Отидете към основна версия

2 275 15

Вторият тур на изборите във Франция започна

  • франция-
  • избори-
  • гласуване-
  • президент

Първи гласуват французите в Канада

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Гласуването на втория тур на президентските избори във Франция започва в събота в отвъдморските департаменти и дипломатическите мисии на страната на американския континент, ден преди да започнат в Европа.

Първите обекти, в съответствие с правителствено постановление от януари, вече са отворени в общността Сен Пиер и Микелон близо до Нюфаундленд в Канада в 12:00 часа парижко време. В следващите часове към тях ще се присъединят жители на Гваделупа, Мартиника, Френска Гвиана и Френска Полинезия, както и служители на дипломатическите мисии на Франция в страните от Северна и Южна Америка.

Окончателните резултати от изборите ще бъдат оповестени едновременно в държавата майка и във френските територии в западното полукълбо. Почти 2 милиона избиратели живеят във френски отвъдморски територии, тоест приблизително 4% от електората.

Междувременно в европейската част на страната в събота стриктно се спазва ден на размисъл. Кандидатите си почиват от предизборните битки. В континентална Франция, както и в Корсика, избирателните секции ще отворят сутринта на 24 април и ще затворят не по-късно от 20:00 часа местно време. До приключването им на кандидатите и техните представители е забранено да разпространяват изявления за кампанията, да провеждат публични срещи, както и да актуализират информация в уебсайтовете си и да публикуват съобщения в социалните мрежи.

Първият тур на президентските избори през 2022 г. се проведе във Франция на 10 април. В предизборната надпревара участваха 12 кандидати. След обработката на всички бюлетини, двама кандидати преминаха на втори тур: настоящият президент на Франция Еманюел Макрон (27,84% от гласовете), който се кандидатира за втори мандат, и кандидатът от партия Национално рали, Марин Льо Пен (23,15% от гласовете). През 2017 г. и двата съперника също се класираха за втория тур, след което Макрон спечели 66,1% от гласовете.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.

Свързани новини

  • Новият президент на Франция е …

    По предварителни данни сегашният президент на Франция Еманюел Макрон ще управлява страната още 5 години. За него са гласували 58% от имащите право ...
    24.04.2022
    10 017
    200
Новини по държави: