Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Април, 2022 13:21 6 103 6

Най-голямата икономика намалява жилищното строителство

  • германия-
  • жилища-
  • строителство-
  • русия-
  • украйна-
  • санкции-
  • строителни материали-
  • цени

Германия е принудена да предприеме тази стъпка, заради ситуацията в Украйна

Най-голямата икономика намалява жилищното строителство - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Германските строителни асоциации, на фона на събитията в Украйна и продължаващата пандемия, предупредиха за значително намаляване на жилищното строителство през 2023 г. „Ще има спадове, и то много значителни“, каза Ханс Майер, ръководител на Баварската асоциация на жилищната индустрия, в интервю за агенция DPA. В същото време се посочва, че липсата на материали и бързото нарастване на себестойността са направили разходите за ново строителство непредвидими, както за изпълнителите, така и за много строителни фирми и занаятчии. Това се признава от почти всички участници в жилищната и строителната индустрия.

„86% от жилищните кооперации и социално ориентираните жилищни компании в Северна Германия в момента оценяват перспективите за ново строителство като лоши или много лоши“, заяви представителят на VNW в Хамбург. В проучване, публикувано неотдавна от Асоциацията на основните строителни индустрии на Германия, 90% от компаниите се оплакват от увеличение на цените и 80% от проблеми с доставките.

Още новини от Украйна

Съответно доставчиците на строителни материали вече често посочват само дневни цени или изобщо не посочват цената на стоките. Клиентите и строителните фирми обикновено се договарят за фиксирани цени в договори преди началото на строителството. Ако материалните разходи нарастват толкова бързо, колкото сега, строителните компании рискуват да загубят, въпреки че работят на пълен капацитет.

На 13 април водещи германски икономически институции, включително Института за икономически изследвания (Берлин), Института Ifo (Мюнхен), Института за световна икономика (Кил) и Института за изследване на икономиката (Есен), на фона на събития в Украйна, коригираха прогнозата си за възстановяване на икономиката на страната през 2022 г. Така според техните оценки тази година БВП на Германия ще нарасне само с 2,7%, докато инфлацията ще бъде 6,1%.

През есента на 2021 г. експертите предположиха, че през 2022 г. ръстът на БВП ще достигне 4,8%. Освен това общите загуби на Германия в случай на спиране на енергийните доставки от Руската федерация могат да възлизат на около 220 милиарда EUR през 2022-2023 г., тоест повече от 6.5% от годишния обем на производство.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    18 2 Отговор
    Да си отварят заводите за матриали отново, имат турски гастарбайтери бол. :D
  • 2 Тома

    18 0 Отговор
    Това се отнася и за нас но тука никой не мисли че хората ще си загубят парите понеже кражбата от 32 години на народа е държавна политика
  • 3 Българин

    28 4 Отговор
    „Ще има спадове, и то много значителни“, каза Ханс Майер

    Прав е човека защото цимента се произвежда с газ, тухлите се произвеждат с газ, за да произведеш арматурно желязо пак трябва газ - за да добиеш пък суровините и да ги докараш до фабриката пък трябва дизел.

    Е газът е петорно по скъп а дизела двойно - строиделните материали ще са поне тройно по-скъпи и всичко това за да могат американците да са световни господари.
  • 4 Хаха

    17 1 Отговор
    В германия всеки иска да живее, дори и урките на там бягат. При тях ще има недостиг а при нас изобилие от празни апарти. За една седмица се появиха 6 имота в моя район за продажба ама си висяъ в нета. Отидох видях ги и се изсмях на цената.
  • 5 7752

    13 3 Отговор
    Немците знаят, че следва пукане на балони. Но на Бг мутро перачницата не им дреме. Строителството се увеличава. Също така в Бг отдавна липсва фундамента за ръст на цените. Единствения останал стимул е лесното и безплатно кредитиране, което приключва. Фундамент като ръст на населението, повишаване на доходноста, ръст на стандарта на живот, дефицит на жилища, липсва.
  • 6 6263

    6 5 Отговор
    Тези Германци не са ли чували за инфлация, разбират ли от строителство и имоти? В неделя председателя на асоциацията за недвижими имоти в България каза в интервю: "Теглете кредити, купувайте, стройте сега е момента, или инфлацията ще ви изяде парите"! Доживях Българите да бъдем по-предприемчиви!