Отидете към основна версия

3 589 36

Финландия не иска ядрени оръжия и бази на НАТО на територията си

  • финландия-
  • швеция-
  • нато-
  • турция-
  • йенс столтенберг

Съединените щати и Германия вече обявиха, че силно подкрепят Хелзинки и Стокхолм за членство в Алианса

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Финландия не иска НАТО да разполага ядрени оръжия или да създава военни бази на нейна територия, дори ако страната стане член на Алианса. Това заяви финландският премиер Санна Марин, цитирана от "Ройтерс".

Вчера Финландия и Швеция официално кандидатстваха за членство в НАТО - решение, предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна. Те обаче се сблъскаха с възражения от страна на Турция срещу процеса на присъединяване, който първоначално се очакваше да бъде сравнително бърз.

По време на среща с италианския си колега Марио Драги в Рим Марин посочи, че вярва, че въпросът може да бъде разрешен чрез диалог.

"Мисля, че на този етап е важно да запазим спокойствие, да водим дискусии с Турция и всички други страни членки, да отговаряме на възникнали въпроси и да коригираме всякакви недоразумения", отбеляза тя.

Марин подчерта, че въпросът за разполагането на ядрени оръжия от НАТО или създаването на натовски бази във Финландия не е част от преговорите за членство на Хелзинки с военния съюз. Според нея няма такъв интерес.

От своя страна, премиерът на съседна Швеция Магдалена Андершон, също заяви, че страната ѝ не иска постоянни бази на НАТО или ядрени оръжия на своя територия.

Турция, която е член на НАТО от 1952 г., изрази неочаквана опозиция срещу членството на Финландия и Швеция, обвинявайки двете скандинавски страни заради "неприемливата и възмутителна" подкрепа, която те оказват на кюрдската войнствена групировка ПКК.

Съединените щати и Германия вече обявиха, че "силно подкрепят" Швеция и Финландия за членство в НАТО.

Впоследствие Норвегия също подкрепи плановете на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО след критиките от Турция.

Вчера италианският премиер също заяви, че страната му силно подкрепя кандидатурата на Финландия и Швеция за членство в НАТО и е готова да ускори всички вътрешни процедури за присъединяването на двете страни към Алианса възможно най-скоро.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: