Отидете към основна версия

4 714 55

Киев към Москва: Това е крещящо нарушение на териториалната ни цялост

  • украйна-
  • русия-
  • херсон-
  • запорожка област-
  • война

Украйна осъди остро даването на руски паспорти на местни жители от Запорожка и Херсонска област

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украйна осъди днес въвеждането на специална опростена процедура от Москва, която позволява на украинците, живеещи в региони, окупирани от руски войски, да получават руски паспорти, определяйки я като "крещящо нарушение" на нейната териториална цялост, предаде Франс прес.

„Принудителното издаване на паспорти на украинци в Херсонска и Запорожка област е поредното доказателство за престъпната цел на войната на Русия срещу Украйна“, се казва в изявление на украинското външно министерство.

Според министерството тази цел е „завземането на украински територии за тяхната последваща окупация и интегриране в руската правна, политическа и икономическа система“.

Херсонска област е изцяло завладяна от руската армия след руското нахлуване на 24 февруари, докато Запорожката е частично контролирана от Москва.

На жителите на тези окупирани територии се предоставя "опростената процедура" за придобиване на руски паспорти, въведена днес с указ от руския президент Владимир Путин.

Украинското външно министерство смята, че тази мярка „отваря пътя към принудата на жителите на териториите, временно окупирани от руската армия“ така, че те „да придобият руско гражданство“.

Киев заяви, че подобна стъпка е „грубо нарушение на суверенитета и териториалната цялост на Украйна“ и на „нормите и принципите на международното право“.

„Указът на руския президент е юридически невалиден и няма да има последици“ относно „принадлежността на жителите на временно окупираните от Русия територии към украинско гражданство“, посочи украинското външно министерство.

Руската военно-гражданската администрация на Херсонска област е върнала на град Херсон герба, който той е имал от 1803 г., съобщи днес пресслужбата на администрацията, цитирана от ТАСС.

Според изображението, качено от администрацията в интернет, на герба е изобразен черен двуглав орел на златен фон с дафинов лист в едната лапа и пламък в другата.

По-рано ръководителят на военно-гражданската администрация на областта Владимир Салдо съобщи, че гербът на града ще бъде променен със съгласието на местните жители.

Херсон получи първия си герб през 1803 г., когато стана център на тогавашната Херсонска губерния, посочва ТАСС. Оттогава гербът на града се е променял четири пъти. Последният е бил въведен от украинските власти през 2005 г.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 41 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: