14 Май, 2022 16:39 1 249 4

Без изход! Диалогът между Косово и Сърбия остава в патова ситуация

  • косово-
  • сърбия-
  • александър вучич-
  • мирослав лайчак-
  • албин курти

Миналата седмица косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич разговаряха на вечеря с Лайчак в Берлин, след което се срещнаха поотделно с германския канцлер Олаф Шолц

Без изход! Диалогът между Косово и Сърбия остава в патова ситуация - 1
Снимка: shutterstock

Диалогът между Косово и Сърбия, провеждан с посредничеството на ЕС, остава в патова ситуация, след като двете страни не успяха да се споразумеят за дневния ред на последния кръг от преговорите, проведен в петък в Брюксел, съобщи албанският информационен сайт Екзит.

Специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак изрази съжалението си в социалните мрежи след срещата.

„Току що приключи днешната среща с главните преговарящи в Брюксел. Резултатите са противоречиви. За съжаление не беше постигнало никакво споразумение на регистрационните номера на автомобилите, имаше напредък обаче по други теми, включително енергетиката. Работата ще продължи“, написа Лайчак в Туитър.

Преговарящият от косовска страна Бесник Бислими и сръбският представител Петър Петкович се срещнаха поотделно с Лайчак в петък, но не и един с друг. След срещите двете страни си размениха обвинения в нежелание за компромис.

Бислими каза, че Сърбия е била предупредена да предложи решение за проблема с регистрационните номера, но изглежда, че няма желание да сподели идеите си по въпроса.

От своя страна Сърбия иска да бъде обсъден въпросът за създаването на Съюз на сръбските общини в Косово, което среща категоричен отказ от страна на правителството на Албин Курти.

„Има поле за договореност по някои въпроси, но ние се нуждаем от съгласието на другата страна. Дори днес (вчера -б.ред.) ние не можахме да проведем лична среща с г-н Бислими, защото той отказа да говори за Съюза (на сръбските общини) и за лицата в неизвестност“, каза Петкович.

Миналата седмица косовският премиер Албин Курти и сръбският президент Александър Вучич разговаряха на вечеря с Лайчак в Берлин, след което се срещнаха поотделно с германския канцлер Олаф Шолц. Неформалната вечеря беше опит за съживяване на диалога, който е замразен от юли 2021 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор
    Хора, да се похваля запекът ми най накрая мина, вчера изcpax л@йнo голямо, колкото двулитрова кока-кола и много ми олекна. Единствения проблем е че задръстих тоалетнатa и трябва да викам майстори, да я отпушват.
  • 2 Иванушка  🇷🇺

    1 3 Отговор
    Е....честита ни нова Балканска Война.
    Ще пламне та ум ще ни зайде.
  • 3 5432

    2 0 Отговор
    Поне тук там има диалог, а не война
  • 4 ДОСТ

    1 0 Отговор
    НИКАКЪВ ДИАЛОГ СЪС СЪРБИТЕ. ТЕ НЕ СА ХОРА.
Новини по държави: