Отидете към основна версия

617 16

Световната банка ще подпомогне Украйна с още 1,5 милиарда долара

  • световна банка-
  • подпомагане-
  • украйна-
  • милиард-
  • долара-
  • дейвид малпас

Това съобщи днес президентът на Световната банка, Дейвид Малпас

Снимка: БГНЕС

"Световната банка подготвя пакет за подпомагане на Украйна на стойност 1,5 милиарда долара, включително плащане на 1 милиард долара от фонда за развитие на най-бедните страни.", каза днес президентът на Световната банка, Дейвид Малпас, предаде Агенция Ройтерс.

Малпас каза, че подкрепата на банката помага на Украйна да предоставя "критични" услуги, включително изплащане на заплати на болничните работници, пенсии и социални програми.

"Световната банка е създадена през 1944 г., за да помогне на Европа да се възстанови след Втората световна война. Както направихме и тогава, ние ще помогнем и днес на Украйна с възстановяването", каза Малпас.

Планът все още се нуждае от пълно одобрение от борда на директорите на Световната банка през следващите седмици, каза говорител на Световната банка.

Помощта идва в допълнение към 923 милиона щатски долара, одобрени от Световната банка миналия месец.

Малпас каза, че Световната банка е в тесен контакт с украинските власти за оказване на подкрепа и работи за подпомагане на украинските бежанци и страните, които ги приемат.

Той каза, че Световната банка анализира глобалните въздействия на войната в Украйна, включително скока на цените на храните и енергията, и „подготвя реакция на криза, която ще осигури целенасочена подкрепа за развиващите се страни“.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: