19 Май, 2022 16:40 1 636 17

САЩ се опитват да успокоят Турция за Швеция и Финландия в НАТО

  • турция-
  • нато-
  • сащ-
  • швеция-
  • финландия

За да се присъедини всеки нов член към Алианса, той трябва да бъде одобрен от всички останали

САЩ се опитват да успокоят Турция за Швеция и Финландия в НАТО - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан изрази увереност, че "загрижеността на Турция може да бъде разрешена", по отношение на приемането на Финландия и Швеция в НАТО, предава Анадолската агенция.

Съливан е категоричен в позицията си, че нуждите на Анкара ще бъдат задоволени, както и че скандинавските страни "ще имат ефективен и ефикасен процес на присъединяване" към Северноатлантическия алианс.

"Финландия и Швеция работят директно с Турция, за да направят това, но също така разговаряме с турската страна, за да се опитаме да помогнем за улесняването (на процеса)", каза Съливан пред репортери в Белия дом. "Очаквам тези различия да бъдат уредени. Очаквам НАТО да говори с един глас и подкрепа на Финландия и Швеция ".

Часове по-късно след срещата на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън с турския външен министър Мевлют Чавушоглу бе разпространено съвместно изявление, в което се казва, че САЩ и Турция са "решени да работят в тясно сътрудничество, за да се справят с настоящите геополитически предизвикателства".

В съвместно изявление, издадено след среща между държавния секретар Антони Блинкън и турския външен министър Мевлют Чавушоглу, се казва, че висшите дипломати "възнамеряват да задълбочат двустранното сътрудничество чрез конструктивен и открит диалог, както е предвидено от стратегическия механизъм на САЩ и Турция".

"Бяха обсъдени начини и конкретни стъпки за засилване на сътрудничеството по въпросите на отбраната, борбата с тероризма, енергийната и продоволствената сигурност, борбата с изменението на климата и засилването на търговските връзки, като същевременно бе постигнато споразумение за интензифициране на консултациите по редица регионални въпроси", се казва в съобщението. "Двете страни също така потвърдиха подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна срещу неприемливата руска агресия. В тази рамка Съединените щати и Турция потвърдиха подкрепата си за намиране на решение за прекратяване на войната."

Чавушоглу каза по-рано, че преговорите със САЩ относно продажбата на самолети F-16 на Анкара напредват положително.

Висшият турски дипломат се позова на писмо на Държавния департамент до Конгреса на САЩ, в което се казва, че доставката на самолетите "е важна не само за Турция, но и за САЩ".

"Мога да кажа, че нашите преговори и срещите вървят положително и Конгресът също трябва да работи върху това", каза Чавушоглу пред репортери.

Турското правителство поиска да закупи от САЩ изтребители F-16 и комплекти за модернизация през октомври 2021 г. Сделката за 6 милиарда долара ще включва продажбата на 40 новопостроени бойни самолета F-16V и комплекти за модернизация за 80 модела F-16 C/D, които турските военновъздушни сили имат в инвентара си.

Коментирайки кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО, Чавушоглу каза, че опасенията за сигурността на Турция трябва да бъдат удовлетворени.

Финландия и Швеция се устремиха към членство в НАТО след продължаващата война на Русия срещу Украйна. За да се присъедини всеки нов член към НАТО, той трябва да бъде одобрен от всички останали членове.

Турция, дългогодишен член на НАТО, изрази възражения срещу кандидатурите на Финландия и Швеция за членство, като критикува страните, че толерират и дори подкрепят кюрдски групировки, включително Работническата партия на Кюрдистан (ПКК), смятана от Турция и много други страни за терористична организация.

През последните пет години и Швеция, и Финландия отказват да удовлетворят исканията на Анкара за екстрадиране на десетки лица, включително членове на ПКК и симпатизанти на турския проповедник Фетулах Гюлен, който живее в САЩ и когото Турция обвинява, че стои зад опита за преврат през 2016 година.

Висши представители на Швеция и Финландия ще посетят Турция през следващите дни, за да проведат официални разговори в Анкара в опит да разрешат тези проблеми.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да де

    7 10 Отговор
    шамарите ще паднат изведнъж, когато турците са спокойни и неподозиращи

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Даде

    9 1 Отговор

    До коментар #1 от "Да де":

    Това с шамарите е като с тази снимка привиждат ви се много неща, по точно иска ви се да изглежда така но .... Не знам зящо все още лепят тая стара снимка за да изглежда Байдън по млад ли?
  • 4 Синефил

    8 12 Отговор
    Този филм сме го гледали много пъти, накрая Ердоган винаги се обръща на 180 градуса и се извинява, затова турците обедняха и гладуват.
  • 5 Гост

    3 4 Отговор
    На снимката - как се прави ихтибар за независимост.
  • 6 Коко

    1 3 Отговор
    Е сега ще го изтъргува този глас

    Коментиран от #7

  • 7 тцъ нема

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Коко":

    ще се върне със самолети,ама на по нова хартишка
  • 8 паша ефенди

    4 0 Отговор
    ЙОК! Ще си останат в сълзи.Няма нато!
  • 9 Тошо

    16 1 Отговор
    САЩ МОГАТ ДА УКРОТЯВАТ И УСПОКОЯВАТ САМО ТАКИВА БЕЗГРЪБНАЧНИ КАТО НАС,ВЕЧНО НАВЕДЕНИТЕ.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 ккк

    2 2 Отговор
    Предлагам ФАЩ да обмислят внимателно долният цитат, че сега Турция им е дребен проблем:

    "Рогозин: «Сармат» может снести половину берега какого-то крупного континента, который нам может не понравиться своей агрессивной политикой"

    Накратко- заданието "Внезапно формиране на Канадско-Мексикански пролив" стои в купчината с папки на бюрото и всеки един момент Путин може да удари печат "ОДОБРЕНО"...
  • 12 въпрос

    1 8 Отговор
    Султана на колене ли е или ми се привижда на стари години?

    Коментиран от #13

  • 13 ОТГОреВОР

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "въпрос":

    Не Байдън изгкежда много млад
  • 14 Не знам как го прави

    6 1 Отговор
    Но накрая всички му клякат и идват на крака на масата му за да го поздравят, както на култовата снимка.

    Коментиран от #15

  • 15 Накрая

    2 7 Отговор

    До коментар #14 от "Не знам как го прави":

    турчинът, благодарение на тъпото ердо, се храни в боклука.
  • 16 ОТГОреВОР

    2 0 Отговор
    Бай Дънчо все още се е държало на крака, но на каде ли гледа що е видел.
  • 17 Тиквата е нищожество

    0 0 Отговор
    Това от което се нуждае турция е Ф35 за което е предплатила солиден аванс ,но тъй като САЩ са си САЩ им спряха поръчката и сега турция искат за този аванс поне Ф16 ,а не че толкова са бленували за тези 16-ки
Новини по държави: