Отидете към основна версия

2 192 31

Сърбия може да бъде изключена от срещите на ЕС, ако не въведе санкции срещу Русия

  • сърбия-
  • срещи-
  • ес-
  • изключена-
  • санкции-
  • русия

"От източници, близки до институциите в Брюксел, чухме, че страните, които не са съгласували външната си политика и политиката на сигурност с ЕС, не могат да присъстват на тези срещи."

Снимка: БГНЕС

Сърбия трябва да започне да изпълнява задълженията си, заяви за вестник "Данас" сръбският политолог Неманя Тодорович Щиплия, директор на Центъра за съвременна политика и на портала European Western Balkans, коментирайки съобщения от Брюксел, че на Белград ще бъде забранено да присъства на срещите на ЕС, на които се обсъждат външнополитически въпроси и теми на сигурността, предаде БТА.

"От източници, близки до институциите в Брюксел, чухме, че страните, които не са съгласували външната си политика и политиката на сигурност с ЕС, не могат да присъстват на тези срещи. Сърбия по свое желание подписа Споразумението за асоцииране и стабилизиране и се ангажира, че желае да стане член на ЕС. И Сърбия най-сетне трябва да започне да изпълнява всички правила, поставени на членките на този клуб. Онези, които не желаят да бъдат членки на този клуб, няма да бъдат канени на срещите. Впрочем ЕС сам решава кого да покани и кого не", каза политологът за "Данас".

На въпрос дали това е още един натиск върху Сърбия и дали планираното посещение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел в Белград е част от този пакет от видове натиск, събеседникът на "Данас" отговаря, че няма натиск върху Белград.

"Белград може да прави каквото иска. Ако не иска, не е длъжен, не е длъжен и да въведе санкции. Може да остане встрани. Шарл Мишел идва на обиколка на Балканите, не само в Белград. Той ще спре също в Сараево и Скопие и идва в региона предимно заради ситуацията в Босна и Херцеговина и заради предстоящата среща на високо равнище на ЕС, която ще организира Франция. В нашия случай той ще говори за съгласуване с външната политика и политиката на сигурност на ЕС, които е най-голямото предизвикателство за Сърбия наред със състоянието на демокрацията", каза политологът.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 46 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: