Отидете към основна версия

2 863 48

ЕС спира вноса на въглища от Русия?

  • въглища-
  • русия-
  • европейски съюз-
  • украйна

От седмици украинските политици настояват за затягане на санкциите и изразяват съмнението си, че наложените вече настоящи такива не работят в правилната посока - да ограничат и спрат военния потенциал на Русия

Снимка: shutterstock

Една от най-сериозните нови санкции, които Европейския съюз обмисля да наложи на Русия, е да спре вноса на въглища.

Световните агенции съобщават за това днес, сред тях и Reuters и Bloomberg.

Информационната агенция Reuters се позовава на лице, запознато с въпроси, но пожелало анонимност, тъй като обсъждането не е финализирано.

Според информация на RND обаче все още не е взето решение за ембарго върху въглищата. Германия внася почти половината от своите въглища от Русия. По данни на Statista от 2021 г. Германия получава 49,1 % от вноса си на въглища от Русия.

От седмици украинските политици настояват за затягане на санкциите и изразяват съмнението си, че наложените вече настоящи такива не работят в правилната посока - да ограничат и спрат военния потенциал на Русия. В последната седмица към Зеленски и призивите му за по-сериозни ограничения, се присъединиха и гласове от Полша.

След ставането на публични на снимки от Буча, преградие на Киев, и шока на световната общественост от военните престъпления спрямо цивилни, извършени в месеца на руска окупация на региона, европейските лидери започнаха да обсъждат в бърз порядък още по-сериозен санкционен режим, а и за първи път започна да се обсъжда по-сериозно темата за забрана на внос на енергоресурси.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.

Свързани новини