Отидете към основна версия

22 528 439

Руската армия премина в режим "бягство"

  • руска армия-
  • русия-
  • война-
  • киев-
  • украйна-
  • руски войници-
  • бягство-
  • танкове-
  • поражение

В предградията на Киев вече е тихо, руските войници бяха разгромени

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските сили, които на 24 февруари се насочиха към столицата на Украйна Киев, сега предприеха специална операция по бягство от района. Окупационните сили бяха разгромени и около Киев вече е тихо, предаде „Ню Йорк Таймс“, позовавайки се на сателитни снимки, репортажи от място и оценките на военни анализатори. Градове и села в северното направление бяха освободени от украинската армия през последните дни.

„Безаналоговата“ армия на Владимир Путин претърпя пълен провал дори да се доближи до Киев и вече премина в режим „бягство“. Руските атаки в други райони на Украйна обаче не стихват. Пентагонът предупреди, че руските окупационни сили може да се прегрупират и да опитат нова офанзива към Киев. „Руската операция се провали. Една от основните цели – превземането на Киев, се оказа недостижима цел“, заяви Майкъл Кофман от базирания във Вирджиния Център за военноморски анализи.

Украинската армия твърди, че е превзела и град Буча, който е от стратегическо значение. Освободено е и летище „Гостомел“, което руснаците мечтаеха да превърнат в свой плацдарм. В преговорите за мирно споразумение Кремъл обяви, че ще намали военната активност край Киев и Чернигов, на практика признавайки тоталния провал на руските войници там.

Избягалите руски войници оставят след себе си танкове и друга военна техника. По улиците има унищожени руски танкове, а по земята – трупове. Руската армия, която започна пълномащабна война срещу Украйна на 24 февруари, убива невъоръжени жени, деца и възрастни хора, извършвайки военни престъпления. Преди войната Русия твърдеше, че има модерна, мощна и добре организирана армия, но в боевете край Киев се видя, че това не отговаря на истината. Ужасяващата логистика и неподготвеност изиграха лоша шега на руската окупационна армия, която очакваше да бъде приета като освободител в Украйна.

Телата на най-малко 20 души с цивилни дрехи лежаха вчера на улица в Буча – град северозападно от Киев, който украинските войници отвоюваха от руските сили, видя на място журналист на Франс прес.

Един от мъжете бил с вързани ръце, а телата били разхвърляни на неколкостотин метра.

Не е било възможно веднага да се установи причината за смъртта им, но един от мъртвите бил с голяма рана на главата.

Украйна обяви, че Буча е „била освободена“, но градът е опустошен от сраженията: журналисти на АФП имаха възможност да видят там много зейнали дупки от снаряди, ударили жилищни сгради, и останки от автомобили.

Шестнадесет от телата в Буча били на тротоара, трима на уличното платно, а един – в двора на къща.

Отворен украински паспорт лежал на земята до мъртвия с ръце, завързани зад гърба с парче бял плат.

Всички мъртви били със зимни дрехи, двама лежаха до велосипеди, а един до изоставена кола. Кожата на лицето им беше с восъчен цвят, което предполага, че те са били там поне от няколко дни. По-късно днес кметът на Буча каза, че близо 300 души са погребани в общи гробове в града.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 210 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: