Отидете към основна версия

1 080 11

Хърватия е приела над 15 000 украински бежанци

  • хърватия-
  • украйна-
  • бежанци

Хърватия е приела досега 15 550 бежанци от Украйна, 2446 от тях се намират в района на Далмация

Снимка: Shutterstock

Хърватия е приела досега 15 550 бежанци от разкъсваната от война Украйна, а 2446 от тях в момента се намират в района на Далмация, каза в понеделник в Сплит ръководителят на дирекцията за гражданска защита Дамир Трут, съобщи Хина.

Досега по-малко от 10 000 души са кандидатствали за временна закрила в Хърватия и имат право на образование, настаняване, здравеопазване, каза Трут след среща с префекта на Сплитско-далматинската жупания Блаженко Бобан и местния персонал на гражданска защита, участвал в организирането на прием на бежанци.

На разположение на бежанците са украински лекар и психолог, а непридружените деца са настанени в приемни семейства. По думите на шефа на местната организация за гражданска защита Сърджан Кушевич децата посещават онлайн уроци.

Трут и Бобан обсъдиха опции за украинските бежанци, които в момента са в квартири, отдавани обикновено под наем през туристическия сезон.

От децата, пребиваващи в областта, 106 посещават начално училище, 7 са ученици в средни училища и 17 посещават детска градина.

Възрастните бежанци учат хърватски в Центъра за обучение през целия живот.

Сплитско-далматинската жупания е една от малкото области, които имат собствен оперативен център, в който цялата информация, свързана с бежанците, може да бъде получена на едно място благодарение на Червения кръст, каза Бобан и добави, че се подготвят съвместни дейности с посланика на Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: