Отидете към основна версия

3 872 21

Руски войници са отказали да воюват срещу Украйна. 1500 жители на Северодонецк са убити.

  • северодонецк-
  • русия-
  • война-
  • украйна-
  • руски войници-
  • сергей лавров

Лавров предупреждава за "неприемлива ескалация"

Снимка: БГНЕС/ EPA

Източноукраинският град Северодонецк се е превърнал в сцена на ожесточени нападения от страна на руската армия, казва кметът на града Олександър Щрук. Около 1500 жители на Северодонецк са били убити, а 60% от жилищните сгради са разрушени, добавя той. В града са останали около 12 000 души. Населението му преди войната е било над 100 000. Украинските части все още защитават града, но руските войници вече навлизат все по-навътре. Северодонецк е единственият район в региона Луганск в Донбас, който все още е контролиран от украинското правителство. Руската армия се опитва да отдели града от останалата територия, която се управлява от Украйна.

Руски войници отказват да воюват срещу Украйна

В руския Северен Кавказ 115 войници от Националната гвардия са отказали да участват във войната срещу Украйна. Поради това те са били уволнени, което е било потвърдено за правомерно и от руски съд. Това беше съобщено от агенция Интерфакс от Налчик, столицата на Кабардино-Балкария. Според медийните информации гвардейците са отказали да следват заповеди и са се завърнали в казармите си. След като договорите им са били прекъснати, те са решили да търсят правата си пред съда, но загубили процеса.

И в южноруската област Краснодар 15 служители на полицейската част ОМОН са загубили работните си места. През февруари те са били изпратени на учение в Крим. Там те са отказали да бъдат включени в боевете срещу Украйна.

Руското ръководство изпраща във войната не само войници от регулярната армия, а и бойци от Националната гвардия. От различни медийни информации става ясно, че във всяка военна част има висок брой млади мъже от особено бедни региони на Русия. Такива са Кабардино-Балкария и Дагестан в Кавказ или Буратия в Сибир. За тези млади мъже работата в армията или полицията често е единствената възможност.

Лавров предупреждава за "неприемлива ескалация"

Руският външен министър Сергей Лавров предупреждава Запада да не изпраща оръжия на Украйна, с които биха могли да бъдат нападнати руски територии. Това би било "първа крачка по пътя към една неприемлива ескалация" - така агенция ТАСС цитира руския външен министър. Той се надява, че разумните хора на Запад щели да го разберат. "Там останаха все още малко такива", е казал още Лавров.

САЩ: "Няма да премахнем санкциите срещу Русия"

Същевременно американското правителство отхвърли настояването на Русия за вдигане на санкциите срещу освобождаване на блокираните количества пшеница за износ. "Русия е тази, която активно блокира износа на хранителни продукти от украинските пристанища, поради което гладът по света расте", каза говорителката на белия дом Карин Жан-Пиер. Тонове пшеница са складирани в кораби в украинските пристанища и не могат да бъдат изнесени само заради руската блокада.

Санкциите не пречат нито на износа на стоки, нито пък на нужните парични транзакции. В момента отменянето на санкциите срещу Русия въобще не е на дневен ред, каза още Жан-Пиер. Русия и Украйна са сред водещите износители на пшеница.

Москва се опитва очевидно да използва огромните запаси от пшеница, които са определени за износ, като залог. В един телефонен разговор в четвъртък с италианския премиер Марио Драги руският президент Владимир Путин е казал, по данни от Кремъл, че Москва е готова да предприеме мерки срещу заплахата от криза на глада, стига Западът да премахне "политически мотивираните санкции" срещу Русия.

Драги каза след разговора с Путин, че не е видя "никаква надежда за мир". Украйна упреква Русия в изнудване и призова Запада в накъкв случай да не премахва санкциите срещу Русия, наложени заради нападателната ѝ война.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 28 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: