Отидете към основна версия

7 439 156

Словакия реши: дава ракети С-300 на Украйна

  • с-300-
  • ракети-
  • украйна-
  • война-
  • словакия-
  • едуард хегер-
  • нато

България все още не смее да вземе подобно решение

Снимка: Shutterstock

Словакия взе решение да даде на Украйна свои зенитно-ракетни системи С-300, научи ФАКТИ.

Министър-председателят на Словашката република Едуард Хегер заяви, че страната му дава ракети на Украйна по искане на Киев за съдействие при прилагането на самоотбрана съгласно член 51 от Устава на ООН в резултат на въоръжена агресия. На 24 февруари Руската федерация предприе пълномащабна непредизвикана война срещу Украйна.

Това е отговорно решение, с което Словашката република, като страна, която насърчава мира, свободата и защитата на правата на човека, предоставя помощ под формата на изцяло отбранителна система на Украйна и нейните невинни граждани, вярвайки, че тази система ще помогне за спасяването на възможно най-много невинни украинци, се казва в изявлението на Хегер. Дарението на системата не означава, че Словашката република е станала част от въоръжения конфликт в Украйна. Уверявам също, че отбраната на Словашката република все още е подсигурена и ще бъде подсилена през следващите дни с допълнителни системи а от нашите съюзници, посочи премиерът на Словакия.

Украйна поиска от НАТО военна помощ, за да отблъсне военната агресия на Русия. Макар че НАТО подчерта, че няма да изпраща свои войници на украинска земя, Алиансът продължава да предоставя хуманитарна и военна (под различна форма) помощ на украинците. Украйна поиска военна помощ и от България, защото страната ни разполага с такива ракети, които и украинските въоръжени сили използват, но до момента правителството на Кирил Петков отказва да помогне на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 108 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: