Отидете към основна версия

6 113 93

Докато Орбан си "пълни джобовете", Русия продължава агресивната си политика в Европа

  • виктор орбан-
  • русия-
  • украйна-
  • газ-
  • ембарго

Забраната за руски петрол е равностойно на "ядрена бомба"

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Докато унгарският премиер Виктор Орбан пълни собствените си джобове чрез сметки, открити в руската Сбербанк, Кремъл продължава агресивната си политика в Европа, пишат словашките медии.

„Будапеща се противопоставя на изваждането на Сбербанк от системата SWIFT. Факт е, че там се откриват сметки на унгарски компании, които изпълняват съвместни унгарско-руски проекти. Говорим за фирмите "Centrex Hungária Zrt." (част от групата Dunaferr, специализирана в търговията с газ); TMH Hungary Invest Zrt. (производител на железопътни вагони, транспортни услуги, логистика); Rosatom Central Europe LLC, ASE AO Magyarországi Fióktelepe (унгарски клон на Atomstroyexport (RF), Ganz EEM Ltd, European Power Services Ltd (ядрена енергия); Market Építő Zrt., Duna Aszfalt Zrt.“ (Собствениците са олигарси, близки до Орбан, съответно Ищван Гаранчи и Ласло Сия, специализирани в строителния сектор) и редица по-малко значими фирми в индустрията. Унгарският премиер също се противопоставя на включването на двама руски олигарси от обкръжението на Путин в списъка със санкции на ЕС: Кантор и Греф“.

В същото време Орбан се опитва да се оправдае, като заявява, че крайната цел не е да се използва вето срещу предстоящите санкции на ЕС, а да се създаде „конструктивно сътрудничество“ с останалата част от съюза.

В отговор на такова „конструктивно сътрудничество“ Европейският парламент призова за дълбока реформа на ЕС. Сред одобрените предложения е и премахването на принципа за вземане на единодушни решения по най-важните въпроси. Според евродепутатите това често пречи на ефективната работа на ЕС и на приемането на важни решения.

Русия реагира нервно на инициативата на Европейския парламент. По-специално председателят на Държавната дума на Руската федерация Вячеслав Володин каза, че „европейското единство се разпада“. „Европейският парламент призова за дълбока реформа на Европейския съюз. Сред одобрените решения е премахването на принципа на солидарно приемане на най-важните решения. С други думи, предлага се да се изостави правото на вето на членовете на ЕС. Мнението на отделните държави, а следователно и на техните граждани, вече няма да се взема предвид. Както показа ситуацията с въвеждането на антируските санкции, страните от ЕС нямат единство по този въпрос “, написа той на 6 май в своя канал в Telegram.

Според Володин, „ако държавите, които днес са част от ЕС, искат да запазят суверенитета си и да защитават интересите на своите граждани, им остава само един път – да напуснат Европейския съюз“.

Също така премиерът на Унгария заяви, че няма да подкрепи предложенията за санкции на ЕС срещу патриарх Кирил. Ден преди това главата на Руската православна църква беше включен в проекто-списък на хора, близки до Кремъл, обвинени в подкрепа на войната на Русия срещу Украйна. Орбан обясни отказа си с това, че като цяло е против санкциите срещу религиозни лидери.

Унгарският премиер също така настоява за петгодишно отлагане на санкциите на ЕС за руския петрол, вместо едногодишния период, който се предлага в момента. Той сравни забраната за руски петрол с използването на "ядрена бомба" срещу унгарската икономика.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 60 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: