Отидете към основна версия

11 Април, 2022 20:37, обновена 11 Април, 2022 20:37 14 816 227

Австрийският канцлер Нехамер: Разговорът с Путин беше много прям, открит и труден

  • владимир путин-
  • русия-
  • украйна-
  • карл нехамер

Това е първа среща между Владимир Владимирович и лидер на държава от Европейския съюз от началото на руската инвазия в Украйна

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Австрийският канцлер Карл Нехамер каза, че е провел днес "много прям, открит и труден" разговор с руският президент Владимир Путин, но заяви също, че не е оптимист, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Нехамер стана първият лидер на държава от Европейския съюз, срещнал се с Путин след началото на руската инвазия в Украйна преди повече от шест седмици.

Това не беше "приятелско посещение", каза Нехамер в изявление, разпространено от неговата канцелария след срещата в официалната резиденция на Путин "Ново Огарьово" край Москва. Говорител на канцлера заяви, че срещата е продължила 75 минути, което е сравнително кратко по стандартите на Путин.

Нехамер каза, че основното му послание към руския президент е било, че "тази война трябва да спре, защото при война и двете страни могат само да загубят". Австрийският лидер заяви, че е чувствал като свой "дълг" да се срещне с Путин, за да изчерпа всички възможности за спиране на насилието в Украйна и че в разговора с Путин е повдигнал въпроса за "сериозни военни престъпления", извършени от руските войски в град Буча и на други места в Украйна. "Ще се потърси отговорност на всички виновни", заяви канцлерът.

На пресконференция в Москва Нехамер заяви, че след срещата си с Путин като цяло не е останал с "оптимистично впечатление" и че явно се готви голяма руска офанзива в Източна Украйна.

През уикенда Нехамер посети Украйна, за да изрази подкрепа за Киев.

Австрия е неутрална във военно отношение и не членува в НАТО. Тя е член на ЕС и подкрепя санкциите на общността срещу Русия, но засега се противопоставя на спиране на доставките на руски газ, отбелязва АП.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 99 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: