Отидете към основна версия

2 335 43

Германия настоява Мали да спре да работи с руските военни изпълнители

  • аналена бербок-
  • германия-
  • външен министър-
  • мали-
  • вагнер-
  • военни-
  • ес

"Ние не можем да продължим да си сътрудничим, ако няма отделяне от руските сили", заяви германският външен министър, Аналена Бербок

Снимка: БГНЕС

Германският външен министър, Аналена Бербок, притисна Мали в сряда да се придвижи към честни избори и да престане да работи с руски военни изпълнители, ако иска напълно да възобнови обучението на въоръжените сили от страна на Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Висшият дипломат на ЕС, Жозеп Борел, заяви в понеделник, че блокът ще спре част от обучението си на въоръжените сили на Мали, позовавайки се на липсата на гаранции от властите на Мали, че руските военни изпълнители няма да се намесват в работата.

Преходното правителство на Мали, което пое властта чрез военен преврат през 2020 г., се бори с ислямистки бойци и привлече помощта на частни военни изпълнители, принадлежащи към руската група Вагнер.

„Ясно е, че в тази ситуация Сахел и преди всичко Мали могат да бъдат стабилни само ако изборите не се отлагат отново и отново, а също и по отношение на ситуацията със сигурността, ако не се работи с руските изпълнители“, каза Бербок пред репортери в Мали.

Борел каза в понеделник, че групата Вагнер, която вече е под санкциите на ЕС, обвинена в нарушаване на правата на човека, вероятно е отговорна за убийството на цивилни по време на военна операция в централен град на Мали в края на март.

„На трето място особено по отношение на мисията EUTM (обучение), ние не можем да продължим да си сътрудничим, ако няма отделяне от руските сили. Това не е така в момента“, добави тя.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 30 гласа.

Свързани новини