Отидете към основна версия

2 133 7

Проруските сепаратисти в Молдова разкритикуваха Киев и ЕС

  • украйна-
  • война-
  • молдова-
  • киев-
  • ес-
  • приднестровие

През последните дни се засилиха опасенията, че Молдова може да бъде въвлечена в конфликта в съседна Украйна

Снимка: Telegram

Проруските сепаратисти в Молдова разкритикуваха ЕС за това, че е обещал военна помощ на Кишинев, и предупредиха, че има опасност ситуацията да се изостри още след седмицата на, по думите им терористични нападения от страна на Украйна, предаде Ройтерс.

През последните дни се засилиха опасенията, че Молдова може да бъде въвлечена в конфликта в съседна Украйна, след като проруските сепаратисти в Приднестровския регион на Молдова обвиниха Киев за стрелби, взривове и навлизания на дронове през границата.

"Положението е обезпокоително, защото Приднестровието преживя терористични атаки", каза в интервю за Ройтерс Виталий Игнатиев, външен министър в правителството на самопровъзгласилата се република в Приднестровието, направено по видеовръзка от кабинета му в Тираспол, регионалната столица.

Той повтори предишните обвинения на сепаратистите, че Украйна стои зад инцидентите, за които от миналата седмица се съобщава в Приднестровието, и заяви, че във вторник е бил свален нов дрон от Украйна, зареден с експлозиви.

"Честно казано, не виждам причина Украйна да използва подобни методи срещу Приднестровието. Приднестровието не застрашава Украйна", каза той. "Неколкократно съм казвал, че ние сме мирна държава."

Молдова, малка страна с предимно румънскоезично население, чиято територия е заключена между Румъния и Украйна, от 30 години има нерешен сепаратистки конфликт. В преобладаващо рускоезичното Приднестровие, което се простира върху по-голямата част от границата с Украйна, е разположен контингент от руски миротворци.

Прозападното молдовско правителство твърдо подкрепи категорично Киев след руската инвазия, а на 3 март, седмица след като руските войски влязоха в Украйна, Кишинев подаде официална молба за членство в ЕС.

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, вчера посети Кишинев в израз на солидарност и заяви, че ЕС обмисля допълнителна военна помощ за Кишинев. Той не разкри подробности, но Молдова каза, че желае несмъртоносна помощ.

Относно обещанието на Мишел за военна подкрепа Игнатиев каза: "Разбира се, подобни изявления, подобни действия не допринасят за спокойствието, а точно обратното, те допринасят за напрежение и пречат на нормализирането на обстановката".

Сепаратистите отклониха искане на Ройтерс за разрешение да предава от Приднестровието с мотива, че издаването на акредитации за чуждестранни журналисти е спряно след нападенията от миналата седмица.

На въпрос дали изключва възможността Русия да използва военната си база в Приднестровието, за да нападне Украйна, Игнатиев отвърна, че не може да говори от името на Москва.

Но той се разграничи от изказването на руски генерал, който миналия месец заяви, че една от целите на Москва във войната е да превземе украинска територия за създаване на връзка по суша с Приднестровието.

"Смятам, че при тази усложнена обстановка е важно да бъдем изключителни внимателни в изказванията си. И още по-внимателни в действията си", каза Игнатиев относно думите на генерала.

Игнатиев определи кандидатурата на Молдова за присъединяване към ЕС като "скъсване с реалността" и добави, че тoва ще създаде допълнителен риск от възобновяване на военните действия, защото Кишинев е взел това решение "едностранно".

"Молдова и Приднестровието се намират в състояние на нерешен конфликт. Нерешен конфликт вероятно означава, че Молдова първо трябва да реши конфликта и после да решава политическото си бъдеще", каза той.

Вчера молдовският президент Мая Санду заяви, че не вижда "непосредствена" заплаха от размирици, но добави, че въпреки това страната ѝ е подготвена за възможни "песимистични" сценарии през идните дни.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 17 гласа.

Свързани новини