Отидете към основна версия

2 498 33

Зеленски: Турция е предложила план за евакуацията на ранени хора и мъртви тела от Мариупол

  • украйна-
  • мариупол-
  • володимир зеленски-
  • турция

В неделя руското министерство на отбраната заяви, че Москва е решила да отвори още един хуманитарен коридор в Мариупол, за да евакуира цивилни и чуждестранни граждани по молба на Анкара

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Турция е предложила план за евакуацията на ранени хора и мъртви тела от украинския град Мариупол, заяви украинският президент Володимир Зеленски, като добави, че инициативата зависи от волята на руския лидер Владимир Путин, съобщава "Дейли сабах".

В телевизионно интервю за местен телевизионен канал Зеленски каза, че усилията на Украйна да изтласка руските сили от Мариупол срещат трудности.

Също днес в Анкара турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви на пресконференция, че Анкара продължава да координира действията по евакуацията с украинските и руските власти, за да осигури доставките на хуманитарна помощ и евакуацията на турски и други граждани. "Надяваме се и очакваме положителни развития в скоро време", посочи той.

В друго изказване вчера Зеленски посочи във връзка с евентуална своя среща с Владимир Путин, на която Турция може да бъде домакин, че руската страна трябва да действа бързо, за да насрочи среща. Забавянето на преговорния процес би влошило ситуацията за Русия, посочи той.

По думите на украинския президент има възможност за посредничество на Турция "в тази специална мисия в Мариупол". Той посочи, че въпросът трябва да бъде изяснен в предстоящите дни и часове.

В неделя руското министерство на отбраната заяви, че Москва е решила да отвори още един хуманитарен коридор в Мариупол, за да евакуира цивилни и чуждестранни граждани по молба на Турция.

Москва ще осигури пълна подкрепа за евакуацията на цивилни и чуждестранни граждани в съответствие с молбата на президента Реджеп Тайип Ердоган към Путин, заяви министерството.

Турция, от друга страна, бе казала по-рано, че е готова да осигури кораби за евакуацията на цивилни и ранени в Мариупол.

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: