Отидете към основна версия

983 23

35 процента от сърбите са съгласни с руската инвазия в Украйна

  • русия-
  • сърбия-
  • украйна-
  • война-
  • белград-
  • москва-
  • инвазия

42 процента от сърбите са на мнение, че руската инвазия в Украйна не е оправдана

Снимка: Shutterstock

Около 42 процента от сърбите са на мнение, че руската инвазия в Украйна не е оправдана, а 35 на сто са на обратното мнение. Това сочат резултатите от допитване на Института за европейски въпроси, цитирано от в. „Данас“.

Посочва се, че над една пета от анкетираните не са имали мнение по въпроса за войната в Украйна.

Според над три четвърти от участниците в допитването Русия е приятел на Белград и Сърбия не би трябвало да въвежда санкции срещу Москва.

Три процента пък смятат, че Русия не е приятел на Сърбия, а 13 на сто подкрепят въвеждането на санкции.

Над 60 процента от гражданите са уверени, че отношенията между Белград и Москва ще бъдат по-добри, а 18 на сто са на обратното мнение. В сравнение с предходните проучвания се забелязва спад на броя на анкетираните, които вярват, че отношенията между Сърбия и Русия ще се подобрят, както и увеличение на броя на тези, които са на мнение, че отношенията няма да се подобрят.

В Русия не са били 86 процента от анкетираните.

Резултати от проучването сочат, че 15 процента от гражданите планират да напуснат Сърбия, като мнозинството на под 30-годишни. В страни от ЕС биха се установили 11 на сто от анкетираните, а Русия е на второ място с един процент.

Близо една трета от участвалите в допитването смятат, че ЕС е най-големият донор на Сърбия, всеки четвърти пък мисли, че Китай е най-големият донор на Сърбия, а 12 процента – Русия.

Институтът за европейски въпроси посочи, че проучването е направено между 4 и 14 март и в него участват 1228 анкетирани.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: