Отидете към основна версия

4 178 75

Руски полковник разкритикува Кремъл: "Целият свят е срещу нас"

  • руска пропаганда-
  • полковник-
  • война-
  • русия-
  • украйна-
  • михаил ходарьонок-
  • кремъл-
  • оръжия

Моралът на руската армия е нисък, целият свят се е обърнал срещу Русия

Снимка: БГНЕС/ EPA

В Русия изразяването на собствено мнение по отношение на войната в Украйна определено е рисковано. Но бившият полковник Михаил Ходарьонок направи точно това - пред държавната телевизия той не се поколеба да посочи колко зле са нещата с руската армия в действителност.

"За нас ситуацията се влошава все повече"

По думите на Ходарьонок, сведенията за моралния и психически срив на украинската армия са, меко казано, неверни. Естествено имало единични случаи, но като цяло стратегическата ситуация е такава, че украинската армия е в състояние да въоръжи един милион души. И за Русия не би било проблем да мобилизира един милион, но въпросът е доколко тази армия би могла да бъде въоръжена с модерни оръжия и хардуер.

Украйна не би била в състояние да се справи сама. Но трябва да се има предвид, че американската програма ленд-лийз, предвиждаща значителна военна помощ за Украйна, ще бъде одобрена всеки момент, посочи експертът. Той очаква и европейските военни помощи скоро да дадат ефект, респективно един милион въоръжени украински войници трябва да бъдат разглеждани като реалност. Поради това е необходимо при оперативните и стратегическите разчети да се има предвид, че "за нас ситуацията се влошава все повече".

Ключовата роля на морала

Както изтъкна Ходарьонок, в Русия в главите на хората е дълбоко вкоренена догмата, че наемният войник е професионалист. Но решаващото е желанието да защитиш страната си и да се бориш до последния човек, какъвто е случаят в Украйна. В крайна сметка победата на бойното поле зависи от морала на войските, които трябва да проливат кръв заради идеята - именно за това става дума сега.

Бившият полковник изтъкна, че основният военно-политически проблем на Русия е определената геополитическа изолиця. "И макар да го признаваме неохотно, практически целият свят е срещу нас. Това е ситуация, от която трябва да излезем."

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 66 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания