Отидете към основна версия

16 330 73

Германия намери безболезнен начин да се откъсне от руския газ

  • германия-
  • русия-
  • енергия-
  • газ-
  • отказ

За целта ФРГ не трябва да затваря трите си атомни централи

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германия може да облекчи последствията от отказа от руско гориво, ако не затвори трите атомни електроцентрали, останали в страната. Това е мнението на колумнистът на Spiegel Александър Нойбахер.

Той припомня, че преди края на 2022 г. – в период на пикова консумация на енергия, германските власти се ангажираха да спрат последните три работещи в страната атомни електроцентрали - Изар 2, Емсланд и Некарвестхайм 2. Нойбахер призова правителството на страната да не прави това „Поведението напомня на гладен човек, който изхвърля последното си парче хляб, защото е твърд и сух“, добави той.

Нойбахер окачестви като грешката решението за изоставяне на ядрената енергия след аварията в японската централа Фукушима. Отказът от въглища е по-полезен за околната среда, а и все още не е известно дали капацитетът на алтернативната енергия - слънчеви и вятърни станции - ще бъде достатъчен, за да осигури нужното количество енергия на страната. „Сега, когато трябва да пестим и от руски газ, изоставянето на ядрената енергия изглежда напълно остаряло“, обобщи авторът.

Той също така даде пример с решението на Белгия да отложи с 10 години изоставянето на атомната енергия, както и плановете на Франция, Великобритания, Холандия и Полша за изграждане на нови реактори.

Германия, подобно на други западни държави, се сблъска с рязко покачване на цените на горивата след налагането на широки санкции срещу Москва в отговор на специалната операция на руската армия в Украйна. Страдат главно финансовият сектор и доставките на високотехнологични продукти, но властите на редица страни обявиха намерението си да се откажат от руските енергийни източници.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 95 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: