Отидете към основна версия

793 15

Украйна разследва близо 14 000 предполагаеми военни престъпления

  • украйна-
  • военни-
  • престъпления

Има между 100 и 200 нови случая всеки ден.

Снимка: БГНЕС

Главният прокурор на Украйна каза пред Би Би Си, че разследва почти 14 000 случая на предполагаеми военни престъпления от руски сили.

Говорейки в Лондон по време на първото си пътуване извън Украйна от началото на инвазията, Ирина Венедиктова казва, че има между 100 и 200 нови случая всеки ден.

Тя се срещна с главния прокурор на Великобритания, Суела Бравърман, и други официални лица, за да обсъдят какво още могат да направят Обединеното кралство и другите западни сили, за да подкрепят процеса на разследване.

Венедиктова казва, че най-честото предполагаемо военно престъпление е обстрелът на цивилни сгради, особено на болници и училища. Като цяло тя казва, че повече от 1000 медицински и образователни сгради са били разрушени.

Тя също така добави, че се убиват цивилни, има грабежи и изнасилвания.

Венедиктова разкри, че дори е започнала разследване на обвинения в геноцид.

„Абсолютно съм съгласна, че в Украйна има геноцид. Защо? Защото руските военни и висши командири дойдоха в Украйна, за да унищожат украинската държава, да избият всички украинци и искат тази земя да бъде част от Руската федерация."

Но тя все пак приема, че би било трудно да се разследва геноцид на контролирана от Русия територия.

Тя казва, че правните власти на Украйна трябва да поемат водеща роля в преследването на военни престъпления, „защото само ние разбираме нашата земя, нашия народ“.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 12 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: