Отидете към основна версия

1 344 41

Нова Зеландия: Русия трябва да отговаря пред света за зверствата си

  • нова зеландия-
  • премиер-
  • джесинда ардърн-
  • русия-
  • зверства

"Съобщенията за украински цивилни, които са били убити, изнасилени или тежко ранени от руски военни са повече от позорни", заяви премиерката на страната

Снимка: БГНЕС

Премиерката на Нова Зеландия, Джасинда Ардърн, днес описа като позорни съобщенията за изнасилвания и други зверства, извършени от руски военни в Украйна, предаде Асошиейтед прес.

В град в покрайнините на Киев бяха открити трупове със завързани ръце и рани, нанесени с огнестрелно оръжие от упор, след като руски войници се оттеглиха от района. Украинските власти вчера обвиниха изтеглящите се сили, че са извършили военни престъпления и са оставили след себе си "сцена от филм на ужасите".

"Съобщенията за украински цивилни, които са били убити, изнасилени или тежко ранени от руски военни са повече от позорни", каза Ардърн пред репортери в новозеландската столица Уелингтън. "Русия трябва да отговаря пред света за това, което е направила", добави тя. Ардърн съобщи, че кабинетът ѝ днес е обсъдил допълнителни мерки, които Нова Зеландия би могла да предприеме, за да подкрепи Украйна и да изпрати силно послание към Русия.

Тя каза, че допълнителна информация за тях ще бъде публикувана тази седмица. "Със сигурност това, което ние като международна общност виждаме, са доказателства за извършени от Русия военни престъпления", каза новозеландската премиерка. "В крайна сметка Международният наказателен съд ще реши дали това е така, но доказателствата са пред нас и Нова Зеландия подкрепя усилията на прокурорите да съберат тези доказателства и да гарантират, че на Русия ще бъде потърсена отговорност", добави Ардърн, предаде БТА.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 38 гласа.

Свързани новини