Отидете към основна версия

2 984 30

"Русия не се грижи за народа си"

  • владимир путин-
  • бедност-
  • руснаци-
  • корупция-
  • кремъл-
  • война-
  • украйна-
  • русия-
  • цени-
  • руска рубла-
  • олигарси-
  • алкохолизъм-
  • руска икономика

Бездната между бедни и богати е голяма

Снимка: БГНЕС/ EPA

"В момента руските мъже живеят средно 68 години, а мъжете в Германия 78 години - тоест с цяло десетилетие повече. При жените разликата е малко по-малка", казва медикът и социолог Бертрам Хойслер в интервю за „Ди Велт“. Брутният вътрешен продукт на глава от населението в Русия възлиза на около 28 000 долара – при това ниво би трябвало продължителността на живота на руснаците да е с около пет години по-голяма. Но вместо това тя е сравнима с тази на хората в Мароко, Северна Корея и Ирак.

Бездната между бедни и богати е голяма

Според социолога едно от обясненията е в наличието на клептокрация - малко хора притежават много пари, съответно разликата между богати и бедни е огромна. „В световен мащаб средната продължителност на живота и брутният вътрешен продукт са тясно свързани“, обяснява професор Хойслер. „Качеството на живот и здравето се развиват успоредно с благосъстоянието. В Русия обаче икономическата мощ на държавата не води до благоденствие на хората.“

Наличието на добро здравеопазване може да компенсира част от тези недостатъци. Но още по-важна роля играят хигиената, добрата храна, възможността да се води добър живот, наличието на добра работа с доходи, които да позволяват на хората да полагат качествени грижи за себе си, пояснява лекарят. Консумацията на алкохол естествено също оказва влияние. И макар в Съветския съюз ролята на алкохола да е била “опустошителна”, и досега мъжете на средна възраст в Русия умират три пъти по-често от болести, свързани с алкохола, отколкото мъжете в Германия, показват статистическите данни.

"Русия не се грижи за народа си"

Хойслер припомня, че годините на управлението на Елцин са довели до тежка обществена и здравна криза. „От 1989 до 1995 година продължителността на живота в Русия намаля със седем години, никога не съм виждал подобно нещо. Обикновено продължителността на живота се увеличава, понякога повече, понякога по-малко, но все пак се увеличава“, обяснява Хойслер. Периодът на управлението на Елцин е известен като постсъветската агония, а в днешна Русия тези години ги смятат за изгубено десетилетие.

„Високият рейтинг на Путин сред руското население се дължи и на факта, че от 2005 година насам той успя да повиши значително жизнения стандарт и продължителността на живота. Той създаде вторичен пазар на труда, появиха се работни места за хора с алкохолен проблем и за социално слаби. Вероятно тези мерки увеличиха значително подкрепата за него сред населението“, казва Хойслер. От 2005 година досега средната продължителност на живота в Русия се е увеличила с 10 години, но страната въпреки всичко изостава - дори от Украйна, макар че нейният брутен вътрешен продукт е наполовина по-нисък от руския. „Русия не се грижи за народа си, парите не достигат до хората. А огромни суми се влагат във въоръжаване“, казва Хойслер.

Цените в Русия растат

Заради войната цените в страната растат, което също създава сериозни рискове за по-бедната част от населението. По данни на държавната статистическа служба Росстат само за периода от февруари до март цените са се повишили със 7,6%, което е най-голямото увеличение от януари 1999-та насам. На годишна база увеличението на потребителските цени за март е от 16,7%.

Виенският институт за международни икономически изследвания прогнозира инфлация от 30% за 2022 година. Русия е изправена и пред тежка рецесия. Властите в Москва очакват брутният вътрешен продукт да спадне с повече от десет процента през тази година.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания