Last news in Fakti
  Тема: Украйна

28 Май, 2022 18:55 34 094 115

Фалитът на Русия създава прецедент

  • руска икономика-
  • дефолт-
  • фалит-
  • пари-
  • доходи-
  • русия-
  • война-
  • сащ-
  • облигации-
  • москва-
  • украйна-
  • кремъл-
  • владимир путин-
  • руска рубла

Това ще бъде първият голям дефолт на Русия по чуждестранни облигации от 1917 г. насам

Фалитът на Русия създава прецедент - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия е на прага на уникална по рода си дългова криза, която според инвеститорите е първият случай, в който голяма развиваща се пазарна икономика е тласната към фалит от геополитиката, а не от празните си каси, пише Reuters, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

До момента, в който на 24 февруари Кремъл предприе нападение срещу Украйна, малцина допускаха възможността Русия да обяви фалит по своите облигации в твърда валута. Нейните добри резултати в областта на платежоспособността, високи приходи от износ и централна банка, която се бори с инфлацията, я бяха превърнали във фаворит на инвеститорите от развиващите се пазари. Но решението на Министерството на финансите на САЩ да не удължи срока на лиценза, позволяващ на Русия да продължи да изплаща дълга си въпреки широкообхватните санкции, постави Москва на пътя към фалит.

Още новини от Украйна

Руското министерство на финансите преведе около 100 млн. долара за лихвени плащания по две дългови емисии, чийто падеж настъпи в петък. Но ако парите не се появят в сметките на чуждестранните притежатели на облигации, това ще представлява неизпълнение на задълженията по някои дефиниции. Дори и този път средствата да бъдат отпуснати, до края на годината трябва да бъдат изплатени близо 2 млрд. долара. Дълговите кризи на нововъзникващите пазари не са нещо ново - самата Русия се отказа облигациите си в рубли през 1998 г. Геополитиката и преди се е разпростирала в дълговата сфера, водейки към фалит Венецуела и Иран.

И все пак в случая на Иран малки суми от заемния дълг бяха засегнати от санкциите на САЩ след революцията от 1979 г., докато икономиката на Венецуела вече беше на колене, преди ограниченията на САЩ през 2019 г. Междувременно Русия продължава да трупа приходи от петрол и метали. Дори когато половината от резервите ѝ в размер на 640 млрд. долара са замразени от санкциите, централната банка разполага с достатъчно парични средства, за да изплати 40 млрд. долара държавен дълг в твърда валута. "Това е напълно различна криза от другите кризи на развиващите се пазари, не става въпрос за способността или желанието да плащат, те технически не могат да плащат", каза Флавио Карпензано, инвестиционен директор в Capital Group.

Въздействието се засилва от факта, че това ще бъде първият голям дефолт на Русия по чуждестранни облигации от 1917 г. насам, непосредствено след болшевишката революция. Санкциите срещу Русия и нейните собствени контрамерки на практика я откъснаха от световните финансови системи. Сравненията с неотдавнашни фалити като Аржентина през 2020 г. са неподходящи, тъй като финансите на повечето държави са затруднени, когато се стигне до фалит, каза Стефан Моние, главен инвестиционен директор в Lombard Odier. "Това ще бъде първият външен и политически обусловен фалит в историята на развиващите се пазари", каза Моние. Изтичането на лиценза на Министерството на финансите означава, че кредиторите може да не са в състояние да получат плащания, което Даниел Морено, ръководител на отдела за глобален дълг на развиващите се пазари в Mirabaud Asset Management, оприличи на "обръщане на света с главата надолу".

Няма връщане назад

Международните облигации на Русия, повечето от които в началото на годината се търгуваха над номинала, понижиха стойността си до 13-26 цента за долар. Те също така бяха изхвърлени от индексите. Основната разлика с предишни неплатежоспособни страни като Аржентина или Венецуела е, че нападението на Русия над Украйна - което тя нарича специална операция - я превърна в парий в очите на много инвеститори, вероятно за години напред. "Притежаването на тези облигации е свързано с огромна стигма, като мениджърите на активи на развиващите се пазари са подложени на натиск от страна на своите клиенти, които ги молят да не инвестират в Русия и да ликвидират позициите си", каза Габриеле Фоа, портфолио мениджър на фонда Algebris Global Credit Opportunity.

Засега потенциалното неизпълнение на задълженията е символично, тъй като Русия така или иначе не може да взема международни заеми, а и няма нужда. Но това, което ще се случи по-нататък, е от решаващо значение. Смяната на режима в Русия би могла в даден момент да сложи край на западните санкции. Но преди това кредиторите са изправени пред дълъг и скъп процес на възстановяване на средствата, например чрез замяна на неизплатени облигации с нови. Заклеймяването на неизпълнението на задълженията ще повиши и бъдещите разходи по заемите.

С неизпълнението на задълженията "вие увеличавате разходите за финансиране и е много вероятно това да се случи и с Русия", каза Карпензано от Capital Group. Белият дом очаква неизпълнението на задълженията да има минимално въздействие върху американската или световната икономика, но Карпензано смята, че събитията около Русия налагат преоценка на геополитическите рискове на развиващите се пазари. "Геополитическият шум се е увеличил и инвеститорите биха искали да бъдат компенсирани за този по-висок риск", каза той, като се позова на големия отлив на инвестиции от Китай през последните седмици.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 131 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хехехе

    190 41 Отговор
    Руснаците имат пари да си платят обаче САЩ не им удължили лиценза за плащане.

    Коментиран от #7, #69

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Уса

    245 55 Отговор
    Яко са ви завладели(Блумберг ТВ...ужас) махнахте едните да се настанят другите с по-големи претенции и искания.Гърция,която е 100% зависима откъм ресурси не можа да фалира а вие чакайте Русия да фалира,която е спечелила всички войни до този момент и стои на върха на газовата пирамида.Пропагандата ви е нелогична и не се опира на фактите

    Коментиран от #98

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Някой

    202 43 Отговор
    Зпадните "демокрации" си поставиха такъв капан, че сега се чудят как да се измъкнат от него. И впрочем - заглавието е некоректно. Защото терминът "фалит" има точно определен смисъл, който в случая е неприложим.

    Коментиран от #32, #41

  • 9 Z турбо

    198 34 Отговор
    Хе хе санкциите на сащ доведоха до неплащане на облигации и лихви на кредитора - сащ и онуй що Евроатлянтик??! Не само от Русия, но и Аржентина, Иран, Венецуела! Имам да взимам едни пари, ама се крия да не ми ги платят, за да обявя дефолт и после кво? Та облигациите сте им ги замразили 300млрд има замразени, по неизвестно какви международни правила! Ще има нов ред, стремглаво вървим натам и той няма да зависи от БайДъновци и импотентните им политики
  • 10 Скъпи европейски управляващи

    164 37 Отговор
    и тези зад океана които ви дърпат конците. Гладът как ще го предотвратите. Вие не може да се справите с криза за газ и петрол стомана и други суровини които ви трябват А как ще предотвратите криса със зърно и храна. Имате компютри направете някакъв разчет Какво се случва в световен мащаб. Доскоро вие ще го усетите

    Коментиран от #33

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чудо голямо

    128 31 Отговор
    Безсмислени джендърски гимнастики.
  • 13 Интересна тенденция -

    160 23 Отговор
    ако не е Зеленски, ще е фалит на Русия; ако не е фалит на Русия, ще е информация за хиляди убити цивилни /разбира се, от руската армия/; ако и това не е- виж началото. Всъщност вие информационна агенция ли сте или доказателство, че свободата на словото е свобода да говорим под нечия диктовка? Да ви помогна ли малко - хайде да поместите информация за развитието на военните действия в Донецк - ама обективна. Не сте сигурни? А кое ви дава основание да смятате, че "вашите" източници са сигурни?
  • 14 МалкоЛогика

    149 28 Отговор
    РФ има купища пари. Проблемът е че страната която управлява валутата на конкретните заеми, пречи на изплащането. Това е "дефолт" на доларовата система. Който иска сигурност, законност и предвидимост, ще трябва да ползва други валути.

    Коментиран от #35, #107

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Факти лъжат

    80 19 Отговор
    Пак и отново
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БъззЗззз 🐝

    116 24 Отговор
    Руснаците не ги мислете имат стока 😉природни ресурси свикнали са на мизерия ще мине проблема даже няма се усети.В Европа ще му видим зора дет сме по разглезени за САЩ не смея да мисля те са
    Плаващи пясъци пренаситени с вода и способни да поглъщат в дълбочина различни тела!

    Коментиран от #113

  • 20 Винету

    34 130 Отговор
    Руснаците са във фалит още от залпа на Аврора. Няма как една бензиностанция с атомни бомби да поддържа стандарт на населението и да позволява всичко от приходите от ресурси да се краде и изнася навън.

    Коментиран от #38, #97

  • 21 Гошо

    100 15 Отговор
    Нали беше около 25 ти тоя фалит ,сега за кога го определихте Вие хасъл като тия ,адвентистите на седмият ден и те така ,все определят кога ще настъпи края на света ,като отмине дата и дават нова

    Коментиран от #28

  • 22 УСА

    55 7 Отговор

    До коментар #7 от "ОБОЖАВАМ USA":

    Врътка такива охлюви като теб.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 смешници

    94 12 Отговор
    Ами в случая няма да пострада Русия , а кредиторите . Западняците сами се прострелват в краката . "Ще има да вземат " - някой си път !
    Да си ги удържат от ония 300 милиарде дето ги блокираха.
  • 25 редник

    89 13 Отговор
    Хм, има просто решение - който си иска парите - добре дошъл в Москва, Централната банка плаща в брой... ;-)
  • 26 От страни

    112 14 Отговор
    Не е фалит а е част от хибридната война на САЩ срещу Русия. Да ти дам пари назаем после да не искам да си ги взимам и да расправям на всички че си бнкрутирал и не си връщаш дълговете? Русняците трябва да разберат едно - да сечеш пипалата (Украйна, Либия, Сирия и т.н.) няма резултат - трябва да сечеш главата на хидрата (САЩ, Англия) Иначе може да се воюва до края на света. То след Украйна краварите ще заредят Полша, после Румъния и България, После Чехия и Словакия, после Франсетата...То няма толкоз патрони в света колко месо имат краварите да бутат вместо тях си.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Руса кифла

    63 11 Отговор

    До коментар #21 от "Гошо":

    Фалираха защото няма McDonald’s a в България има.
  • 29 Конфуций

    93 13 Отговор
    Руснаците имат пари , обаче западняците не искат да ги вземат.
    Краварите нямат пари , обаче кредиторите и да искат не могат да ги вземат .
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 не може да бъде

    87 14 Отговор

    До коментар #14 от "МалкоЛогика":

    Заслужавате поздравление за точния коментар .Всъщност никакъв дефолт не заплашва Русия-първо тя разполага с около 300 млрд.USD под собствен контрол ,с които може да изплаща задълженията си в р-р на 57 мрд.долара /толкова е руският държавен дълг/- 39 млрд.задължения и 18 млрд, определени като гаранция/по тях не правят плащания/.Проблемът е обаче че САЩ пречат на държавите кредитори да получат парите си като им забраняват да откриват сметки,свързани с руски банки, по които руската страна да внася плащанията .а западните банки по същата причина не могат да приемат руски пари защото са заплашени от санкции!?И на това му казват дефолт!?Но както някои се досещат тия действия подриват доверието в долара и съществуващата финасовата система!Аз бих казал че с тези действия тази финансова система,създавана повече от 100 ,е докарана до състояние на клиническа смърт!

    Коментиран от #99

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 шматарок

    73 15 Отговор

    До коментар #20 от "Винету":

    А ЕС като даже не е бензиностанция ?
    Няма петрол , няма газ , няма природни ресурси .
    Те какво ще правят ? Половината им автомобилостроене е в Русия .

    Коментиран от #61

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 177

    21 76 Отговор
    Не е много справедливо това, но американците го правят защото могат да си позволат да го направят. По същия начин руснаците ни спряха газа, въпреки че си го платихме точно както е предвидено по договора. Решиха че могат да ни се подиграят и го направиха. Така че да не се оплакват че някой е постъпил с тях така както те постъпиха с нас. Политика... Във всеки случай не са това за което се представят, щом и турците ги подпичкват както си искат.

    Коментиран от #55

  • 41 Напротив

    13 24 Отговор

    До коментар #8 от "Някой":

    Смисълът на default, по точно смисълът във финансовата сфера е невъзможност на плащане(поради някаква причина), пропускане на плащане, и подобни. Не е точно фалит, но е същото като да не си платиш на бирника. Банка, ЧСИ и т.н.

    Коментиран от #49

  • 42 така така

    59 15 Отговор
    никакво плащане, само Сармати трябва да летят в Западна посока само тоеа ще спаси останалият свят, който е и нормалният свят
  • 43 коста

    22 47 Отговор
    А бе, Путин какво ти трябваше лозе на висок баир?
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Само питам

    72 9 Отговор

    До коментар #7 от "ОБОЖАВАМ USA":

    Но има и обратното. Русия има закупени държавни авоари на САЩ. Ако руснаците направят същата схема и не искат парите на краварите не е ли същото? Другото което е че имат пари но краварите правят всичко възможно да не ги получат ??? Защо ?? Третото за което се сещам е че държавните пари на Русия на запад нямат право да ги конфискуват!! Досега никога не се е случвало това.Четвърто Въпреки"санкциите Русия продължава да изнася суровини по договорите. Краварника що не се отказа от Руския петрол??? А краварите що не се отказаха от руския уран??? Чакат корабите с уран и танкерите Путин даже е "мек" спрямо наложените санкции срещу него.

    Коментиран от #52

  • 46 бай икономисто

    56 12 Отговор

    До коментар #32 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Руснаците ще компенсират с връщането на Аляска .
    Обща стойност на ресурсите на краварите е : 45 трлн. долара .
    Външния им дълг възлиза на 32 трлн. долара.
    Още малко и ще се наложи да се изнасят на квартира .

    Коментиран от #50

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ОБОЖАВАМ USA

    16 58 Отговор
    Байдън накарал Кремъл да нападне Украйна...Путин изпълнил чинно.....Аман от руски дебили

    Коментиран от #57

  • 49 Някой

    22 5 Отговор

    До коментар #41 от "Напротив":

    В заглавието пише "фалит"
  • 50 33333

    16 56 Отговор

    До коментар #46 от "бай икономисто":

    Не ни казваш нищо ново,знае се че най голямата икономика,най голямото въоръжение са на САЩ.И ако не бяха ядрените оръжия на Русия до сега да беше изяла кютека.....

    Коментиран от #60

  • 51 Раша

    46 12 Отговор

    До коментар #37 от "Радо Калиное":

    Кое копут?
    Русия не я бърка за този "фалит"!
    Не искате пари-май...а вам.
    Не получавате.А за думата "фалит"-.....навира се ...
    На икономика на Русия това нявада се отрази
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Анонимен

    67 10 Отговор

    До коментар #40 от "177":

    Не си запознат изглежда.. Русия е достатъчно да спре износа на уран за Кравария и ще дигнат байряка.....40 %от урана в САЩ е от Русия.Сега си представи да почнат да спират атомните им централи там и как всички са въоръжени......
  • 56 а обожваш ли тъмнолилавите

    53 10 Отговор

    До коментар #52 от "ОБОЖАВАМ USA":

    Путин държи и ножа и хляба . А вие какво ще ядете ......
  • 57 Бай ти Ганьо

    33 6 Отговор

    До коментар #48 от "ОБОЖАВАМ USA":

    Оти ни си ближиш сладоледо, ми си са зафанал да си тровиш мозакъ с туй дет не требе.
    Ши са забриминиш с тея вредни мисли.

    Коментиран от #109

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Таласъма

    48 7 Отговор
    Няма фалит, защото в документите за продажба на ценни книжа руския дълг има клауза, че емитиращата държава може да ги изплаща във валута, различна от тази, с която са закупени.

    Коментиран от #112

  • 60 като теглим чертата

    63 8 Отговор

    До коментар #50 от "33333":

    Каква икономика имат краварите ? Какво точно произвеждат ? Телевизори ? - Не! Печки ? -Не ! Някакви други промишлени стоки ? - Не! Компютри ? - Не ! Телефони ? Не !......

    Няма да ми стигне времето да изброявам всичко . Само на приказки са големи . А иначе отдавна са фалирали . 60% от Световния дълг се пада на тях .
  • 61 да питам

    18 49 Отговор

    До коментар #38 от "шматарок":

    "Няма петрол , няма газ , няма природни ресурси ."

    Защо всички русороби сте толкова умствено ограничени?

    Коментиран от #65

  • 62 Шабан

    52 7 Отговор
    Дреме и на Русия за дълговете! Ами да дойдат и да си ги вземат от Руските банки, дето работят с рубли!?
  • 63 В.В.П.

    51 7 Отговор
    Пълни глупости. !..Инфлацията в ЕС е 100 %обаче тия все гледат в руската копаня .Като фалира Русия ,ще живее света по добре или нещо подобно..?

    Коментиран от #73

  • 64 ДИД

    59 8 Отговор

    До коментар #58 от "177":

    Ако си бяха направили сметката щяха да пипат по - внимателно. Очакваха, че по един или друг начин ще привлекат по - голямата част от страните в света в тези санкции. Ама не би. Стана ясно, че на много правителства им омръзна краварите да раздават тяхната справедливост и застанаха зад този, който имаше смелосста да им се опъне.
  • 65 шматарок

    42 6 Отговор

    До коментар #61 от "да питам":

    Ами хайде - обори ме ! Какво имат ? За това ли ходиха да се молят на СА и ОАЕ ? За това ли правят чупки на Нигерия и Либия ?
  • 66 Анонимен

    45 10 Отговор

    До коментар #52 от "ОБОЖАВАМ USA":

    Да това искат да пусне житото а зимата глад в Окрайна Това ли искаш? Ако продължи конфликта и лятото няма да имат в Окрайна и хляб !! Зеления вече даже световните медии не го отразяват.Виж дъртият Кисинжър какво каза в Давос!
  • 67 Таласъма

    49 9 Отговор

    До коментар #58 от "177":

    Русия произвежда и контролира половината от световното производство на обогатен уран . САЩ произвеждат 16 пъти по малко(2019г), имат едно единствено предприятие със стари технологии, нямат кадри, а най голямото ураново находище в САЩ е продадено от Кенеди на Русия.
    Ако Русия спре доставките, половината от близо стоте ядрени реактори в САЩ спират до една година.
  • 68 Ха ха ха

    36 10 Отговор
    Ха ха ха Хаммериканците им се иска......
  • 69 Хахаха

    18 4 Отговор

    До коментар #3 от "Хехехе":

    И д и о т и з ъ м.
  • 70 В.В.П.

    44 8 Отговор
    Англичаните преиграват много и се получава обратен ефект..Фалит в ЕС ,и масови стрелби в сащ .Виж ,без зърно ,газ ,петрол и метали още не сме се научили да живеем..Дребния и среден бизнес в Европа е смазан...Остават само глобалните мултинационални компании.Техните печалби са огромни..В един момент икономиката спира на Стопа.Както през 2008.
  • 71 В.В.П.

    35 8 Отговор
    Русия няма да обслужва дълг
    при замразени руски активи ,защото това е вражески акт .Сега е съсредоточена в Северо донецк.и така.
  • 72 Стефан Петров

    47 8 Отговор
    Смяната на режима в Русия би могла в даден момент да сложи край на западните санкции.
    Това е целта на запада. Русия ще плаща в рубли- заявиха отговорни фактори от Русия. Най-потърпевши от спирането на плащанията ще са американските пенсионни фондове от САЩ. Така,че със своите санкции САЩ най-вече навреждат на себе си.
  • 73 Светът

    13 43 Отговор

    До коментар #63 от "В.В.П.":

    Няма нужда от Русия.
  • 74 Рико

    7 17 Отговор
    Никакво вземане-даване с тези.
  • 75 Русия трябва да

    36 11 Отговор
    избомби МВФ с няколко искандера
  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Японеца

    36 12 Отговор
    Да не стане обратното на есен ЕС да фалира и да се разтури, а Нато само да се разпусне, защото госпожиците военни министри не знаят какво да правят.
  • 78 Чичовци

    17 33 Отговор
    Руската политика е нищо повече от един постоянно пукащ се цирей.В СССР за един военен и за въоръжаване работеха повечето промишлености и хора отколкото за редовите руско-социалистически граждани.Алкохолизма и мизерията в която живеят и до сега е водеща и доказана.Вече е видяно!Мизерия и простотия до и над шия......
  • 79 Антируснак

    13 31 Отговор
    Фалит, мизерия и глад за мръсните рушляци...
  • 80 Хаджи Генчо

    28 6 Отговор
    Значи Русия има пари да си плати дълга, но глобалистите са забранили кредиторите да си получат парите и затова Русия не си обслужвала дълга.
  • 81 Соросоидни

    20 6 Отговор
    глупости!
  • 82 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 83 МИХАЙЛОВ

    31 10 Отговор
    ...И ТАКА...
    ...Я СЕГА ДА ВИДИМ
    КАКЪВ Е РЕАЛНИЯ РЕЗУЛТАТ
    ОТ СТРАШНИТЕ САНКЦИИ
    СРЕЩУ РУСИЯ
    КОИТО БЯХА НАЛОЖЕНИ
    ОТ СТРАШНИЯ НЕОФАШИСТКИ
    ГЛОБАЛЕН
    СВЕТОВЕН ХЕГЕМОН - САЩ...
    ...ПЪРВО - СТРАШНО ПОСКЪПВАНЕ
    НА ЦЕНИТЕ НА ВСИЧКИ СТОКИ
    НАЙ - ВЕЧЕ ВЪВ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ
    В ЕВРОСЪЮЗА,
    А СЪЩО И ВЪВ ВЕЛИКАТА
    ПАКИСТАНО-БРИТАНИЯ И САЩ...
    ...ВТОРО - НЕДОСТИГ
    НА ОСНОВНИ ГОРИВА,
    СУРОВИНИ И ХРАНИТЕЛНИ СТОКИ
    В ПОСОЧЕНИТЕ ДЪРЖАВИ...
    ...ТРЕТО - ТОТАЛНО СРИВАНЕ
    НА ДОВЕРИЕТО КЪМ
    ЩАТСКИТЕ ДОЛАРИ И ЕВРАТА...
    ...ЧЕТВЪРТО - НА ВСИЧКИ
    ДЪРЖАВНИ И ЧАСТНИ
    ИНВЕСТИТОРИ, БИЗНЕСМЕНИ,
    ФИНАНСИСТИ И ГРАЖДАНИ
    ОТ ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ
    В ЮЖНА И ЛАТИНСКА АМЕРИКА,
    АФРИКА И АЗИЯ
    ИМ СТАНА АБСОЛЮТНО ЯСНО,
    ЧЕ СЪС САЩ, ПАКИСТАНО-БРИТАНИЯ
    И ЕВРОСЪЮЗА
    Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО
    ОПАСНО И РИСКОВО
    ДА СЕ ПРАВИ КАКЪВТО И ДА Е
    СЪВМЕСТЕН БИЗНЕС
    И ДА ИНВЕСТИРАТ
    ИЛИ ФИНАНСИРАТ
    КАКВОТО И ЗА Е ТАМ,
    ...ЗАЩОТО ПРОСТО
    В ЕЗИН МОМЕНТ
    ИНВЕСТИЦИИТЕ,
    ПАРИТЕ ИМ В БАНКИТЕ
    И АКТИВИТЕ ИМ ТАМ
    ЩЕ БЪДАТ БЛОКИРАНИ,
    ЗАПОРИРАНИ,
    КОНФИСКУВАНИ И ОГРАБЕНИ
    И ДОРИ ЩЕ ИМ БЪДЕ ЗАБРАНЕНО
    ДА ПОЛЗВАТ СВЕТОВНАТА
    СИСТЕМА ЗА БАНКОВИ РАЗПЛАЩАНИЯ...
    ...ПО СЪЩИЯ ИЛИ ПОДОБЕН НАЧИН
    КАКТО СЕГА САЩ И ЕВРОСЪЮЗА
    И АНГЛИЯ НАЛОЖИХА САНКЦИИ
    НА РУСИЯ И ОГРАБВАТ
    И КОНФИСКУВАТ
    РУСКИТЕ ПАРИ, ИМОТИ
    И ИНВЕСТИЦИИ...
    ...ПЕТО - ЧЕ НИТО САЩ,
    НИТО ЕВРОСЪЮЗА,
    НИТО АНГЛИЯ
    НЕ СПАЗВАТ НИКАКВИ
    МЕЖДУНАРОДНИ
    ЗАКОНИ И ПРАВИЛА
    И ГИ НАРУШАВАТ
    КОГАТО И КАКТО СИ ИСКАТ...
    ...И ЧЕ НА ТИЯ ДЪРЖАВИ
    НЕ МОЖЕ ДА ИМ СЕ

    Коментиран от #100

  • 84 Лукреция

    29 7 Отговор
    Дрън, дрън! Долапа със суровините са в Русия и всички които ще искат да търгуват трябва да свикват с изискванията на руската страна. Яжте заместващи продукти и чипове за перални.
  • 85 111

    28 11 Отговор
    Русия и фалит! Не ставайте смешни!
    Не само не е фалит, ами при врътките на САЩ и Запада, дългът им сега ще го плащат в рубли и който е. ал, е. бал, щото кака се ожени, както казва Иванчо. А след поевтиняването на дълга им и усилването на рублата, реално стана почти над 2 пъти по-евтин. А дали искат чужди инвестиции при ку. венското поведение на англо-саксите и европейците е много спорен въпрос.
  • 86 Иванов

    20 5 Отговор
    Смяна на режима в Русия? Смяна може да има за Путин, но не и режима. Не вярвам отново
    КГБ да изпусне власта в Русия, както направиха с Горбачов и Елцин, когато се допусна партийни функционери за кратко да имат власта. Ами Руския ВПК? Да не би той да е по-малка държава в държавата в сравнение на същия в САЩ? Тези два комплекса взаимно се крепят със своето противопостяване. Така че Путин може и да не е, но винаги ще има един такъв, досущ като него.

    Коментиран от #108

  • 87 Иванов

    12 5 Отговор
    Смяна на режима в Русия? Смяна може да има за Путин, но не и режима. Не вярвам отново
    КГБ да изпусне власта в Русия, както направиха с Горбачов и Елцин, когато се допусна партийни функционери за кратко да имат власта. Ами Руския ВПК? Да не би той да е по-малка държава в държавата в сравнение на същия в САЩ? Тези два комплекса взаимно се крепят със своето противопостяване. Така че Путин може и да не е, но винаги ще има един такъв, досущ като него.
  • 88 Иванов

    11 5 Отговор
    Смяна на режима в Русия? Смяна може да има за Путин, но не и режима. Не вярвам отново
    КГБ да изпусне власта в Русия, както направиха с Горбачов и Елцин, когато се допусна партийни функционери за кратко да имат власта. Ами Руския ВПК? Да не би той да е по-малка държава в държавата в сравнение на същия в САЩ? Тези два комплекса взаимно се крепят със своето противопостяване. Така че Путин може и да не е, но винаги ще има един такъв, досущ като него.
  • 89 Иванов

    17 5 Отговор
    Смяна на режима в Русия? Смяна може да има за Путин, но не и режима. Не вярвам отново
    КГБ да изпусне власта в Русия, както направиха с Горбачов и Елцин, когато се допусна партийни функционери за кратко да имат власта. Ами Руския ВПК? Да не би той да е по-малка държава в държавата в сравнение на същия в САЩ? Тези два комплекса взаимно се крепят със своето противопостяване. Така че Путин може и да не е, но винаги ще има един такъв, досущ като него.
  • 90 Соломон

    25 13 Отговор
    Владимир Путин, КАЗА, НАТО да се върне ТАМ, откъдето е ТРЪГНАЛО, след падането на Берлинската стена !

    Ще има ли Световната Война или НЕ, ЗАВИСИ от ЕДИНСТВЕНО от РЕШЕНИЕТО на САЩ !

    "ЦИРКОН" е, само ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕТО !
  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 БКП

    22 9 Отговор
    Хахах, че то това не е фалит а опит за рекет от страна на американския агресор
  • 93 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 94 айде стига простотии

    28 7 Отговор
    И всеки ден по 100 пъти да пишете Русия фалира, Русия се разпада, Русия изчезва, Русия умира никой нормален не ви вярва на малоумните внушения. Значи Русия се разпада и фалира, а в Европа няма олио и брашно по магазините и всеки ден гориво и газ нагоре.Инфлация и безработица навсякъде, измислят санкции срещу Русия а на другия ден дават инструкции как да се заобиколят същите тези санкции!? Абе вие наистина ли сте толкова прости или ви плащат да говорите врели-некипели?!
  • 95 уайтнойз

    2 7 Отговор
    купилите книжа вероятно са руснаци.. и са не могат да си вземат не парите, а лихвите...
    маааамооооооо сигурно е прецедент мораториума? какво може да последва? Да не купи некой нов дълг? Дето и без това нема да мине на борсите? Моля обяснете ми като на идиот защо дори ватенките требе да плащат дългове? Мое би съм тъп :)
  • 96 Гост

    18 5 Отговор
    Кой умник написа тази глупост.Германия затварят цели заводи.Спря производството на самолети бойнг и д-р. цялата световна икономика е в колапс и защо.Защото Велика Русия има всичко но не ДАВА СУРОВИНИ А сега и глад за зърно пак молби към Русия И кои фалира бе глуп-и.
  • 97 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #20 от "Винету":

    Маи наистина си просто венету.
  • 98 Гост

    11 5 Отговор

    До коментар #6 от "Уса":

    Лъжеш!
    Русия не е спечелила всички войни, които е водила!
    Тя например губи в Първата световна война и фактически капитулира пред германците (Брест-Литовския мирен договор).Преди това унизително и позорно губи с капитулация Руско-Японската война в 1905г.
    В по-ново време Русия катастрофално загуби войната в Афганистан!
    Пропаганден фейк е,че Русия уж била печелила всичките си войни!

    Коментиран от #103

  • 99 Гост

    10 10 Отговор

    До коментар #35 от "не може да бъде":

    Едно многозначително фактче за да разбереш колко грешно разсъждаваш!
    Американският долар е водеща световна валута защото се крепи от всички държави, които инвестират в него средства от националния си доход.Всички държави без нито едно изключение притежават резеврви в долари.Така доларът се е превърнал в световна валута, която е обезпечена от икономиката на целия свят, включително Русия и Бангладеш дори.Замяната му с друга валута, в която държавите да инвестират като стабилна резервна и световна на този етап е абсолютно невъзможна!Най-малкото пък руската рубла би могла да замести долара, защото никой не инвестира във валутата на държава, която постоянно е в състояние на война,чиято икономика е ужасно нестабилна и финасовата и система зависи от експорт на суровините и.Може би сателитни държави на Русия биха се отказали от авоари в долари, но тези страни са безкрайно малка част от света.Дори не става дума за брой население, а за брой държави.Факт е също така, че нито Индия би заменила рупията за рубли и би се отказала от резерви в долари, нито Китай би заложил на рублата като резервна валута на юана, като се освободи от доларовите си резерви!
    Такива са фактите!
    Преди да се тиражират глупости трябва да се мисли реално!
  • 100 зор

    3 0 Отговор

    До коментар #83 от "МИХАЙЛОВ":

    до 83 ком -другар -това стихотворение сигурно го знаеш наизус
  • 101 Митьо

    10 3 Отговор
    Инвеститорите да се оправят с краварите. Англосаксонците трябва да се изолират от останалият свят!
  • 102 Бивш канадец

    7 5 Отговор
    Май аФторЪ бърка понятията. Дефолт има, когато нямаш пари да си платиш задълженията. А когато имаш пари, но те ти позволяват - това си е чисто изнудване. По амерички - Blackmail.
  • 103 Ахъ

    4 3 Отговор

    До коментар #98 от "Гост":

    Да отбележим и 90 годишното робство след покоряването им от монголите! Отдавна, но е факт.
  • 104 Клюкар

    2 4 Отговор
    Русия не е фалирала! Каква е тази измамна реторика.
    Заглавието в минало-свършено а статията в бъдеще-предполагаемо време!

    Коментиран от #105

  • 105 Ники

    1 1 Отговор

    До коментар #104 от "Клюкар":

    Напротив. И това е най малкия им проблем.
  • 106 Рико

    5 0 Отговор
    Всеки който по някакъв начин се е докоснал до руснаците, жестоко е горял. Затова никакви контакти с тях. Ограда, да си стоят сами с величието и никакви отношения с тях.
  • 107 цеко

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "МалкоЛогика":

    чао русия
  • 108 първан

    2 0 Отговор

    До коментар #86 от "Иванов":

    и илядо пъти да напишеш, чао русия
  • 109 ивайло

    1 0 Отговор

    До коментар #57 от "Бай ти Ганьо":

    оти тия работи не ги разбираш
  • 110 илиян

    3 0 Отговор
    кото пише против русия го изстриват-свобода на словото
  • 111 111

    0 3 Отговор
    Ами еврейското финансово лоби ще го духа. Русия не взема в момента кредити и си живее и без западните инвестиции. За в бъдеще, я камилата, я камиларя. А ефектът за кредиторите се вижда и сега. На сегашния пример, по-слаби икономически страни в бъдеще много ще се замислят от кого и как да заемат пари. Както и къде и в какви инструменти да си пазят финансовите резерви. Та така. А Русия е доказала, че е самодостатъчна. Още повече, че в случая не се налага - все пак САЩ и ЕС не са целият свят. А с подобни глупости, вместо да изолират Русия, ще се самоизолират сами.
  • 112 Хехе

    2 0 Отговор

    До коментар #59 от "Таласъма":

    Прав си , но не точно валута , а ......конвертируема валута. Руската рубла в момента не е от тях, така че в рубли не може. Може в юани, ама китаеца ще им ги даде само , ако си ги купят с долари или евро ..............
  • 113 Лея 13

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "БъззЗззз 🐝":

    Мдаа...То това е гордостта на руснаците - свикнали са с мизерия.Защо ли развитите страни са развити отдавна,а Русия е все така развиваща се и не може и крачка напред да направи от десетилетия?
  • 114 Математик

    0 0 Отговор
    Ако имаш да даваш на банката 1 000 лева - ти имаш проблем! Ако имаш да даваш на банката 300 милиарда евра : кой има проблем - ти или банката!? Чисто и просто като къпан милиционер - руснаците са си превели в посочените банкови сметки съответното количество долари, защото ги имат в банкова сметка, но американската кореспондентска банка ги задържа и не ги "пуска" да "минат" до сметките на получателите! Това де факто е дефолт на получателите! Де факто т.нар. бенефициенти по тия облигации са поставени в стойка партер и ще чакат парите си от американската кореспондентска банка! А това бие по името на американците като коректен посредник при такива парични преводи, което води до бавно, но сигурно разкарване на долара от това посредническо място, а паричките за тия кореспондентски услуги са добър приход, така че кой ще е истинския губещ от тая заигравка в дългосрочен план след 2-3-4 години?!?!
  • 115 потресен

    0 0 Отговор
    Чудя се дали някога е имало по големи престъпници от чифутската англо-саксонска мафия. Те нещата се връщат. Възможно е с лихвите.
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания