Отидете към основна версия

5 139 57

Френските военни отричат да имат намеса в открит масов гроб в Мали

  • мали-
  • франция-
  • военни

Къде е истината?

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изключително неприятна новина за Париж дойде от бившата френска колония Мали в навечерието на деня на президентските избори. „Руснаците“ от видеото, с което френските военни се опитаха да се борят с обвиненията в екзекуция на цивилни, се оказаха просто военни от въоръжените сили на Мали. Отрядът на FAM-а е протоколирал данните за откритите телата, които бяха намерени в района на бившата френска база в Госи.

Френска версия

На 21 април в социалната мрежа Twitter се появи видео, на което се виждат овъглени мъртви тела, поръсени с пясък. В съобщението се казваше: „Ето какво оставиха французите, когато напуснаха базата в Госи. Това са откъси от клип, заснет след като си тръгнаха! Не можем да мълчим за това!”

Френските военни отговориха на видеото още на следващия ден. Те го окачествиха като постановка, за която се твърди, че зад „руснаци от ЧВК на Вагнер“ и пуснаха кадри, направени от дрон близо до базата в Госи между 19 и 21 април.

Служителят на France 24 Васим Наср направи подробен анализ на кадрите, снимани от голяма надморска височина и с лошо качество. Той показва автомобили на FAM-а, които влизат и излизат от базата, фигури на предполагаеми „вагнеровци“, стоящи около колата, хвърлящи пясък върху телата, и момента на заснето на видеото, което преди това се появи в чата на WhatsApp и след това в социална мрежа Twitter.

Вместо заключение има изявление на френските военни, че „действията по дискредитиране“ на силите на операция „Бархан“ в Мали са част от „координирана кампания от множество информационни атаки, която продължава от няколко месеца“.

Френската версия на събитията оправдава френските военни, но противоречи на фактите. А те са: на 19 април силите на Бархан официално предадоха базата в Госи на въоръжените сили на Мали, чийто малък отряд окупира бившата френска военна база в същия ден.

С настъпването на нощта малийските военни са чули звуците от стрелба и излязоха да патрулират. Те не успяха да намерят стрелците, но ги чакаше друга находка - буквално в рамките на базата е имало масов гроб, около 20 тела със следи от дълбоко разложение. Веднага е започнало разследване на инцидента.

Не е изненадващо, че на следващия ден група войници, охраняващи тела близо до базата в Госи, са заловени в обектива на френски дрон.

На 23 април телевизия Zahra показа същия момент от различен ъгъл. И, разбира се, там нямаше "вагнеровци". На кадри от близък план, заснети от местни журналисти, ясно се виждат мургави малийци във военни униформи.

Кой е виновен?

Рано е да се каже нещо - разследването току-що започна. В петък в базата в Госи пристигна представителна комисия начело с командира на сектор No1, придружаван от юрисконсулт, командир на полка и началник-щаб.

Както правилно се отбелязва в официално изявление на малийските въоръжени сили, степента на разлагане на телата показва, че смъртта им е настъпила много преди предаването на базата на малийските военни. „Следователно отговорността за този акт не може по никакъв начин да бъде приписана на FAM“, се казва в документа.

Местната преса свързва намерения гроб, наред с други неща, с изчезнали на 17 април овчари, за които се твърди, че са били отвлечени от френските военни точно недалеч от базата в Госи.

Както и да е, при всички обстоятелства само компетентните органи трябва да го разрешат. Въпреки това начинът, по който френските военни, които по някаква причина продължиха да наблюдават базата, която напуснаха от дрон в продължение на няколко дни, реагираха на съобщението за ужасната находка, повдига много неудобни въпроси.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 24 гласа.

Свързани новини