Отидете към основна версия

1 631 41

Твърденията на Атина за нарушение на въздушното й пространство не отговарят на реалността

  • турция-
  • гърция-
  • анкара-
  • атина-
  • въздушно пространство-
  • нарушение

Според Анкара Гърция провокира напрежение в региона, а действията на турските военновъздушни сили са в отговор на „провокации“ от страна на Гърция

Снимка: Shutterstock

Твърденията на Атина за нарушение на въздушното ѝ пространство от турски изтребители не отговарят на реалността, се посочва в съобщение на турското външно министерство, предаде Ройтерс.

Според Анкара Гърция провокира напрежение в региона, а действията на турските военновъздушни сили са в отговор на „провокации“ от страна на Гърция.

„Гръцките военновъздушни сили осъществиха провокативни полети близо до нашата брегова линия в периода 26-28 април и нарушиха нашето въздушно пространство над Датча, Даламан и Дидим ( курорти на средиземноморското крайбрежие)“, се посочва в съобщението.

„Гърция е страна, която провокира напрежение, обвинявайки страната ни с безпочвени обвинения и това не отговаря на позитивния дневен ред и добросъседството, което беше постигнато наскоро“, се допълва в съобщението на турското министерство. Анкара призовава Атина за "подкрепа" в механизма за изграждане на доверие в рамките на НАТО и в двустранните отношения.

Гърция твърди, че през вчерашния ден турски изтребители многократно са нарушили въздушното ѝ пространство, като са осъществили полети на малка височина над острови в Егейско море.

Гръцкото външно министерство връчи на турския посланик в Атина две протестни ноти, а днес премиерът Кириакос Мицотакис призова Турция да спре с нарушенията като подчерта, че това е поведение, което подкопава единността на НАТО в труден период след руската инвазия в Украйна.

Мицотакис заяви, че е информирал генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за създалата се ситуация.

„Заявих ясно на генералния секретар, че подобен тип поведение от партньор в НАТО …. е неприемливо“, посочи гръцкият премиер.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: