Last news in Fakti

5 Април, 2022 15:24 2 860 48

ЕС спира вноса на въглища от Русия?

  • въглища-
  • русия-
  • европейски съюз-
  • украйна

От седмици украинските политици настояват за затягане на санкциите и изразяват съмнението си, че наложените вече настоящи такива не работят в правилната посока - да ограничат и спрат военния потенциал на Русия

ЕС спира вноса на въглища от Русия? - 1
Снимка: shutterstock

Една от най-сериозните нови санкции, които Европейския съюз обмисля да наложи на Русия, е да спре вноса на въглища.

Световните агенции съобщават за това днес, сред тях и Reuters и Bloomberg.

Информационната агенция Reuters се позовава на лице, запознато с въпроси, но пожелало анонимност, тъй като обсъждането не е финализирано.

Според информация на RND обаче все още не е взето решение за ембарго върху въглищата. Германия внася почти половината от своите въглища от Русия. По данни на Statista от 2021 г. Германия получава 49,1 % от вноса си на въглища от Русия.

От седмици украинските политици настояват за затягане на санкциите и изразяват съмнението си, че наложените вече настоящи такива не работят в правилната посока - да ограничат и спрат военния потенциал на Русия. В последната седмица към Зеленски и призивите му за по-сериозни ограничения, се присъединиха и гласове от Полша.

След ставането на публични на снимки от Буча, преградие на Киев, и шока на световната общественост от военните престъпления спрямо цивилни, извършени в месеца на руска окупация на региона, европейските лидери започнаха да обсъждат в бърз порядък още по-сериозен санкционен режим, а и за първи път започна да се обсъжда по-сериозно темата за забрана на внос на енергоресурси.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сектант

    29 2 Отговор
    ако стане е добре за България, но не и за българите, защото нашите крадливи политици пак ще намажат
  • 2 Олаф Бербок

    48 9 Отговор
    А германците дали знаят
  • 3 Кики

    66 12 Отговор
    Европейските и диоти направо да спират да се хранят и да стоят на студено за да навредят на Русия повече

    Коментиран от #30, #47

  • 4 Смешници

    52 11 Отговор
    Както е тръгнало ЕС до година -две ще се разпадне и най лошото е че настъпи ли криза в Европа и глас това автоматично ще доведе до война.Войната ще е голяма и може да се разрасне в световна,но с американски васали начело на Европа това е което ни чака .

    Коментиран от #14

  • 5 Сократ

    55 6 Отговор
    Спирайте бе. Спирайте. И газ не купувайте, и нефт. Като започнат немските фабрики да затварят кепенците, тогава ще се започне. В европата хората не са спящи патки. Гледайте гърците и франсетата какви ще ги вършат.
  • 6 Кики

    41 5 Отговор
    World Economic Forum ви представя реалити шоу Пандемия/ Ваксини - Война - Глад - Смърт , главни сценаристи , Рокфелер, Ротшилд , Клаус Шваб и Бил Гейтс, участват още заслужили артисти ; Киро Простото, Тулупа, Асанчо Харварда, Рада Мушморока , Лоурел Шмекера, Калинка Дълбоката и Линда Плитката

    Коментиран от #37

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Васил

    13 42 Отговор
    Докато Европа е спонсор на Кремъл войната няма да спре. Европейците са двулични от едната страна викат войната да спре а от другата я финансират при такова положение прекратяването на бойните действия е невъзможно.

    Коментиран от #21, #26

  • 9 Гошо

    36 1 Отговор
    Това е много добре за евроГееца , ще консумира по малко и ще нормализира теглото си за българина също
    Я сега нашите енергийни апологети да ни кажат нещо и за цените на тока

    Коментиран от #44

  • 10 Доообре

    30 2 Отговор
    Значи ФАЩ пак ще намажат от препродажба.
  • 11 mi6osp

    34 4 Отговор
    Газпром спря запълването на най голямото подземни газохранилище в Германия.
    В момента газохранилището е запълнено 0.5%.

    Коментиран от #27

  • 12 Трънчо

    15 0 Отговор
    Нищо лошо не написах в коментар номер 7, нищо против правилата! А ме изтрихте. Искате ли да си поиграем на триеница?
  • 13 Началото на залеза

    47 5 Отговор
    Пука им на руснаците. Зад гърба си имат богатствата на на 1/6 от света. Половината свят (почти цяла Азия, Африка, Централна и Южна Америка) са с тях. Северна Америка (САЩ, а вероятно и Канада) купуват горива и уран от тях, а само брюкселските зелки си нямат хабер, че са ги насадили на пачи яйца. Наблюдаваме началото на залеза на старата лейди - Европа. От първия ред.

    Коментиран от #22

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 О. Ч. З

    34 1 Отговор
    По точно заглавието трябва да бъде
    Очаква се нов скок на цените за парно и топла вода резултатите ще са най видими във началото на септември
  • 16 Така ще е

    44 3 Отговор
    Докато една жалка женица - докторица гинеколог стои начело на ЕК. Нейното семейство е във Фащ, съпруга и е в Модерна и разработва ваксини. Ама то не е само газ, нефт и въглища има и още ....До една година ЕС е капут. Да му мислят обикновените хорица, богатите имат пари.
  • 17 124

    38 2 Отговор
    Украйна се управлява от корумпирани престъпници и фашистки изроди. Които изтребват собствения си народ. Те са дрогирани безчувствени същества и не се спират пред нищо. Сащ и Западът са съучастници в чудовищните им престъпления! Смърт на фашизма!

    Z
  • 18 Стига вече

    28 3 Отговор
    ЕС ще ни каже вече и да не дишаме! Омръзна ни от простотии.Вън от ЕС и НАТО!

    Коментиран от #20

  • 19 Горд европеец

    15 0 Отговор
    Гордея се, че съм представител на баламурниците. Само че, къде ли ги представлявам, че не мога да се сетя?
  • 20 Ти пък

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "Стига вече":

    Кой те е питал?
  • 21 Нямам Срам

    26 3 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    Не си наред... Русия има огромен излаз на пазар в Азия Индия Китай.. сащ си постигнаха целта да отделят ЕС от Русия
  • 22 А бе, да ти кажа

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Началото на залеза":

    Направо от сцената си го наблюдаваме. Щото публиката ще оцелее, ама ние...
  • 23 Такъв самоубийствен васалитет нема!

    27 3 Отговор
    Ама не е луд тоя, който яде баницата. В същото време САЩ са увеличили вноса на петрол от Русия с 47%. На денонощие внася по 100 000 барела. Внася още и искуствени торове. Нема ембарго май, а? Били стоки от първа нобходимост. Посланикът на САЩ във Венецуела сага моли моли правителството за договор за закупуване на петрол???!!!
  • 24 ivanov

    18 2 Отговор
    А бе хора вие всичко от Русия ли внасяхте,а бе готованковци и на всичкото отгоре сте и капризни,те краварите ще ви оправят.
  • 25 Я не сакам

    13 0 Отговор
    на мене да е добре, я сакам на Вуте да е зле. Не съм вярвал толкова да са тъпи дойчовците.
  • 26 Ех приятел,

    13 1 Отговор

    До коментар #8 от "Васил":

    не слушай и не вярвай на СМИ. Тяхната задача е да лъжат и манипулират хората. Влез в гласове и изгледай двата клипа със световният, военен експерт Скот Ритър. Човекът на съвсем разбираем език обяснява всичко. За истинската информация пие вода от извора, както го казва народът.

    Коментиран от #31

  • 27 Сатана Z

    15 1 Отговор

    До коментар #11 от "mi6osp":

    Газохранилището в Резне Долна Саксония е с вместимост 3.9 милиарда кубични метра газ и собственост на Газпром Германия,както и всички останали на територията.Немците обаче си задават въпроса,кой ще напълни хранилището с газ и за чия сметка след като Газпром изтегли всички свои активи от Газпром Германия.

    Z

    Коментиран от #32

  • 28 Шумен

    10 1 Отговор
    Дайте накрая да седнеме и да умираме,май на там ще ни доведете!!!

    Коментиран от #33

  • 29 Данчо

    8 0 Отговор
    Щом Стайков е писал - значи е Вярно! Факти бг, стига се излагахте вече. Минах те границите на много кафяви сайтове. Не медии, вие не сте Медия!
  • 30 плевен

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Кики":

    Не разбирам защо се връзвате на всяка куха фраза, която прочетете. Тези са точно като моята тъща, която като се обиди не иска да яде. На другият ден яде за двама.
    Не разбрахте ли, че когато от ЕС кажат че обмислят нещо, или пък се стремят към нещо, или че техните ценности не им позволяват, то обикновенно се оказва театрално позьорство. Дали ще е за газа, за нефта, за въглищата, за зърното или за азотните торове- винаги след няколко дена дават заден ход. "Ние баш сега не можем, ама след време ще им покажем на руснаците!"
    Колкото до въглищата, само Германия тази година е увеличила вноса им от Русия с 15% заради закритите АЕЦ по Нова година. Ми нека си обмислят. Защо им реагирате?
  • 31 Данчо

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Ех приятел,":

    И от къде я Пие тази Вода? Това напиши поне. От снимки и фейк клипове и дрънка само. Видяхме ги тези вече месец и малко.

    Коментиран от #39

  • 32 Сатана Z

    7 2 Отговор

    До коментар #27 от "Сатана Z":

    Малко пояснения за твърдоглавите проевропейци:

    Нека обясня нещо. Сол на ситуацията, така да се каже.

    Съгласно Енергийната харта и Третия енергиен пакет на Европейския съюз всеки отделен доставчик на енергийни ресурси трябваше да бъде част от правната система на ЕС. Нека не сами, а чрез дъщерни дружества, задължително - и Gazprom Germania GmbH беше точно такава "дъщеря".

    Нашите бивши партньори предпочетоха да дойдат на преговори за доставка на руски газ в централата на Газпром и едва след това, на етапа на регистрация и подписване на договори, бяха включени европейски дъщерни дружества - и бяха подписани ВСИЧКИ договори с купувачи от Европейския съюз от Gazprom Germania GmbH и други дъщерни дружества руски монопол.

    Не можеше да бъде иначе, иначе договорите изпаднаха от правното поле на Европейския съюз - и европейците смятаха това за неприемливо.

    Следователно Газпром можеше да използва арбитражни съдилища само в Европа, дори в Стокхолм, дори в Лондон (докато британците бяха част от ЕС). Сега, след официалното излизане на Газпром от дъщерните си дружества, ситуацията се обърна в обратна посока - и това е много любопитен момент.
  • 33 Май натам вървят нещата.

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "Шумен":

    Какво можеш да очакваш от брюкселските тарикати, европарламенти и българските "политици", до един спуснати от службите на САЩ?
  • 34 Германия и Унгария са против нови санкци

    11 3 Отговор
    В неделя в Берлин се проведе масов автомобилен пробег в подкрепа на Русия, съобщава Der Tagesspiegel. В акцията се включиха над 900 автомобила. Участниците в митинга се обявиха срещу дискриминацията срещу рускоезичните граждани и призоваха за прекратяване на антируската пропаганда в германските училища. Кортежът спря пред мемориала на съветския войник-освободител в Трептов парк.
  • 35 Преди

    14 1 Отговор
    около 12г, на конференция в Берлин, Путин ги пита: "Изобщо не разбирам с какво ще се отоплявате, газ не искате, не развивате ядрена енергетика. Какво ще правите? Ще се отоплявате с дърва или какво? Е те и дървата са в Сибир!"
    А те му се смеят и ръкопляскат! Не е виц видеото е в нета.
    Днес ми звучи отново актуално! Хахаххахах.
  • 36 Той

    3 0 Отговор
    Да няма после пак "Кой ми с+а в гащите!???
  • 37 Лустрация

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кики":

    А хипофизния къде е.
  • 38 Чушкопек

    12 2 Отговор
    Газ няма да има, въглища няма да има, Германия и ядрените мощности си закриха. Логично идва въпрос, тия с какво ще си захранват икономиката и с какво ще произвеждат ток, топлина?? Както им беше намекнал Путин веднъж, Русия има и дърва.
  • 39 Показах къде да

    4 0 Отговор

    До коментар #31 от "Данчо":

    се влезе. Не мога да пиша повече, защото трият. Има и клипове, и много материал. Търси, бе европеецо, само на готово ли си научен? Водата я Пие от където трябва. Там пише каква му е работата и къде е работил. Да не си на надница от козяк?
  • 40 Гледайте

    7 1 Отговор
    Как ЕС се канибализира заради група крадливи хохоли и един изкукуригал дъртак зад океана

    Коментиран от #41

  • 41 Тези всичките,

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гледайте":

    дето ги изброяваш са на къса каишка от едни банкерчета, дето печатат зелените лисчета.
  • 42 Гал

    3 0 Отговор
    Много е лесно да пишеш и обсъждаш на лайката. Кажи, какво ще стане с България? Тъпанари, големи разбирачи у многознайковци.

    Коментиран от #43

  • 43 Не е трудно да предвидиш

    3 1 Отговор

    До коментар #42 от "Гал":

    какво ще се случи с България. С това правителство не ни чака нищо хубаво.
  • 44 Рихард Зорге

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Гошо":

    Ти не си европеец , не си българин , какъв си , рашка ? Строен , почти колкото Путин ?
  • 45 САЩ...САЩ...

    2 0 Отговор
    ЕС спират .....така ще е по-добре то ще се усети подобрението още до края на годината....ЕС укрепва своите позиции..
  • 46 Това в Буча е Театър на Открито с

    3 1 Отговор
    аматьори статисти!! "Живите мъртви" автор Володимир Зеленски!! Траги-комедия!!
  • 47 да бе

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кики":

    не ни мисли нас, европейските и диоти. грижи се за вас, съветските у роди
  • 48 Долар

    1 0 Отговор
    Китай е сигурен купувач на въглища. Може да купи три пъти повече от Европа.