Last news in Fakti

18 Май, 2022 17:39 1 959 17

"Австрия е била и ще си остане неутрална”. Дали?

  • австрия-
  • нато-
  • карл нехамер

В началото на май три четвърти от анкетираните австрийци са били против присъединяването на страната им към НАТО

"Австрия е била и ще си остане неутрална”. Дали? - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Дълго време Финландия и Швеция бяха военно неутрални, но заплахата от Русия е на път да ги вкара в НАТО. Подобен дебат вече се води и в неутрална Австрия, но там изгледите за успех са значително по-малки. Защо?

За канцлера на Австрия Карл Нехамер всичко е ясно. "Австрия е била неутрална, е неутрална и ще остане неутрална”, каза той малко преди да срещата си в Москва с Путин, която не постигна нищо. Неуспешен е и опитът на австриеца да неглижира дискусията в собствената си страна за нейния неутралитет – дебатът в алпийската република просто не стихва.

Петдесет известни австрийски общественици междувременно излязоха с отворено писмо до президента на страната Александер ван дер Белен. В него те призовават за това независими експерти да преценят дали австрийският неутралитет е още в крак с времето. Причината - руската война срещу Украйна е последното предупреждение към свободния свят, към който Австрия също принадлежи.

Австрийската армия ще бъде модернизирана

Валтер Файхтингер, бивш бригадeн генерал от армията и експерт по въпросите сигурността, е подписал призива. "Трябва да се освободим от този мит, че щом сме неутрални, няма нужда да харчим много. В тези рамки мислехме беше през последните няколко десетилетия", казва той. Но днес вече е друго.

Че не излизат сметките с по-ниските разходи за отбрана при неутралитет показва и това, че австрийската военна министърка Клаудия Танер сега иска да похарчи допълнителни десет милиарда евро за модернизиране на това, от което в Австрия са пестили през последните години. Освен това страната ще се стреми поне да се доближи до нивата в страните от НАТО, които е желателно да отделят по 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) за отбрана. През следващите няколко години Австрия ще заделя за тази цел по 1,5 процента от БВП.

75% от населението е за неутралитет

Това обаче не бива да променя нищо по отношение на неутралния статут във военно отношение, уточнява Танер. "В края на краищата ние знаем отношението на австрийците към неутралитета - то е много повече от това, което е записано в конституцията. То е в сърцата на австрийците!", твърди министърката от Австрийската народна партия.

Актуални проучвания на общественото мнение потвърждават това. В началото на май три четвърти от анкетираните австрийци са били против присъединяването на страната им към НАТО.

Опозицията също е за запазване на неутралитета

Австрийската народна партия, която управлява заедно със Зелените, също отхвърля идеята за членство в НАТО, както и опозицията – макар и аргументите им да се различни. Лидерът на дяснопопулистката Партия на свободата Херберт Кикл бърза да извлече и той ползи от тези нагласи на австрийците: "Защото не искам това да се случва – казвам ви го като семеен човек, съвсем честно – на моя син и на момчетата, които се записват в армията, да им се налага да участвят във война под командването на НАТО някъде по света, под какъвто и да е предлог."

Кикл засяга чувствителна тема, дори и умишлено да отъждествява "отбрана", какъвто е дефинираният смисъл на съществуването на съюза НАТО, с "война".

От Социалдемократическата партия отбелязват, че "неутралитет" означава Австрия да продължи да дава важен принос, например като домакин на преговори за разрешаване на конфликти.

Неутрални само военно

Канцлерът Нехамер държи да е ясно, че става дума единствено за военен неутралитет. Извън това Австрия съвсем не е неутрална, и най-вече що се отнася до европейските ценности. Въпреки това 50-те автори на отвореното писмо смятат, че това само издига неутралитета на Австрия до "някакъв неприкосновен мит". Други пък предпочитат да говорят за "лъжата на живота", подхранвана от държавата. През 1955 г. тя е била важна за осигуряването на независимостта и неделимостта на Австрия след годините на окупация след Втората световна война. Но Австрия е могла да подходи и другояче – много преди сега.

Дискусия на 20 години

Началото на този дебат беше поставен преди повече от 20 години от човек, който – също като Нехамер – носеше отговорност. През 2001 година тогавашният австрийски канцлер Волфганг Шюсел сравни австрийския неутралитет със световноизвестните австрийски бонбони "Моцарткугелн”: всеки може да ги харесва, без обаче да е задължително. "Старите шаблони, независимо дали са бонбони или неутралитет, вече не работят в сложната реалност на 21-ви век”, каза тогава той.

Днес е видно, че започналият тогава дебат за "митологичния” неутралитет със сигурност продължава.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чичо Сам

    21 11 Отговор
    ще подпре и ще клекнат. Не може родината на Хитлер да не членува в най-престижния фашистки терористичен съюз.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 АнтиГост

    7 13 Отговор
    Неутрална или не - важното е да произвежда оръжия и да ги праща на Украйна.
  • 4 Путя

    6 8 Отговор
    Първо бяха задължителните ваксини, сега членството в НАТО!?! Тия австрийски наците са си загубили акъла...
  • 5 Иванушка  🇷🇺

    12 4 Отговор
    САЩ командват Парада....засега.
    Австралия и Япония са жизненоважни за САЩ в борбата им за надмощие с Китай. Играта е да заобиколят Китай с военни блокове както направиха с Русия. Тихоокеанския военен блок AUKUS са Австралия, САЩ, Великобритания и ще привлекат Япония. В крайна сметка отново ще получим двуполюсен, но по-глобален модел - Запада срещу Изтока, с балансьори Турция и Арабските държави.

    Коментиран от #7

  • 6 ха ха

    5 7 Отговор

    До коментар #1 от "Чичо Сам":

    Тази нощ австрийците да не са осъмнали в Евразийския саюз?
  • 7 Стига да не настъпи

    6 6 Отговор

    До коментар #5 от "Иванушка  🇷🇺":

    ядрена зима в САЩ, разбира се.

    Коментиран от #9

  • 8 НАТО

    7 6 Отговор
    Австрия също трябва да подаде за членство в НАТО до месец два.
  • 9 Иванушка  🇷🇺

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Стига да не настъпи":

    "...ядрена зима в САЩ, разбира се..." - със сигурност Не.
    Всички синчета, дъщерички и женички на Руската върхушка си живуркат щастливо в САЩ, а за Русия са чували и гледали само на картинка и в холивудските екшъни ))
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 😁😁😁😁😁😁

    3 1 Отговор
    "Австрия е била неутрална, е неутрална и ще остане неутрална”...........😁😁😁😁
    Тоя някаква алтернативна история ли е чел или изобщо нищо не е чел, незнам 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
    Може би от Австроунгарията, австрото е било неутрално, а унгарото е нападало съседите си🤔🤔🤔🤔
    А за бай ви Хитлер - изобщо няма да коментирам 😁😁😁😁😁
    Общо взето тия станаха като сръбете - "неутрални" към смърта на невинни, но обичащи чичко Копейко 😤😤😤😤. Немците поне прокараха северния поток и се осветиха, а тия пак ще го играят ни лук яли, ни лук мерисали 😁😁😁😁
    Смешна работа 😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫😵‍💫
  • 12 Анджело

    1 5 Отговор
    Товс не е нормално. Австрия трябва да влези в НАТО! Инак са придатели!
  • 13 Сандо

    5 2 Отговор
    За да бъде една държава,като Австрия или Швейцария например,истински неутрална,то затова трябва да има съгласие от Великите сили и тези държави се използват за някои специфични дейности - това е за незнаещите.Сега съгласието между Великите сили вече липсва и съответно неутралните страни се подлагат на натиск да изберат страна.Вижте какво стана с Финландия,Швеция,Швейцария.Идва ред и на Австрия.Хегемонът е безмилостен когато трябва да въведе железен ред в редиците на васалите си!
  • 14 бах Киро

    1 3 Отговор
    Как само се пренаписва история.Че то от там мина червеноармейския ботуш.Тия никога нямаше да са независима държава ако не бяха гарантирали неутралитет.Сходна е и ситуацията с Финландия.Колкото и да им е болно на русофобите обичащи да повтарят началото на войната със СССР,края и за финландия бе катастрофален.Безусловна Капитулация и евентуална съветска окупация.Неотралитета промени тази преспектива и всичко бе договорено.От къде доиде ревизията сега?Кой ревизира и защо?
  • 15 Притча

    1 2 Отговор
    Швеция - неутрална? По време на ВСВ пропуска през своята територия германски войски за Финландия!
    През цялата война изнася хромова руда и легирани стомани за Хитлеристка Германия!През 1981 г. от нейна територия в Полша се вкарваха пари, микробуси с радиостанции, пропагандни материали за "Солидарност" и Лех Валенса! Постоянно сънува руски подводници в териториалните си води и т. н.
  • 16 Неутралитетът/Неутралността

    3 0 Отговор
    на Австрия е само проформа. Като член на ЕС възможностите ѝ в посока неутралност са ограничени. Неутралитетът като цяло е илюзия. Дори и да не подкрепяш нещо, пак е позиция.
  • 17 Неутрални

    2 0 Отговор
    Защото са в сърцето на Европа! Я да имаха граница със СССР дали щяха да са неутрални?
    И още нещо? Наутрален, означава явно за тях едно - беззъб. Армия им не трябва. А другия прпчит на неутрален е незавсисим, а това означава боеспособен, а боеспособен означава годишни разходи от порядъка на 50 милиарда евро поне. Дали могат да си го позволят австрийците? Или те са с едната ръка в джоба на стр-ип-тийз бар?