Last news in Fakti

8 Април, 2022 20:33 6 893 225

Войната и българите: лишени ли сме от чувство за морал

  • русия-
  • българия-
  • украйна-
  • русофили

Слава богу, в България има страшно много морални, щедри хора, които даряват, настаняват, оставят свещи и обувки пред руския информационен център

Войната и българите: лишени ли сме от чувство за морал - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Рядко сме били в така еднозначна от морална гледна точка ситуация: имаме ясен агресор и ясна жертва. Въпреки това много българи вярват в някакъв морален неутралитет. Ивайло Дичев за това как загубихме човешкото у нас:

Рядко сме били в така еднозначна от морална гледна точка ситуация. Имаме агресор, имаме жертва. Агресорът убива, разрушава градове, изнасилва, забавлява се да мачка цивилни с танкове. Агресорът тероризира и собственото си население, кретенизира го с брутална нацистка пропаганда, саморазправя се жестоко с всеки инакомислещ. Стигна се дотам, че Москва насочи срещу нас ядрените си ракети и ни накара в спешен порядък да проверяваме укритията от Студената война.

И въпреки това много от нашите съграждани искрено вярват във възможността за морален неутралитет. Не говоря за платените, нито за онези, които по някакъв начин свързват амбициите си с путиновия режим. Говоря за нормалните хора, които смятат, че битката между доброто и злото не ги засяга. И те не са малко, ако съдя по това, че на политиците ни се налага да използват едни прагматични аргументи, че каквото похарчим за Украйна ЕС щедро ще ни го възстанови, а от бежанците и без това трудовият пазар има нужда (пък те, нали виждате, не са като афганистанците, християни като нас, много от тях въобще етнически българи).

Липсва ни чувствителност

Защо е нужна подобна съмнителна реторика ли? Ами защото мнозинството май не е чувствително към моралния жест. Ами ще се охарчим – това го знае и архетипичният егоист бай Ганьо, който си стиска мускалчетата. И е прав: същината на даряването е именно в това, че губиш нещо, което е ценно за теб. Ама като ни се свиди? Виж, нещо далавера да има - да им дадем старите съветски оръжия, та да получи нови американски на принципа „сливи за смет“?

Светът е направен така, че няма как да даваш, без да губиш. Наградата за щедростта е от друг порядък: ще получим като отплата място в цивилизования свят. За тази цел трябва да сме готови да стегнем коланите, защото санкциите и инфлацията, която ще ги последва, няма да свършат утре, дори бойните действия чудодейно да спрат. Но никой от политиците ни не го казва ясно и еднозначно: намираме се в 1939 година, Хитлер току-що е окупирал Чехословакия, чакат ни „кръв, пот и сълзи“.

Всевъзможни извинения си измислят различните говорители, за да оправдаят моралния неутралитет, който се харесва на публиката. Нямали сме оръжие дори за нашата армия, пък камо ли да даваме. Само че въпросът не е в количеството, а в заемането на позиция – нали помните притчата за вдовишката лепта? Малкото, което бедната жена дала, било „по-приятно на бога от всичките съкровища“. Военният неутралитет, с който се оправдават, наистина изглежда благовиден – ами никой не му се воюва в 21-ви век. Зад него обаче прозира моралният, който е по-страшен. Благодарение на него бомбардировките на Белград, целящи да спрат четвъртата поред война на Милошевич и етническото прочистване на Косово, се приравнява със съвсем безпричинното нападение над суверенна Украйна, прочистена дотук от четири милиона свои граждани.

Другото оправдание ни връща в епохата на постмодернизма, описвана днес като хибридна война. Няма значи една истина, защото по определение всяка монета следва да има и обратна страна. Гледаме едни избити хора в Буча, но как разбираме че не са актьори – ами има и такава възможна гледна точка, говорителят на Кремъл услужливо я подаде на новите постмодернисти-хибридчици. Малко ли холивудски филми сме гледали, където нещата непременно се оказват различни от това, което ни се е струвало на пръв поглед. То си е елемент на трилъра, иначе няма да ни е интересно, нали така. А защо така бързо забравихме, че съвсем скоро същите кремълски дейци ни лъгаха, че няма да нападат, лъгаха дори че не са нападнали, след като 150 000 техни войници бяха прекосили границата на суверенна Украйна. Ами и с паметта ни вероятно става нещо в новата медийна епоха, вниманието ни все по-бързо прескача от едно на друго.

Упадъкът на щедростта и човешкостта

Морално неутралният наш съгражданин просто си търси повод да оправдае егоизма си. В един момент това са кадрите на украинките с лакираните нокти (какви бежанки могат да са това?), в друг изпада в ступор пред колонката, където бензинът вече преваля 3-те лева (бандеровците са виновни!). Този егоизъм се е превърнал в същинска политическа позиция, която умели лидери успяват да яхнат електорално. Нали помните предишните сирийски бежанци, самодейния граничар Динко, расистките заклинания срещу мургавия им тен, викането на духа на свети-хан Тервел, спасил уж християнска Европа от арабите? Или друго - вземете социалните политики, които практикуваме в тази страна. Наместо да бъдат проява на щедрост спрямо хора в тежко положение, те биват „продавани“ на публиката като наказателна мярка спрямо малцинствата – ще даваме помощи, ама само на работещи, само до три деца.

Вероятно за този упадък на естествената човешкост някаква роля е изиграл и комунистическият период, който превърна доброволния труд в повинност, а данъчното преразпределение - в конфискация. Не знам дали помните, че единственият процес срещу Живков беше за така нареченият фонд „Москва“, т.е. парите, давани в помощ на „братски“ партии от третия свят. Процесът така и не тръгна, и все пак той беше показателен: защото как така ще даваме, нали сме най-нещастни, трябва само да взимаме.

Някаква роля за упадъка на щедростта изигра и завистта към неправителствените организации, които се нароиха през 1990-те – за много от тях гражданската и уж доброволческа дейност беше начин да осигурят прехрана в тежкото време на прехода. Последва време на повсеместно икономизиране на живота, наричано от някои неолиберализъм, където местните идеолози далеч надминаха западните си образци.

Заради келепира?

Слава богу, в България има страшно много морални, щедри хора, които даряват, настаняват, оставят свещи и обувки пред руския информационен център. Тревогата ми идва от публичния дебат, от начина, по който се налага да ни агитират. Аман-заман да се включим в тая помощ, защото после ще кярим нещо от реконструкцията на Украйна. Демек няма да вземем морална страна, а си правим тънката сметка. Щом го говорят, явно има хора, които имат нужда да го чуят. Вярвам на онези, които нямат и знаят как да постъпят.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 195 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Да живее Русия

    246 67 Отговор
    победа и смърт за враговете !

    Коментиран от #12, #131

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Интелигент та дрънка 😁

    265 38 Отговор
    От такива моралисти като този Ивайло Дичев,сме на това дередже!

    Коментиран от #21

  • 5 Salamander

    249 28 Отговор
    DW е гласа на чичо Сам в Европа. DW ги изхониха от Руската Федерация най позорно!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Z не като Зоро а като зор

    28 110 Отговор
    Zzzzz комарче жужи

    Коментиран от #187

  • 8 Иво Андонов

    135 4 Отговор
    Къде виждаш ти морал тука!?
  • 9 Българин🇧🇬

    217 36 Отговор
    Бхлгарите сме с Русия, а колабороционистите имат нещо общо и ги влече Атлантическия океан!

    Коментиран от #20

  • 10 Нацистите

    223 26 Отговор
    Укри били жертви..шегувате се!...като пишете , тр да знаете ,че крушата има опашка ...и то дълга с много жестокост и издевателства над рускоговорящи, еврей, роми...укрите са нагли и в българи вече се усеща
  • 11 честен ционист

    87 24 Отговор
    В България всички са лицемери.

    Коментиран от #16

  • 12 Слабаци айде

    34 124 Отговор

    До коментар #2 от "Да живее Русия":

    В къщи при мамите че украинците бият здраво
  • 13 Зззз

    187 24 Отговор
    Малиий що парици изкараха русофобите покрай тази инвазия. Плюят ,храчат ще се удавят в собствената си злоба и невиждат и неискат да видят, че България умира.
  • 14 Брой си минусите

    157 21 Отговор

    До коментар #6 от "Зъл":

    Смехурко 😁 никой не вярва на дойче зеле.
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Зззз

    34 8 Отговор

    До коментар #11 от "честен ционист":

    За първи път съм съгласен с тебе.
  • 17 Да,бе

    68 7 Отговор
    Лишени сме от наивност,от опит.Останалите правят пари...
  • 18 нннн

    161 18 Отговор
    Дълго време кладоха огъня под съда с жабата. и аха да я сварят, ама тя скочи. То не било жаба, а мечка! Агресията си има причини, но някои услужливо ги премълчават.

    Коментиран от #75, #199

  • 19 Подкрепяйки украинските фашисти

    165 28 Отговор
    Ставаш съучастник на геноцида им срещу руснаците и собствения си народ. Сащ натрапиха фашизъм чрез престъпната киевска хунта, която и сега извършва зверства срещу цивилни. Нямаш морал, а слугински манталитет!

    Коментиран от #38

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Зъл

    29 96 Отговор

    До коментар #4 от "Интелигент та дрънка 😁":

    Е нали 45 години ни бяхме по диктатурата на прочетариата, какво стана бе другарю цървл, фашит, празни магазини, купонна система, цензура диктатура, направо цъфнахме та вързахме под вещото ръководство на мързеливите простаци, видяли далаверата в соцстроя, та я ако обичате у лево и не ни занимавайте с вас си повече!

    Коментиран от #68, #156

  • 22 Уууууу

    66 14 Отговор
    Нацистиии!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Морски

    105 16 Отговор
    Евро-пед..алите от ДВ и тяхната ПРОПАГАНДА.Вземете си ла..няната статия и си я заврете там от където е излязла!
  • 25 Дойче Вкиснало Зеле

    146 12 Отговор
    Мали, кой точно тръгнал да ни чете морал. Тия дето 30 години след падането на желязната завеса още гледат с презрение и надменност на източно европейците, тия дето винаги плащат по-ниски заплати за една и съща работа само заради това от коя държава си, тия дето ти казват, че не си толерантен ако откажеш да им приемеш псевдонауката за ЛГБТ+ половете, тия дето разсипаха нашите държавни фирми, че да дойдат техните държавни у нас.
    Тия лицемери ли ще ни четат морал? Същите дето 8 години се правеха, че не виждат какво правят бандеровците в Донбас, нито какво натвориха сами в Либия, Сирия, Ирак и Афганистан - да, там не бяха само САЩ, нито пък цялото НАТО. Но бяха едни много конкретни държави, които преследваха конкретни интереси. Само ние им бяхме охранителната рота и пушечното месо, защото наш интерес нямахме. На Ирак опростихме дълг за над 2 милиарда долара. А после ги дадохме за самолети дето ги няма.
    Та сега морал ще ни четат.
  • 26 Дойче веле

    69 4 Отговор
    Какво отношение има към България?
  • 27 ханс

    83 10 Отговор
    вкиснато зеле сега пук станаха специалисти по България.силно долнопробна медийка
  • 28 Последния Софиянец

    63 10 Отговор

    До коментар #15 от "А бре селяндур софийски":

    За три седмици 20 лв в касичката.Един англичанин пусна 5 лв и един украинец още 5,и 10 лв на стотинки .

    Коментиран от #58

  • 29 Винокурова

    13 47 Отговор

    До коментар #6 от "Зъл":

    ДПС е смесен руско-турски проект☺

    Коментиран от #46

  • 30 И аз да кажа..

    115 18 Отговор
    ...да си украинец , да дойдеш в България , да прередиш чакащи на бензиностанция коли, да прередиш 10 човека на касата , да сумтиш и да се блъскаш като ти направят забележка .. това какво е ...молба за търкал...Руснаците си знаят работата и даже закъсняха с нападението над украена!...тези нацисти само руснак може да ги озапти!
  • 31 Копейки

    58 4 Отговор
    Никой не е лишен от нищо просто едни хора ползват други хора за лична изгода и служат н ачужд интерес
  • 32 Убиййци фашистки

    91 15 Отговор
    Точно вие, дойчетата ли ще ни говорите за човечност?! Абе вие нормални ли сте?! Спомнете си Менгелето и члъквайте! И не ни вченявайте вина за собствените си грешки! Не ние сме заблъждавали Укр, че ще влизат в нато! оттреппкккии
  • 33 честен ционист

    32 12 Отговор

    До коментар #23 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Това не е война, а театър, мелодрама.
  • 34 Някой

    96 8 Отговор
    Този даже не искам да го коментирам. Той е срам за баща си. По Трети март беше един от глашатаите срещу националния ни празник.
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    11 81 Отговор
    АКО русия претърпи фиаско в Украйна, както се очертава, за компенсация ще стовари десант на българското черноморие и ще ни завоюва...НАТО и ЕС ще си отдъхнат от проблемите с "ТРОЯНСКИЯ КОН"...

    Коментиран от #194

  • 36 +359

    86 12 Отговор
    Доста сте жалки с тази статия!!!
  • 37 Бахой

    47 3 Отговор
    Много морално!!И...смело,много смел автор,обаче без име?!!

    Коментиран от #50

  • 38 Комуниста

    79 10 Отговор

    До коментар #19 от "Подкрепяйки украинските фашисти":

    Европейските и амерските империалисти са, готови да спонсорират и неонацизъм 21 век само защото се нядяват, че могат да се облагодетелства с руски суровини. Плана на соросите пропадна, руснаците са твърдо зад президента и неговите действия, руснаците не пасът соросоидна пропаганда.
  • 39 Винокурова

    11 32 Отговор
    Минусите не променят истината ! ДПС е руско-турски проект на Юрий Андропов и генерал Ахмед Кенан.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Абе

    65 7 Отговор
    Като започне в увода още статията само с лъжи, кой ще чете нататък ще повярва, то бива пропаганда бива, ама направо е като 32 та пола дето са открили в САЩ, знаят, че лъжат извратено ама продължават да го налагат
  • 42 yordan

    67 10 Отговор
    ми направете референдум за нато да се видите колко сте краварите ,един самолет с киро и евреина лорер и бежанците от украйна
  • 43 А сега

    25 1 Отговор
    Размени страните на филипиката и ще улучиш в десятката моралната истина.
  • 44 читател не писател

    48 4 Отговор
    Един журналист трябва да има самочуствие и ясен поглед върху нещата. Самочуствието идва от вътре когато човек е уверен в себе си защото се е доказал. За съжаление, журналистите пишещи в българската секция на DW явно са без такова. По тази причина от статиите им струи комплексарщина.
    Константин Иречек е чех. Чехия е била под контрола на Австрия в АвстроУнгарската империя. Като Чех, той е бил доста комплексиран, но като представител на Австроунгария е бил с приповдигнато его. И е споделил своите съкровени комплекси като ги е приписал на българите.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бах ZZZZZZ

    56 9 Отговор
    Стига с тази украйна. Кой се интересува от тях. Русия ще си ги оправи , после и останалите . Какво реват платените журналисти, нищо не печелят освен малко долари. Третата световна ще започне в най близко време и тогава тежко ви.
  • 48 Пламен

    12 69 Отговор
    Правим същата грешка както през ВСВ. Сега, да си неутрален значи да подкрепяш фашистка русия, убийците на жени и деца, мародерите и насилниците.
  • 49 Error

    60 8 Отговор
    Пак тъпи внушения от Дойче Зеле. Много добре знаем кой е агресорът и той не е Русия, но за сметка на това, Германия е на негова страна !
  • 50 Баща му

    53 3 Отговор

    До коментар #37 от "Бахой":

    Ще се обърне в гроба, затова не го пише името на автора. Единят написа Пътят към София и възвелича подвига на руснаците, а другият упорито копае към дъното на моралното падение и националното предателство.
  • 51 Винокурова

    1 13 Отговор
    Залогът за руско-турската дружба е Туркян 1983, изнесена през Бургаското пристанище 1984 (след смъртта на Андропов) за СССР и отгледана там с дата 17.06.1981. Нима Брендо Бургаски не е с търски паспорт от 17.06.2021 ?
  • 52 9001

    50 11 Отговор

    До коментар #6 от "Зъл":

    В седавашия парламент,, Да България" балъците слугите на козяк ще са извън парламента.
  • 53 jorj

    9 50 Отговор
    Да лишени сме от морал, /няма чувства за морал или го имаш, или го нямаш/ щом търпим вече 78 години комунизъм - НЯМАМЕ МОРАЛ!!!!! ВОЙНАТА НА русия срещу УКРАЙНА ГО ДОКАЗА НА 100%!!!! ПУТИНОВИ МИШОЦИ ОТ А до Я.

    Коментиран от #60

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 пппо

    62 8 Отговор
    Алоо, не много българи, а 80% от българите са на страната на Русия ! И знаете ли, ЗАЩО ? Защото Русия ще загуби около 3 -5 ТРИЛИОНА от тази си авантюра, ако нямаха някаква ОГРОМНА, ОСНОВАТЕЛНА причини никога нямаше да си позволят това което направиха! Тоест нямаше да си позволят такава чудовищна загуба! И не си мислете, че Путин взима сам рашанията за всичко това! Путин има 200 човека съветници във всякави сфери, така че .....

    Коментиран от #73

  • 56 Марш в ъв фашистката ви държава

    11 35 Отговор
    Промити мозъци. След 45г диктатура и още 30 г пропаганда това е резултата. Но, ние сме повече и ще ги пометем.
  • 57 Другата истина

    61 6 Отговор
    Всичко което е написано в тази статия е свободно съчинение?Автора си живее в неговият си измислен свят?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Повечето не сме

    9 42 Отговор
    Обаче има много xьoмнeта, kouто искат да cмyчaт pycku чenoве, и да благодарят за каймака.
  • 60 Винокурова

    41 7 Отговор

    До коментар #53 от "jorj":

    Да, доказа Зеленски че е агресор - мини в Черно море и бягащи през глава укрсинци от Украйна !

    Коментиран от #65, #67, #93

  • 61 Истина

    68 6 Отговор
    Истината ще излезе ,но след време. Жалко за пострадалите невинни украинци ,но престъпното им ръководство заедно с фашистите ,нацистите бандеровци не заслужават никаква жал. Не проумяват ли че са употребени от САЩ и Европа които открито заявяват, че ще се бият с Русия до последният украинец. Излиза , че запада печели от всеки убит украинец. Позор за т.н.цивилизован свят.
  • 62 Перо

    60 6 Отговор
    Ционистите като Потрошенко и Зеленски и бандеровците не воюват като войници! Те правят военни преврати разстрелвайки в гръб мирни граждани и ги запалват живи! Те унищожават на всякъде мирни граждани с ракети и мини само за да лепнат това престъпление на руснаците. Те се крият като мишки в детски градини,училища и синагоги, стоят зад гърба на цивилното население и слагат руски надписи на останки от изстреляни боеприпаси. Правят холивудски постановки само и само за една пропаганда! Това са унтерменши,които е трябвало отдавна да бъда избити и няма да им се размине!
  • 63 ха ха

    8 56 Отговор
    Рядко съм на едно мнение с Дичев, ама в този случай е прав! Просто хората са в беда... И не само, че трябва да помогнем. И не защото утре може ние да изпаднем в беда и се нуждаем от помощ... А, защото след 2 световни войни в Европа, не е редно да решаваме проблеми през 21-ви век с война. Не-не, не съм наивен. Знам, че войната е част от човека и човечеството, ама все си мислех, че поне малко сме пораснали... Оптимист...

    Коментиран от #84

  • 64 Българин

    12 54 Отговор
    Войната в Украйна раздели света. Някои подкрепят Путин а другите избрахме да останем хора!

    Коментиран от #86, #168, #177

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 агресора н 1 е сааш

    33 4 Отговор
    след него фондерлайнен и френските минетоправещи и борката псайхоо
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 съветската мутра

    5 17 Отговор
    карамански е добър човек и много добра перачка е
  • 71 Ако “моралистът”

    34 6 Отговор
    Ивайло Дичев някога ми попадне пред очите и разбера, че именно този “Ивчо”, който е автор на статията за “морала”, стои пред мен … няма изобщо да му чета морал. Просто ще го удавя в плюмки. Бавна и мъчителна кончина за такива предатели!

    Коментиран от #76

  • 72 да питам

    6 40 Отговор
    Това Петата колона на Копейкин и ветеринарчето ли е? Снимайте ги тия майцепродавци..че да знаем кои са като дойде време.
  • 73 Перо

    51 4 Отговор

    До коментар #55 от "пппо":

    Имало е подготовка с оръжие на НАТО да се ударят Крим и двете нови републики от бандеровците, после приемане в НАТО и действие на чл.5! Просто Путин не е имал друг избор,освен да изпревари събитието! Както е казал великия адмирал Нелсон: “Дължа всички победи на това,че изпреварвах събитията с 15 мин.”

    Коментиран от #85

  • 74 Хакуна матата

    50 4 Отговор
    Явно елитите се защитават взаимно. Личи си кой елит, какъв е. Обикновения народ страда, елита - не. Има огромна разлика в разбирането за морал на "елита" и народа. Днес украинският елит реши да унищожи 30+ живота от украинския народ и никой нищо не каза, защото е ясно кой какво свърши. В Буча всички бълваха лъжи за да изпълнят волята на същия този украински "елит", пак на гърба на обикновения украинец, и номера мина. Не ми говорете за морала Ви и оставянето на обувки пред руското посолство! По-добре се поровете и изгледайте някое и друго видео на изоставените от украинските моралисти хора в болниците, старците от които са откраднали храната, извлечените от църквите православни духовници по време на служби и майките, които все още си търсят децата! Вашият морал е пълна помия, какво и останалите Ви съвременни ценности! Разплули сте се като бъбреци в лой и си мислите, че имате морал! Жестоко се лъжете!

    Коментиран от #87

  • 75 боил

    34 1 Отговор

    До коментар #18 от "нннн":

    Те Какво ти премълчаване , направо се правят на луди . То бива лъжи , бива , но те направиха лъжата ценност , а престъпниците герои .
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Кочо

    52 3 Отговор
    DW, нормалните хора знаят какво се случи с квазидържавата Украйна! 30 години промиване на мозъците, изграждане на Антирусия, напомпване с оръжия, стимулиране на психопати, нацисти и главорези, инфилтрирането им в държавното управление, забраняване на руския език, избиване на хората с руско самосъзнание, изначално подготовка на украинците за пушечно месо! Това е еднозначното! Кой сътвори този пъклен план - САЩ, най големият злодей на този свят! И целият сатанистки Запад изобщо не се интересува от украинците, дори да бъдат избити до крак! Важно е да се изтребят колкото може повече славяни и руснаци!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Читател

    49 4 Отговор
    "Имаме агресор, имаме жертва. Агресорът убива, разрушава градове, изнасилва, забавлява се да мачка цивилни с танкове."

    Защо бе в Югославия също имаше агресор имаше и много цивилни жертви, в Ирак, Либия, Сирия също имаше агресор и имаше и жертви но такива като авторчето защо ли тогава не осъдиха агресора и да защитят жертвите а те са над 1 милион. Защо ли авторчето не заклейми агресора в Донбас и не защити жертвите много от които деца. Но сега реве ли за нацистите от Азов и Десен сектор с крокодилски сълзи.
  • 82 Дойче веле

    25 2 Отговор
    И комплексът на германската нация загубила ВСВ
  • 83 Авторът е на сор хранилка

    42 5 Отговор
    Да видим монограмите на господина публикувани в Париж. Какво ли пише в тях и как днес се става професор, публикувайки в чужди списания удобни за тях трудове.
    А професоре, нещо по въпроса? Какво наложи да публикуваш във Франция цели два труда?
    И какво в тях защитаваш?
    Самият автор е на соросоидна хранилка, за какви платени става тук въпрос, Русия няма платени тролове, авторът на статията обаче е платен на 100%.
    Има будни българи, на които не се налага да се плаща, за да се интересуват от политика, икономика, философия и, и реалния живот!
  • 84 Пиши в ж.р.

    27 2 Отговор

    До коментар #63 от "ха ха":

    А как САЩ ще съществуват, ако няма войни. Пиши в женски род, защо пишеш като мъж, така мъж не може да разсъждава.
  • 85 Ал Бунди

    7 34 Отговор

    До коментар #73 от "Перо":

    Дрън дрън-ярина. Всичко което се случва днес е старателно планирано много, много отдавна. И анексията на Крим, и ДНР иЛНР, и инвазията в днешни дни. Всичко се развива според план Механический апельсин, разработен още през 2008 година от Игор Джадан. Само че това рашибозукът няма да го признае, защото ще бъде уличен в една огромна лъжа и провокация. Всичко останало е пропаганда, целяща да затвори очите на такива като тебе, дето не мислят много-много. То и няма с какво де....

    Коментиран от #88

  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 89 От Варна

    36 5 Отговор
    Платена поръчкова статия.Нищо ново, дрън-дрън
  • 90 Читател

    29 3 Отговор

    До коментар #87 от "Ал Бунди":

    Не ми трябва да пиша в гуглето нищо - за соросоидни бълнувания мога да чета дойче зеле. А това че някой нещо е направил в интернет без доказателства изобщо не ме интересува - ти продължавай да си промиваш мозъка с пропаганда.

    То теории има и че на обратната страна на луната има град на извънземни - ама доказателства няма.

    Коментиран от #138

  • 91 дааа

    6 33 Отговор
    Повечето сме си нормални.Има много тролове ,но те са в нета на площадите ясно се вижда каква е подкрепата за Украйна и за орките от възраждане.Реално имам двама познати напълно подкрепящи путлер и двамата са с еднакъв профил,постоянно нещо им е криво ,няматр професий,нямат 1000 лева отделени постоянно пари назаем искат,но иначе разбират от всичко.
  • 92 Нецензор Псувалников

    33 5 Отговор
    DW е част от световните игрички на разузнавателните служби.
    "Журналистите" им са нищо повече от агенти (без значение коя служба ЦРУ, МИ-6,ФСБ или МОСАД) , двойни , че и тройни. Говорители са на паричния приход.Каквото и да напишат , винаги трябва да се подразбира , че действителността е обратното... Общо взето ЛЪЖАТА е част от СЪЩЕСТВУВАНЕТО ИМ.
  • 93 jorj

    8 2 Отговор

    До коментар #60 от "Винокурова":

    Пундьо. Минирана ти е тиквата.
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Ром ама кубински

    32 2 Отговор
    Абе не знам дали Бай Ганьо е измислил сентенцията,че няма безплатен обяд,май е измислена в "демократичния" свят на който искаме да приличаме.А другото ми звучи като познатото- дайте да дадем.Ами всички прочувствени автори дайде Личен Пример,помагайте,запишете се доброволци,ако загинете поне ще направите нещо смислено в живота си.На думи всеки може,особено ,ако са подплатени със шум на банкноти.А предателите никой не ги обича,даже и тези които са ги използвали и рано или късно се оттърват от тях
  • 96 Морал та дрънка

    38 2 Отговор
    Леле мале каква статия - то философия, то морал, то укор ... свят да ти се завие!
    Контравъпроси много ама ето няколко: Какво означава, че "ще получим като отплата място в цивилизования свят"? Това пак някаква шеметна дяволска сделка ли е като онези от преди 2007г.? И какво е "проява на щедрост спрямо хора в тежко положение"? Питам понеже дневния доход на тричленното ми семейство е 46.60лв. и не разбирам кой трябва да проявява щедрост, с какво и как да я прояви и спрямо кого?
    За абсолютно всичко на този свят си има причина, дори и за липсата на морал.

    Коментиран от #109

  • 97 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 98 DW и Ивайло Дичев!! Демагози!!

    41 5 Отговор
    Демагози и нищо повече!! Много подценявате Българите!! Че Българина една пинтия, която си пази мускалчетата?? ЧЕ БЪЛГАРИНА ТЪРСИ САМО Келепира!? Елементарно, но не Познахте!? Гледахме не малко години и Майдан, (преврат) и факелните шествия на новите Нацисти, и как новата власт в Украйна смачка Българите в Бесарабия, и изгорени те живи в Одеса и последния Цирк в Буча, "Живите Мъртви" където такива като вас ще ни казват какво сме видели, а да не вярвяме на собствените си очи, а на вас!! Демагози сте, подценявате хората, като поатоянно тиражирате лъжи и те хората се отвратиха от вас и тези които потдържате,!! Не става дума за дребни сметки Дичев, нито за някакъв морал, на хората им писна от вас!! За това не ви искат и Украинците!? Хората могат и да мислят!!
  • 99 Дойче зеле

    33 3 Отговор
    органа на наглосакската окупация верно са без морал, и без срам и без още много други общочовешки етични качества.
  • 100 Караибрахим

    34 3 Отговор
    Хайде шпионите и платените плямпала да не учат българите на морал. Някак не е морално, точно тези от които светът е пострадал най-много, сега да казват, колко са променени и какви морални ценности изповядват. Кланяйте се на парите и не казвайте на Леонид как да брани Термопилите. Той цял живот това е правил и е готов да умре за това.
  • 101 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Даммм

    6 30 Отговор
    Руското правителство, кое досега лъстеше нашите добродушни Българи със сякакви лукави и лъжовни обещания, днес вече открива булото си и явно показва убийствената и злобната си политика към тях. То е наумило и труди се с всичките лукави и безчестни средства да разори и опустоши милото ни отечество България и да уникакви нашата народност, самото нам скъпоценно и свято наследие! Руското правителство с предателски начин е успяло да издействува ферман от Портата, в който му се допуща да преселва Българите в своите омразни пустини. От него подкупени безчувствени някои си Българе скитат се по бедна България и мамят простодушнаго народа да се пресели в Русия, като му правят много лъжовни и мечтани обещания!”

    Коментиран от #135

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 много ви здраве

    33 1 Отговор
    След неморалния 30-годишен преход, никой няма право да ни морализаторства!
  • 106 Кой е жертвата бе,

    35 7 Отговор
    нещастник.Укрите са подпомагани от ес и сащ с милиарди за въоръжение.Имат втората в Европа армия по численост,осем години ги обучават западни инструктори.Да кажеш че Укрия е жертва,най малкото не е вярно!
  • 107 Ами да..

    4 36 Отговор
    Една голяма част от българите са лишени от морал..подкрепят убиеца и социопат путин, подкрепят руско-азиатските варвари, които извършват нечувани и невиждани престъпления срещу мирният украински народ, потресен е целият свят от чудовищните престъпления на дивата руска орда, това да изнасилваш жени пред собствените им деца...какво е ???..и да подкрепяш руският враг на България..не е ли липса на морал???...СЛАВА НА УКРАЙНА!!!!..СЛАВА НА ГЕРОИТЕ ОТ АЗОВ!!!
  • 108 Правило

    28 3 Отговор
    Ако врагът не се предава, той трябва да бъде унищожен! Руско правило. Хубаво е да го запомните!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 111 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 112 Агресор се ясен

    26 4 Отговор
    Кравария
  • 113 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Басаев

    5 13 Отговор
    Не сме лишени от морал, но бих се радвал Азов,Айдар и шейтаните на Джохар Дудаев да дойдат у нас на почивка след войната! Тук има интересни "хора" с които да се запознаят. Добре дошли братя!
  • 116 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 117 Ей,за какъв

    29 5 Отговор
    морал пишеш? И без война ,ние сме по- бедни от украинците.Постоянно ни заливат с фалшиви,украински новини.Не разбрахте,че все още80%от българите сме русофили и така ще бъде.Никой не може да заповяда на сърцата ни,кого да обичаме и кого да мразим
  • 118 9689

    19 0 Отговор
    Украйна е само пушечно месо.
  • 119 Илюзии

    12 3 Отговор
    До 115 Басаев Наивник, не храни такива илюзии. След няколко дни те ще са на оня свят, където с нетърпение ще те чакат, да си поговорите. Хахаха... Повярвай ми истина е!

    Коментиран от #128

  • 120 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Филип Боев

    24 0 Отговор
    Кой от политиците има идея как ще се развиват контактите на България с Русия след Путин ? Русия ще я има и след Путин ! Отново липса на далновидност и практичност от нашиет т.н. елит ! Позорното сгромолясване продължава ! Крайно време е за промяна на избирателната система ! Миналата година за всеки избор се появяваше нов играч ! Докога ?
  • 123 БПФ

    28 2 Отговор
    Абе дичев - кой си ти, бе, че да налагаш своето пронацистко мнение и лъжите си като "еднозначна от морална гледна точка ситуация" ??? ТИ ли ще ми казваш как да мисля - и на още 5 милиона Българи, бе - укpoпска пaчaвро?

    "Агресорът убива, разрушава градове, изнасилва, забавлява се да мачка цивилни с танкове. Агресорът тероризира и собственото си население, кретенизира го с брутална нацистка пропаганда, саморазправя се жестоко с всеки инакомислещ. " - ТОВА СА ЛЪЖИ НА УКPOПСКАТА ПРОПАГАНДА !!! Ти ли ще говориш за "нацистка пропаганда" в Русия? АЗОВ и Десен сектор в Русия ли са бе, изpoдена утaйко?

    А сега относно закона - Чл. 108 от Чл. 108 криминализира пропагандата на нацистка идеология. ВСЕКИ който защитава укронaцистите попада под ударите на тоя член. Чл. 407 криминализира проповядването на война и подстрекаването на война като престъпление против мира и човечеството. Всички, които искат да пращаме оръжие на воюваща страна - която и да е тя и срещу когото и да воюва, попада под ударите на тоя член !!! Няма такива работи - тоя се защитавал, оня бил нападнал. Войни се спират с дипломация, не с наливане на оръжие. Ще дойде време и такива като тебе ще отговарят пред закона !!!
  • 124 БПФ

    26 5 Отговор
    Ти ли си това? Ти си.... След крахът на укpoпия, разкриването на истината за нацистките звeрства там (тя и сега се знае, но я крият - ама това няма как да продължи вечно) по-добре емигрирай за някъде, дето можеш да се покриеш - защото прокуратурата ще те потърси, тебе и още много други. Както казах - Чл. 108 и Чл. 407 от НК.
    С теб ще отговарят и медийките, дето ти дават гласност. Разбира се, те може и да се измъкнат с благовидният предлог за свобода на словото, ама съмнително.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 333

    23 1 Отговор
    Дойче швуле ги разпознавам вече по първата буква на заглавието на буламача. :)
  • 128 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 129 Сърбия би шута на раша

    5 18 Отговор
    08 апреля 2022, 19:46 Политика
    «Теперь Вучичу будет несладко»: почему Сербия голосует против России в ООН
    В Совете Федерации назвали «странноватым» голосование Белграда за исключение РФ из СПЧ ООН
  • 130 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 131 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 132 Вуйчо

    2 22 Отговор
    И Русия да върне ядрените оръжия предадени и от Украйна по договора от 1994 в Будапеща.
  • 133 Голям праз

    31 2 Отговор
    Дойче Веле и аз имам въпрос към вас. Имате ли морал? Морално ли е, да отричате Баташкото клане, за което има неоспорими доказателства, а да пишете за неща, които още не са доказани? Няма да коментирам писанията ви за едни антиковид протест, за който бяхте написали, че участниците са 17 хиляди, а те бяха поне десет пъти повече.

    Коментиран от #134

  • 134 Торинската плащеница

    4 21 Отговор

    До коментар #133 от "Голям праз":

    Морала е личността характеристика,като отидеш в магазина плащаш с пари,12 % в света САЩ Великобритания и ЕС издържаме останалите некадърници 88% расия,Китай,Индия,буркина фасо ,Сомалия ,затова трябва прочистване на планетата,голям рестарт

    Коментиран от #137, #198

  • 135 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 136 поз

    29 4 Отговор
    Българи събуждайте се, и не се оставяйте на лъжите на запада. Това са фашисти които лъжат и мажат както им отърва. Толкова долни, а сега поредните им манипулации за ясния агресор и явната жертва. Агресора е запада които искаше да ограби руснаците и използва глупаците от Украйна. От 2014 г. укрите избиват руско говорящи в Донецк и Луганск и Русия от тогава настояваше да спрат и да се разберат за мир. Лъгаха ги 8 г.,а наркомана бандера фашист каза че искал да прави и ядрена бомба. Събудихте руската мечка и сега ще бъдат унищожени бандера фашистите.
  • 137 Голям праз

    12 2 Отговор

    До коментар #134 от "Торинската плащеница":

    Сериозно ли бе, мозък? Защо ли, се съмнявам в кадърността ти?
  • 138 Ал Бунди

    3 8 Отговор

    До коментар #90 от "Читател":

    Мдааа..наистина се оказах прав, че овцете имате мозък колкото да крепите равновесие и да си обслужвате ежеднежбите биологически нужди.
  • 139 д-р Косев

    24 3 Отговор
    Дичев уж умен човек, пък си задава доста глупави въпроси. Цяката работа е, че голяма част от популацията няма никаква вяра на информацията, разпространявана от мейнстрийм медиите. Това го видяхме още с ковида. Ако ще по десет такива статийки да пишете всяка седмица и по цял ден да пускате жалостиви клипчета със Зеленски, пак няма да ги убедите въпросните граждани - тия просто не ви вярват. Не може да се направи кой знае какво по този въпрос. Голяма заблуда е да смятате, че ще върнете неверниците в правия път като цензурирате алтернативните медии. Трябва някак си да приемем, че всеки е свободен да поддържа заблудите си. И въобще малко самокритичност никак не е излишна, знае ли се всъщност кой точно е заблуден и до каква степен. Винаги трябва да оставим малко местенце за съмнение.
  • 140 Marinov

    26 3 Отговор
    Господа от Deutsche Welle и СИЕ,

    Щом сте чак толкова ЗАГРИЖЕНИ
    и СОЛИДАРНИ с Украинските НАЦИОНАЛИСТИ
    и се Пишете за такива ГОЛЕМИ ПАТРИОТИ,
    вместо да КРЯКАТЕ по Нашенско и Европа
    и Сумтите на ЗАВЕТ и ТОПЛИЧКО
    се ДОКАЖЕТЕ като Такива
    и НЕЗАБАВНО Отидете и се ПРИСАЕДИНИТЕ към ДОБРОВОЛЧЕСКИТЕ звена и т.п. в Украйна
    а НЕ се ОПИТВАЙТЕ
    да Вкарвате и България в тази война
    и СТАНЕМ поредното НЕЧИЕ ПУШЕЧНО Месо! !

    Коментиран от #141

  • 141 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Тук определено има

    8 0 Отговор
    Свобода на словото… не
  • 144 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 145 Против Западната агентура

    20 2 Отговор
    Нищо друго не може да се очаква от соросоида Ивайло Дичев, който навремето ПРЕДАДЕ собствения си баща (баща му беше много свестен и добър човек и честен и почтен комунист)!
  • 146 Ned

    24 2 Отговор
    Професоре, престани да обиждаш българският народ. Вместо да плещиш глупотевини, като си толкова умен направи анализ защо се стигна до тази война и какво да се направи за да се предотврати по мирен път, а не да продължават до се избиват. Използването на оръжие не е мир, а дипломацията. Дядото на съпругата ми казваше учено учено та просто. Думи думи празни думи без покритие.
  • 147 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 148 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 149 еееее

    2 15 Отговор
    Кой опъна това гнусно знаме пред президентството ве , какви са тези руски предатели
  • 150 С толкова много охранителни фирми

    3 4 Отговор
    Не сме лишени от чувство за морал след като имаме толкова много охранителни фирми .

    Коментиран от #158

  • 151 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 152 Празните мисли

    19 2 Отговор
    на един празен човек - Дичев!
  • 153 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 154 Разбира се нацистка Крайна

    21 2 Отговор
    Ако подкрепяме нацисткият режим и геноцид на Зеленкен, Порошенко, Ющенко, Тимошенко, Кравчук, Кучма, Кличко, гончаренко, разбира се, че сме лишени от морал ако подкрепяме нацистките зверства 8 г. в Донбас, горенето на българи в Одеса, забраната на български език и у-ща в Одеса, убиването на Майдана. Горенето на Православни Църкви, побоите и репресиите срещу православни свещенослужители и вярващи. Зверството в Буча, извършено от Азов след изтеглянето на Русия от главорезът Боцмана, Зверството в Крематорск-контролиран от ВСУ нацисти Крайна, спешна евакуация и обстрел точка У на въоръжение в 19 нацистка дивизия крайнски военен. Разбира се, че сме лишени от морал. Но има българи, които частично измиха Позорът от лицето ни, митинга на Възраждане. Гледайте един лишен от морал в ЕС, "българинът" Джамбазки срещу ирландката Клеър Дейли, същата, която защити България навремето.
  • 155 Така е

    22 0 Отговор
    Агресорът зад всичко това е САЩ . Не сме елементарни . Не ни подценявайте
  • 156 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 157 дико

    20 0 Отговор
    К Ъ Д Е е МОРАЛА на КРАВАРИТЕ които РАЗБУНИХА поредната държава и предизвикаха тази война . Къде им са даренията . За това ли са разходвали десетки милиарди долара и ОБУЧИЛИ стотици хиляди военни украинци .
  • 158 Имаме

    8 0 Отговор

    До коментар #150 от "С толкова много охранителни фирми":

    Даже и СОТ " Беркут " щото сами не можем се опази с пенсионерите само. Малко бяха нашенските даващи по една минимална за незнайно колко часове работа ,та и вносни имаме. И те да добавят някой лев и да натоварят младите пенсионери дето са "пенсионери" защото трябва да са в заслужена почивка. И така заплатата е възможно най-ниска в този бранш и никаква профсъюзна защита ,както и перспектива за млади хора. А тези роби вадещи пари за изедници и родата им си мълчат благодарение на пенсийката от към 700-800 лв напълно заслужена. Това обаче свършва и балончето ще се пукне. Чистачка с два документа е в таблицата за заплати заедно с охранителя със 7 документа ,курсове платени и два лекарски документа също платени. Образование изискване и ред други. Та за какъв морал ставаше въпрос ,Зеленце ?
  • 159 лишени сме от

    11 0 Отговор
    жизнен стандарт а политиците са без морал
  • 160 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 161 Сандо

    11 0 Отговор
    Струва ми се,че не е лошо ако любимите на ДВ укронацисти ги Точко-у-ват,дори и по погрешка.
  • 162 Бай Илия

    17 0 Отговор
    Нека човека с морал да си отговори на един прост въпрос. Защо Българите след като толково много искаха демокрация по площадите 1 милион на Орлов мост! Защо партиите които тогава получиха вота на хората вече не са в парламента ? Народа обедня а те забогатяха!
  • 163 Теодор

    16 0 Отговор
    Мазен Пасквил. СЛАВА НА РУСИЯ
  • 164 Свети Баидрън 🇺🇸

    11 0 Отговор
    Ние носим демокрация по света хората са богати и щастливи вижте нашата пропагандна машина Холивуд как показва прекрасен живот а неудачниците ни ненавиждат!
  • 165 Мдааа дааааа

    19 1 Отговор
    Щом забраняваш (руска ТВ) и криеш информация значи има нещо гнило, нещо невярно и започваш да възприемаш едностранчиво подаваната ХИБРИДНА инфо с обратно значение!!!
    Днес американците и пуделите им (в т.ч. Бг пудели) немат стигане по фейк и хибридене.... от сутрин до вечер, всеки божи ден помия и само помия.... срама нямате ли!!!
    А в живота има и логика, не само фейк и хибрид!!!!
    Докарахме се до там, че трябва да търсим истината и да слушаме Говори Москва, както на времето се е слушало Свободна Европа!!!
  • 166 Жоро

    17 0 Отговор
    Члвнството на България в НАТО и Евро съюза трябваше да донесе просперитет на българския народ а донесе демографска криза, беднотия и престъпност прикривана като инцидент народа е тероризиран и ограбван, рекетиран, изнудван! Няма средна класа има био маса бедни борещи се за оцеляване! Няма морал когато си систематично ограбван от тарикати.

    Коментиран от #172

  • 167 DW и Ивайло Дичев ни говорят за Морал??

    15 0 Отговор
    Такива като вас не притежават никакъв морал, лъжци и маниполатори!! Изчезвай те Пополисти!!
  • 168 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 169 Баш софиянец

    19 0 Отговор
    Авторът иска да каже че сме морални пропадняци и сме загубили всичко човешко защото не искаме да участваме във война? Сериозно? Този моралист не е явно наясно че няма война за благородна кауза - всяка война е за ресурси и власт. И няма война без пропаганда - украинската пропаганда е точно толкова тежка, колкото и руската. Пък за американската - да не говорим. А като заемаш позиции е по-добре да знаеш наистина как стоят нещата, "ваше благородие".
  • 170 Джон

    18 0 Отговор
    Вашето е пропаганда не Руска та телевизия! Защо показва Руската факти като снимки с разбити ракети и снимки с техни ракети които не са като разбитите! А вие какво правите казвате на черното бяло и настоявате, че е така що така трябвало да бъде според САЩ

    Коментиран от #178

  • 171 Подло

    16 0 Отговор

    До коментар #153 от "зелета":

    Съвсем правилно, мисля че сме проявили героичност повече от всички европейци. Българинеасе бори от десетилетия с бедност, нелекувани болести, липса на перспектива. Софийски булеварди, като "Стамболийски" са разорани и на ями от години, и то без бомбе. Колко хора понесоха преходите, броейки стотинки, зъзнейки пред надменноста на наши и европейски управляващи. Не ни вкарвайте във война, и не ни вменявайте вина, моля! Вие мислите как да сте угодни на западния си работодател, българина как да оцелее.
  • 172 Бай Илия

    14 0 Отговор

    До коментар #166 от "Жоро":

    Защо ли освен управляващите никои не се радва на плана за възстановяване? Защото хората разбраха, че от тия 13 милиарда 1 стотинка няма да влезе в джоба им.
  • 173 Не пращайте оръжие, пратете бял гълъб

    12 1 Отговор
    Оръжието е ВОЙНА(смърт), белият гълъб(знаме) е МИР!!!

    Най добрата и благородна миротворна помощ от Бг за Окрайна е изпращане на бели знаменца за спиране на тази братоубийствена война.

    Помощ е да помогнеш да спреш войната или при пожар да изгасиш огъня!
    През средновековието в повечето случаи са събирали пари и са откупвали града или са предавали съответният политик и са си запазвали имота и живота.
    А най добре тия дето му дърпат конците на зеления да бяха го посъветвали за по малко жертви и разруха да направи най доброто да спре военните действия и НЕ съпротива, а да отиде на безусловна КАПИТУЛАЦИЯ, ПРЕГОВОРИ и МИР!

    А ако някой много напъва за военна помощ... Ние почти не можем да помогнем с оръжие, като военна помощ може да се помогне с жива сила и военни специалисти, значи имаме бивши военни миниcтpи за командири или за бойци разполагаме с много ястреби като Пacи, Чexльоу, AлЙo, Инджeв, Kpeмтодорова и т.н. жълтoпавeтняци и ДъeБъ-apи, които могат да спретнат рота, че и батальон даже!!!
  • 174 Трайно безработен

    12 0 Отговор
    Къде е морала аз да си плащам Здравни вноски без да работя а Полицайте да не плащат Здравни вноски! Казват да работя каквото и да е ами аз до сега съм работел каквото и да е как съм стигнал до тук! Полицайте що протестират а не си търсят друга работа?
  • 175 ира

    18 0 Отговор
    Колко халосан трябва да си, колко обладан от желанието за угодничество, подмазване, и демагогия за да сътвориш това писание. Хайде малко свян. Хайде мярка и благоприличие. Отвратително заглавие и отвратително изопачаване, достойно за едно дребно същество.
  • 176 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 177 Пеперуда

    11 0 Отговор

    До коментар #64 от "Българин":

    Света не се дели на за Путин и против него и ако не си на едната страна, значи си на другата. Святът е доста по-пъстър и не всички имат руска или украинска кауза. И слава богу.
  • 178 Бай Илия

    18 1 Отговор

    До коментар #170 от "Джон":

    Репортаж на репортери от реални бойни действия в Украйна съм гледал само по руска телевизия! Защо запада показва някаква снимка и автора на статията ти казва какво е станало и как е станало а дали е така?
  • 179 Жоро

    16 1 Отговор
    Хаиде па да видим на следващите избори колко гласа ще имат ДБ, ПП, ГеРБ които са за морала налаган от САЩ
  • 180 Джон

    14 1 Отговор
    Морала днес е да хвърляш боя по руското посолство понеже си за САЩ които са господарите в територията а може ли някои да хвърли по посолството на САЩ? Явно няма причина да го прави не, че васалната власт в България няма да го позволи!

    Коментиран от #182, #183

  • 181 Един коментар и за манипулациите и за

    10 1 Отговор
    за морала.Когато има еднопосочна информация,няма как да покажеме морал.Той не е пристрастен а лично качество свържано и с отношението към истината.

  • 182 Трайно безработен

    9 0 Отговор

    До коментар #180 от "Джон":

    България е избрала да е член на НАТО и ЕС това значи, че ако си беден сам си си виновен бегай от тука да останат само богатите с къщи за гости! Дори бадзирателите искат 25 % увеличение! Не знаят, че за да се дават повече пари трябва да няма желаещи за тази работа.
  • 183 Жоро

    17 1 Отговор

    До коментар #180 от "Джон":

    Как не се намери един да хвърли боя по посолството на САЩ кога бомбардираха Белград столицата на нашия съсед! Верно нямаме морал а само лицемери и подли подмазвачи за пари

    Коментиран от #204

  • 184 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 185 Бай Илия

    17 0 Отговор
    Очквам при следващата организирана от САЩ война да имате същото участие против войната на САЩ както срещу тази защото морала трябва да е един и същ не според интереса
  • 186 Не го чуха и сега олеле

    13 4 Отговор
    Европа се самоубива! Не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите....
    Петко Добрев – анализатор 9.2.22 в Епицентър.
    Когато Путин ни казваше: "Посъветвайте Зеленски да изпълни Минските споразумения", какво правихме европейците? Ами занимавахме с вредата от мусаката и джендър стремленията.

    Е, не чухме Путин и затова сега чуваме бомбите. И европейците трябва да си отговорим на най-важния въпрос – щеше ли да има война, ако бяха изпълнени от страна на Украйна Минските споразумения? Не, нямаше да има.
    И защо трябва тогава да се правим на идиoти и да търсим вината единствено и само в Пyтин? Вината е преди всичко в нас, европейците, защото позволихме на Украйна да не изпълни Минските споразумения. И в резултат на това днес страда цяла Европа.....
  • 187 Z Z Z

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Z не като Зоро а като зор":

    Z като А Z-off.
  • 188 Дойче Веле е ИДЕОЛОГЪТ на нашата

    9 2 Отговор
    ВЛАСТ ! По-мощен и от някогашното Работническо Дело ! А живота ни вместо слънчев и бял стана съвсем труден , неясен и вял ! Уж на Запад при Белите хора а се оказа още по- зле , като НАКАЗАНИ ОТ БОГА - Война и черни измъчени години в бъдещето ни се мъдри !
  • 189 Gost

    12 1 Отговор
    Не виждам защо Дойче zЕле пише от наше име! Да си оправят балиите в собствената си държава!
  • 190 Локо Сф1956

    16 2 Отговор
    Господин Дичев говори за морал сред българите. Морално ли е и какво постигат политици и бивши депутати да се правят на хулигани и да заливат с червена боя посолството на Русия, за да напомняла за кръвта на Украйна.След като в България известни личности имат такъв морал, какво да кажем за обикновения гражданин на България. Казвал съм и друг път. Войната е ужасно нещо с дълготрайни последици. Никой не задава въпроса, кой организира войната между Русия и Украйна. Защо само американски журналисти написаха в седем точки , че това е дело на САЩ.
  • 191 От памфлета на Дичев

    11 1 Отговор
    Разбрахме, че моралът и истината ЗА НЕГО са непресичащи се понятия. Продажен грантаджия.
  • 192 Вън нато

    7 3 Отговор
    От България
  • 193 Да живее Русия

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "Да живее Украйна 🇧🇬🇺🇦":

    Путин е велик

    Коментиран от #202

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 Искам да даря

    9 4 Отговор
    два тона вибратори на Дойче зеле и украйнските им приятели.
  • 197 НасраДамус

    12 4 Отговор
    Дичка, основно правило на морала гласи "Не се отнасяй към другите така, както не искаш да се отнасят към теб". През 2007 г. в Мюнхен (цитирам Дойче веле) Путин заяви: Ставаме свидетели на растящо неуважение към принципите на международното право, особено от страна на САЩ. Те надхвърлят своите граници – в политиката, в икономиката и при човешките права, опитвайки се да наложат своята система на останалия свят. На кого би се харесало това? Тогава Таймс писа, че се появил старият враг и НАТО си е отдъхнало с облекчение. 15 години от тогава ние се отнасяме с Русия като с враг, и се опитваме да й наложим нашия морал със сила (напр. санкции). Само че, Дичка, моралът отхвърля двойните стандарти. А ти Дичка си техен апологет. Напр. Русия за теб е диктатура, но Саудитска Арабия и още куп като нея страни - не са. И дума не обелаш срещу тях, нищо че вече 7 години водят агресивна война в Йемен. Приемаш морала на Шариата за нормален, но не приемаш морала на Русия. Това е аморално за българите, Дичка - твоите двойни стандарти.
  • 198 Марш

    13 4 Отговор

    До коментар #134 от "Торинската плащеница":

    Ти ли издържаш Русия и Китай, бе - хлeбарко комична !!! Напротив - ЕС от десетилетия живее само по милостта на Русия и руските ресурси - сега хапе ръката, който го храни и накрая ще остане с избити зъби. Как точно храниш Китай, при положение, че Китай е фабриката на света?
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 201 аре, у лево

    10 2 Отговор
    А морално ли е държавата да плаща 40 лева на укрите на ден и 100 лева джобни от нашите пари и данъци, които като господари се разхождат из нашите курорти с чисто нови скъпарски джипове ауди, лексус и мерцедес. Лични впечатления от Банско от преди ден!!! А, морално ли е?! Айде да си заврете вкиснато зеле там дето слънце не огрява, жалки промивачи на мозъци.
  • 202 Червен клошар

    2 7 Отговор

    До коментар #193 от "Да живее Русия":

    Путя е велик боклук който разруши Просия и орките гледат и пляскат
  • 203 Майдан

    8 2 Отговор
    Само национален предател може да заема страна в конфликт, в който участват българоубийци. Напишете в Гугъл "репортаж на бтв за конфликта в Украйна 2015" и ще видите неподправената истина за зверствата на Киевския режим спрямо българите.
  • 204 Браво

    9 1 Отговор

    До коментар #183 от "Жоро":

    А за бомбите над София забрави ли... По важно е това, че моралът, който БТВ, Нова и сие, наложиха на из59остялото ни население, се превърна в "продай татковина" за чужди интереси. Дори и пари не получават за баснословната пропаганда, в която участват, без да осъзнават. Говоря за коментиращите тука порядъчни драскачи. Смешното е, че са против Русия на всяка цена, но не обясняват какво и как им е отнето, че да са толкова гневни. Също и не е ясно, запада какво им даде, че са така неотлъчно действащи закрилници на спасителната мисия "да помогнем на ФАЩ да си оправят икономиката, за сметка на щсстливия живот на нашите деца"
  • 205 Анонимен

    8 1 Отговор
    Този, който е писал статията явно няма представа за нагласите сред българския народ. Да , имаме ясен враг и той е фашизираната украинска власт, подхранвана от ЕС и САЩ, която не се свени да убива собствения си народ в Буча, защото са помагали на руските войски. И най- цинично да представя това като чуждо дело.
    Ами народа на Донецк и Луганск 8 години е подложен на геноцид-хората са без ток, вода, храна, лекарства, пенсии, средства за живот. Освен това в построените концентрационни лагери са мъчени, бити , изнасилвани и убивани.
    За всичко това и много други престъпления има живи свидетели. И те ще говорят.
    Много българи застават на страната на фашизма в Украйна и говорят глупости. На някои се плаща. Но да си погледнат ръцете те са изцапани с невинна руска кръв.
    И, да знаем, кой е врагът - фашизма в Украйна, а жертвите са невинните рускоговорящи, които единствено са искали да живеят мирно, да говорят на собствения си език и да не бъдат обстрелват днес и преди 8 години от украинската армия с внедрени в нея азовци, бандеровци и всякаква друга чуждестранна смрад.

    Коментиран от #210, #211

  • 206 Смърт на фашизма, свобода на народа.

    7 1 Отговор
    Високо морално е да насъскваш пинчер срещу мечка, а после като стане напечено да си подвиеш помиярската опашка търсейки оправдание защо се креиеш зад оградата. Също така е много човечно да стреляш по противника зад гърба на жени деца и старци. Мед им капе на сърцето на фашистите когато гледат как се избиват помеждуси роднини и приятели.... DW тази статия е долна извратена пропаганда.

    Коментиран от #209

  • 207 ТЕНДЕНЦИОЗНА СТАТИЯ - БЕЗ ВНИМАНИЕ

    8 0 Отговор
    Няма обаче 100% гаранция за сигурност. Ако една от тези мини падне в протока, това ще доведе до смърт на хора и катастрофа. Като се има предвид, че 2.5% суров петрол се доставят на света през нашите протоци, то това би било критично за света. Ако един от корабите, превозващи експлозивни товари, взриви мина в Босфора, ще има големи последствия", каза контраадмирал Герчек Гюндем, цитиран от Герцек Гюндем.

    Според него "съвсем очевидно е, че украинската страна е пуснала мините в морето". „Няма причина Русия да пусне тези мини. Защо Русия ще се намесва в собствената си търговия, оставяйки мини в Черно море? Русия осигурява транспортиране по море, както на суров петрол, енергия, зърно", така и на други експортно-вносни стоки. С други думи, мините засягат най-сериозно морската търговия на Русия. Освен това Украйна няма военни кораби. Защо Русия ще поставя мини в морето, за да се намесва в Украйна? Следователно е очевидно, че Украйна е напуснала тези мини“, каза Ячи.

    Коментиран от #216

  • 208 Стана ми тъпо

    3 0 Отговор
    То било ясно кой кой е, останалите хем дебили, хем без морал, цинични и д-р обидни думи...да цъфти автора...урра...
  • 209 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 210 Роко

    2 4 Отговор

    До коментар #205 от "Анонимен":

    Приятелю слуховете че българския народ подкрепя рускофашистките агресори са силно преувеличено. Вярно има една групичка национални предатели които ги подкрепят но те са малко (трябва да призная че сте доста кресливи но това не ви прави много). Но навсякъде по света има отпадъци готови да продадат род и родина за някоя рубла
  • 211 Роко

    1 5 Отговор

    До коментар #205 от "Анонимен":

    А и още нещо полк Азов са точно тези руско говорящи които бункерния фашист беше тръгнал да спасява ма те устроиха топъл прием за рускофашистките бандити и показаха на украинците как трябва да се отнасят с фашистите. Благодарение на героизма на рускоговорящите жители на Украйна рускофашистката армия стана за посмешиште в цял свят и с нея се подиграват дори такива военни гиганти като Азърбайджан
  • 212 БРАВОС

    5 1 Отговор
    ЕЛЕМЕНТАРЕН МАНИПУЛАТОР / ПУТИН ЗАЩИТАВА СОБСТВЕНИЯТ СИ НАРОД СВОБОДАТА НА ЕВРОПА НЕЗАВИСИМА ОТ АМЕРИКАНСКИТЕ БАНКЕРИ И НЕ ПОЗВОЛЯВА НА НАЦИТА ДА УБИВАТ ДЕЦА В ДОМБАС ТАКА ЧЕ МОРАЛНИТЕ БЪЛГАРИ СА НА НЕГОВА СТРАНА / КАКТО И ТЕА ДЕТ СА С АКЪЛА СИ

    Коментиран от #215

  • 213 АЛОООООО

    7 1 Отговор
    АБЕ МИСИРИ КО ПРАЯТ АМЕРИКАНСКИ ГЕНЕРАЛЧЕТА В МАРИОПУЛ ДА НЕ НОСЯТ ДЕМОКРАЦИЯ В КОФИ ЗА КЪВ МОРАЛ ПЛЕЩИШ БЕ МИСИР АЛООООООО АСПИРИНИ
  • 214 куче

    1 2 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър" - Ей това никак не е вярно. Всички статии са прозападни и неизгодните за факти коментари често се премахват. И в случая се публикува нещо от дойче веле - типична западна пропаганда.

    Коментиран от #217

  • 215 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #212 от "БРАВОС":

    Да добре ги защитава 20 000 руски войничета вече наторяват украинския чернозем. А рускоезичните градове отнасят най - много бомби от рускофашистките агресори и скоро ще бъдат дерусифицирани от путинските нацисти.
  • 216 Роко

    1 3 Отговор

    До коментар #207 от "ТЕНДЕНЦИОЗНА СТАТИЯ - БЕЗ ВНИМАНИЕ":

    И ся кво да рева за турците и руснаците? Сори пич ма ако руски танкер се натъкне на мина в Босфора най - много да си отворя бира (от онази с червената петолъчка на капачката дето руснаците не могат да си я позволят). А и още нещо руснаците доказано са тъпи (Чернобаевка) така че мините най - вероятно са руски.
  • 217 Роко

    1 1 Отговор

    До коментар #214 от "куче":

    Приятелю модерирането на факти се извършва от софтуер а на него не му пука какво пишеш и стига да не използваш определени думи и да няма лични нападки в коментарите никой няма да ги трие. Както можеш да се убедиш от коментарите по долу не се трият дори коментари на лица които за подобни писания отдавна ще са в затвора във всяка нормална държава.
  • 218 DW както винаги лъжете и Маниполирате!!

    5 2 Отговор
    DW и Ивайло Дичев!!! Да не се чете!! Платени лъжци и маниполатори!!
  • 219 Nnnnn

    1 1 Отговор
    Запада иска Русия да прави както България. Да не си защитава хората в Украйна както България нищо не прави за българите в Северна Македония и Украйна,и има българи подкрепят тази политика.
    Какво ще направи България,ако Македонците забранят напълно българския език,нищо няма да направи.
  • 220 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 221 ДОСТ

    0 0 Отговор
    НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС.
  • 222 Не,

    1 1 Отговор
    От морал са лишени дойч зелето! Новата пропагандна машина!
  • 223 DW и Ивайло Дичев!! Демагози!!

    1 0 Отговор
    Три дни не се махате, всеки ви тегли по една дълга и сте до там!
  • 224 Колев

    2 0 Отговор
    Светът е цял оплетен в небивали лъжи,
    крилото на комара от бивол по тежи;
    звънчето от пиринч мълчи и се измъчва
    пред гръмкия тънтеж на дървената бъчва;
    говори глупостта, немее мъдростта.
    Цю Юан -Гадателят древнокитайски поет, живял 3600 години преди Христа
    Освен Дойче Веле у нас не се цитира никакъв друг западен иточник, а манипулациите са толкова масови и толкова примитивни, че всеки със средно интелектуално ниво си дава сметка. Англия е най-голямата колониална държава в света преди ВСВ. От тогава нейната наследница е световен хегемон, а резултатите от това са смазващи. Никакви исторически факти нямат значение, Гьобелсовата пропаганда бледнее пред сегашната.
  • 225 талибан

    1 0 Отговор
    войната си има режисьор и изпълнител а този зеленски е виновен ако беше изрекъл една единствена дума "НЕУТРАЛИТЕТ" щеше да си спаси народа и държавата,но той е зависим и изпълнява това което му наредят Войната е лошо нещо ще има жертви ,смърт ,разрушения ,но тя можеше да се избегне ,тук няма агресор тук има агресия на нато която опря до границите на Русия и при една малка провокация и щеше да избухне световна война