24 Април, 2022 17:11 5 076 57

Френските военни отричат да имат намеса в открит масов гроб в Мали

  • мали-
  • франция-
  • военни

Къде е истината?

Френските военни отричат да имат намеса в открит масов гроб в Мали - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изключително неприятна новина за Париж дойде от бившата френска колония Мали в навечерието на деня на президентските избори. „Руснаците“ от видеото, с което френските военни се опитаха да се борят с обвиненията в екзекуция на цивилни, се оказаха просто военни от въоръжените сили на Мали. Отрядът на FAM-а е протоколирал данните за откритите телата, които бяха намерени в района на бившата френска база в Госи.

Френска версия

На 21 април в социалната мрежа Twitter се появи видео, на което се виждат овъглени мъртви тела, поръсени с пясък. В съобщението се казваше: „Ето какво оставиха французите, когато напуснаха базата в Госи. Това са откъси от клип, заснет след като си тръгнаха! Не можем да мълчим за това!”

Френските военни отговориха на видеото още на следващия ден. Те го окачествиха като постановка, за която се твърди, че зад „руснаци от ЧВК на Вагнер“ и пуснаха кадри, направени от дрон близо до базата в Госи между 19 и 21 април.

Служителят на France 24 Васим Наср направи подробен анализ на кадрите, снимани от голяма надморска височина и с лошо качество. Той показва автомобили на FAM-а, които влизат и излизат от базата, фигури на предполагаеми „вагнеровци“, стоящи около колата, хвърлящи пясък върху телата, и момента на заснето на видеото, което преди това се появи в чата на WhatsApp и след това в социална мрежа Twitter.

Вместо заключение има изявление на френските военни, че „действията по дискредитиране“ на силите на операция „Бархан“ в Мали са част от „координирана кампания от множество информационни атаки, която продължава от няколко месеца“.

Френската версия на събитията оправдава френските военни, но противоречи на фактите. А те са: на 19 април силите на Бархан официално предадоха базата в Госи на въоръжените сили на Мали, чийто малък отряд окупира бившата френска военна база в същия ден.

С настъпването на нощта малийските военни са чули звуците от стрелба и излязоха да патрулират. Те не успяха да намерят стрелците, но ги чакаше друга находка - буквално в рамките на базата е имало масов гроб, около 20 тела със следи от дълбоко разложение. Веднага е започнало разследване на инцидента.

Не е изненадващо, че на следващия ден група войници, охраняващи тела близо до базата в Госи, са заловени в обектива на френски дрон.

На 23 април телевизия Zahra показа същия момент от различен ъгъл. И, разбира се, там нямаше "вагнеровци". На кадри от близък план, заснети от местни журналисти, ясно се виждат мургави малийци във военни униформи.

Кой е виновен?

Рано е да се каже нещо - разследването току-що започна. В петък в базата в Госи пристигна представителна комисия начело с командира на сектор No1, придружаван от юрисконсулт, командир на полка и началник-щаб.

Както правилно се отбелязва в официално изявление на малийските въоръжени сили, степента на разлагане на телата показва, че смъртта им е настъпила много преди предаването на базата на малийските военни. „Следователно отговорността за този акт не може по никакъв начин да бъде приписана на FAM“, се казва в документа.

Местната преса свързва намерения гроб, наред с други неща, с изчезнали на 17 април овчари, за които се твърди, че са били отвлечени от френските военни точно недалеч от базата в Госи.

Както и да е, при всички обстоятелства само компетентните органи трябва да го разрешат. Въпреки това начинът, по който френските военни, които по някаква причина продължиха да наблюдават базата, която напуснаха от дрон в продължение на няколко дни, реагираха на съобщението за ужасната находка, повдига много неудобни въпроси.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йхнкхйких

    116 4 Отговор
    франция е виновна ! затвор за макрон !

    Коментиран от #7

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    86 2 Отговор
    жестокост чудовищно
  • 3 Макарон

    16 68 Отговор
    Путин е виновен.

    Коментиран от #57

  • 4 то се

    115 6 Отговор
    знае чисти са като сълза само в украйна става така ,как можахте да си го помислите французи нееееее
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Пешо

    101 6 Отговор

    До коментар #1 от "йхнкхйких":

    Западняците са демократи. Не може да правят такива неща.
  • 8 юзер

    101 4 Отговор
    Защо ли в мали,ами там има мноооого уран.Француузляка се нуждае от него с толкова много централи,но няма да могат да си вземат парчето от пая.

    Коментиран от #19

  • 9 хммм

    91 4 Отговор
    Френското псе Макрон трябва да бъде спрян и затворен!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Не бе

    83 5 Отговор
    Шойгу, нали гонямаше известно време на хоризонта. Много е вероятно да е той.Той е, как може да си представите, че това е френския чуждестранен легион! Не е той, макар и в него да членуват престъници от цял свят! Дайте нещо средно, хората са ибити от членуващи във френския чуждестранен легион руснаци! Извинете!
    Бог да прости загиналите!.........Не ви ли писна от двойния аршин!
  • 12 чико

    76 3 Отговор
    Ужасиите които са сътворявали всички западни ДЕМОКРАТИЧНИ държави и САЩ в поробените от ТЯХ колонии ЩЕ им се ВЪРНЕ рано или късно . ЗА това има ВЕЛИК ден . Глад и МОР е там заради алчноста на тези ОЯДЕНИ и ПОВРЪЩАЩИ демократични ГРАБИТЕЛИ .
  • 13 Мдаа

    59 3 Отговор
    Сега всеки който гласува за Макрон ще е убиец. Лоша новина за западната демокрация.
  • 14 нашенско козяче

    33 10 Отговор
    Руснаците са виновни!
  • 15 1520

    54 4 Отговор
    когато западняците правят такива неща те го правят по демократично от другите
  • 16 В.В.П.

    63 3 Отговор
    Франция е винаги виновна ..За Макрон ,санкции и затвор ..Да се проведе в Хага..Стара колониална полуимоериея,,която е крала негърчета ,за плантациите .Продажбата на роби ,е изнесена на борсата ,в Марсилия и Хавър..Нови Орлеан ,Марина Дел Рей ..Франция ,Англия ,САЩ и Испания имат 300 год традиция в продажба на хора.
  • 17 Б А Й Х @ Й ‼️

    21 2 Отговор
    Единият вече не е наличен ! На ред е другият!
  • 18 Как можахте

    42 2 Отговор
    Да си помислите че са французите....те могат да правят само френска любов!
  • 19 Komapak

    39 3 Отговор

    До коментар #8 от "юзер":

    Не само оттам е урана на Франция, но като цяло си прав. Всичко на този свят се движи от парите.
  • 20 В.В.П.

    62 2 Отговор
    Малийците са страшно горди хора .Изключителни приятели ..Имат много злато и редки метали в земите си ..И Франция ги взимаше ,за без пари..Обаче ,си поканиха ,Вагнер ,да охранява тия находища ,и френските миндили са излишни..
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 гост

    60 3 Отговор
    И французите са същите гадни фашисти като украйнската хунта затова се и защитават във своите зверства. Впрочем всички който защитават наркомана и киевската хунта не са по различни .
  • 23 Уса

    43 3 Отговор
    Всички украинци,които познавам в САЩ стискат палци за Льопен и Путин
  • 24 Б А Й Х @ Й ‼️

    34 3 Отговор

    До коментар #21 от "Братле":

    Аз го знам и ти го знаеш , ама любимците на джЯНКИТЕ не искаха да приемат очевидното , дори след този факт ‼️‼️‼️
  • 25 истината

    44 3 Отговор
    Ще манипулират изборите както в краварника и пак няма да допуснат льо Пен да спечели .
  • 26 Осакатишвили

    32 6 Отговор
    Русофоба не е враг на Русия а на цялото човечество.Русофоба е пол неопределен
  • 27 SCH JVLIVS II

    18 4 Отговор
    То това вече е стара новина видеото е много интересно ,така или иначе са едни и същи настъпване на интереси!Две акули на чужда земя каквито са Русия такива и Франция гарван на гарвана око не вади ,ако трябва да съм обективна плюят по Наполеон тук а Шарл дьо Гол много им липсва кога му кажа на мъжа ми за Алжир и страданието което е причинил генарала хич не му става хубаво та до ден днешен за това не съдя и Русия
    едни и същи акули .Кой ме разбрал правилно разбрал
  • 28 А бе

    21 2 Отговор
    Те и за Мариопул отричат.😀
  • 29 Те..

    38 2 Отговор
    Французите са избили милиони в Африка за последните 500 години! Гледах репортаж как преди 60 години са изпитвали на полигона в Алжир ядрена бомба. На местните алжирци още им падат зъбите в 10 годишна възраст. Много от тях се раждат сакати 😇

    Коментиран от #31

  • 30 Джони

    10 3 Отговор
    Кои ще си признае Путин Америка Франция зеленски Бойко Харвард или ние
  • 31 SCH JVLIVS II

    25 2 Отговор

    До коментар #29 от "Те..":

    Абсолютно си прав само че обикновеният французин не го знае не учат по история истината нали виждам и дъщеря ми учебниците и ако не се интересува от политика ще ти каже че лъжеш, Франция- Шарл дьо Гол пуска първата ядрена бомба в Алжир
  • 32 666

    20 2 Отговор
    Зеления няма ли да ни поздрави за Великден с някоя статия или се е изпокрил като мишок и не смее да излезе

    Коментиран от #33

  • 33 Той е смел и

    17 3 Отговор

    До коментар #32 от "666":

    Говори много само след като се напуши с химикали 🤣
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 1234

    24 1 Отговор
    Френският език вече не е официален в Мали. Русия стъпи там за много дълго време.
  • 36 SCH JVLIVS II

    23 1 Отговор

    До коментар #34 от "aZ #Русские своих не бросают!":

    210 френски ядрени изпитания от 1960 до 1995 г. Седемнадесет от тях са направени в Алжирската Сахара между 1960 и 1966 г., започвайки в средата на Алжирска война. Сто деветдесет и три извършени през Френска полинезия ,преди близо два месеца пясък от Сахара който премина и в България също беше изпитание,тест не е фенемен въпреки че много хора ми се смяхте че бълнувам няма феномен природата ни го връща съобщение само не е ясно коя е този виновната държава има много тестове скрити не се пише
  • 37 Хммм

    22 1 Отговор
    Русия отряза главата на Франция!!!
    Франция загуби Африка, загуби руския пазар, загуби Мали! Това го каза наскоро Сидни Кабеса-старши съветник на банковата група наа Ротшилд!
  • 38 Механик

    24 1 Отговор
    Скоро изпод АЗОВСАЛ ще изкарат още френски офицери и "учени"-менгелета. Не случайно руснаците на искат изпепелят това място. На тях им трябват живите доказтелства за това какви са ги дробили западнярите там.
  • 39 Баце

    11 1 Отговор
    Руснаците са и лично Путин с най-голямата лопата е хвърлял пясък цели 4 часа, а легионерите от франция са снимали все едно е документален филм.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 БПФ

    17 1 Отговор
    Сега Франция ще бъде ли прогонена от Съвета за човешки права на ООН ??? Или щом жертвите са някакви чeрни хора в Мали, смъртта им няма значение??
  • 43 ПУТИН

    7 1 Отговор
    Това е работа на Путин !
    бТВ веднага да го оповести !
  • 44 Б А Й Х @ Й ‼️

    5 0 Отговор
    ком21, братле, видя ли ги ❓
    Защо си мислят, че като изтрият истината , тя вече не съществува ❗
  • 45 единен

    4 0 Отговор
    Без бой няма да си признаят.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Komapak

    2 4 Отговор
    По подобен начин нацистката партия Йоббик в Унгария нарече фалшивия референдум в Крим, проведен от Путин, "образцов". Лидерът Габор Вона посети Москва през май 2013 г. по покана на десните националисти в Московския държавен университет, където беше приет от Дугин. Посещението в Москва беше счетено за "голям пробив", който показа "ясно, че руските лидери смятат Йоббик за партньор". Българската крайнодясна партия "Атака" по подобен начин "настояваше България да признае резултатите от референдума за присъединяването на Крим към Руската федерация".
  • 48 Komapak

    1 4 Отговор
    Не е изненадващо, че "референдумът" в Крим на Путин - проведен след като руските военни окупационни сили извършиха преврат и поставиха на власт крайнодясната партия "Руско единство", получила 4% от гласовете на предишните избори в Крим - не притесни много международните наблюдатели. Русия обаче покани няколко. Наред с наблюдателите от френския Национален фронт, Йоббик и Атака, останалата част от списъка на поканените - австрийската Партия на свободата, белгийската Влаамс Беланг, италианските Форца Италия и Лега Норд и полската Самоотбрана - на практика звучи като поименна класация на европейската крайна десница.
  • 49 Komapak

    1 4 Отговор
    Други европейски крайнодесни лидери последваха Националния фронт и Йоббик в техните поклоннически пътувания до Москва. През февруари 2017 г. трима политици от германската неонацистка партия "Алтернатива за Германия" (AfD) "отпътуваха за Москва с частен самолет, платен от руското правителство", на стойност около 25 000 евро. Това не е единственият случай, в който Москва е уличена във финансиране на крайнодесни партии; френският Национален фронт също е получател на пари от Москва, които са помогнали за финансирането на предизборната му кампания през 2014
  • 50 Komapak

    0 5 Отговор
    Друг крайно десен лидер, поканен в Москва от Държавната дума през март 2018 г., беше Герт Вилдерс от архиислямофобската холандска Партия на свободата (PVV). Според Вилдерс "Владимир Путин е лидер, каквото и да мислите за него. ... Аплодирам го, както и г-н Тръмп за това, че са лидери, които застават там от името на руския и американския народ ... В Европа ни липсва такъв вид лидерство".
  • 51 Komapak

    0 4 Отговор
    Лидерът на Лига Норд Салвини рекламира Путин
    Италианската крайна десница е видимо съюзена с Путин. Матео Салвини, ръководител на крайнодясната партия "Северна лига" (Lega Nord), подписа през 2017 г. споразумение за сътрудничество с партията на Путин "Единна Русия"; той е известен с това, че носи тениски на Путин и дори посредничи при сключването на петролна сделка с Русия, за да захранва хазната на Лигата. Путин засипа с похвали Салвини по време на посещението си в Италия през 2019 г., когато Салвини присъства на вечеря в негова чест. През март 2015 г. ръководителят на неофашистката партия "Форца Нуова" Роберто Фиоре присъства на "Международния руски консервативен форум" в Санкт Петербург заедно с "Лигата на Ломбардия", подставена група на "Лига Норд", и дугинитско-фашистката италианска партия "Милениум".
  • 52 Komapak

    0 4 Отговор
    На "Консервативния форум" в Санкт Петербург присъстваха също бившият лидер на Британската национална партия Ник Грифин, гръцката неонацистка партия "Златна зора", Удо Войт от германската неонацистка Националдемократическа партия (NPD), Джаред Тейлър от "Американски ренесанс", бившият адвокат на Ку-клукс-клан Сам Диксън и различни други крайни десни, както и руски фашисти, водени от свързаните с Путин партия "Родина" и Руското имперско движение. Австрийската партия на свободата и Сръбската радикална партия също бяха поканени, но не успяха да дойдат. Срещата "беше украсена с реплика от забележките на Путин, направени през 2013 г., в които той обвинява Европа, че отстъпва "от християнските ценности, които са в основата на европейската цивилизация".

    Форумът в Санкт Петербург постави началото на Световното национално-консервативно движение (СНКД), в което бяха поканени около 60 световни фашистки организации
  • 53 Komapak

    1 3 Отговор
    Марин льо Пен се среща с Владимир Путин в Москва през 2017 г. |
    След посещението на лидера на френския Национален фронт Марин льо Пен в Москва през юни 2013 г. по покана на Държавната дума, при което бяха обсъдени "въпроси от общ интерес като Сирия, разширяването на ЕС и гей браковете", Фронтът подкрепи анексирането на Крим, заявявайки, че "исторически Крим е част от Майка Русия". Посещава го отново през 2017 г. Нейният съперник във френската крайна десница Ерик Замур реагира на Крим, като предложи "руски съюз, единственият начин да се убие както митът за федерална Европа, така и най-накрая да се откъснем от американския протекторат".
  • 54 Komapak

    3 2 Отговор
    Като си заговорихме за фашисти нека истината да е наяве. По незнайно какви причини модетатора взе да ме трие.... И къде видя лъжа или обида към някой? Къде видя нецензурен език или линк? Съобразих се с всички правила преди да публикувам

    Коментиран от #56

  • 55 Има си

    4 0 Отговор
    Хас да са те. Ама сега като умират от глад и изпълзят от Азов стал заедно с бандеровските фашисти и други работи ще излезнат на яво. Той Макрончо що звънеше на Путин през ден и искаше коридор ама не по душа към Русия Ами по море.
  • 56 веселяк

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Komapak":

    Като гледам колко поста си нацвъкал, най-вероятно са ти обособили отделна тема и са ти прехвърлили постовете там! Да си пишеш на спокойствие, да си оргазмираш и никой да не ти чете щуротиите!
  • 57 Фашизо-Демокрация

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Макарон":

    Макрон сега ще продължи ли да се ослушва катоПръднал в трамвай или ще даде убийците на военен съд, може ли да познаете?