Отидете към основна версия

3 110 16

Швейцария забрани на Дания да изпраща бронирани машини на Украйна

  • швейцария-
  • дания-
  • оръжия-
  • бронирани-
  • машини

Неутрална Швейцария изисква чуждите страни, които купуват швейцарско оръжие, да търсят разрешение за реекспорта им

Снимка: БГНЕС

Швейцарското правителство наложи вето на искането на Дания за изпращане на швейцарски бронетранспортьори в Украйна, позовавайки се на политиката си за неутралитет, която предвижда да не се доставя оръжия в зоните на конфликт, съобщи днес швейцарската телевизия SRF, цитирана от Ройтерс

Държавният секретариат по икономическите въпроси отхвърли предложението на Дания да предостави около 20 бойни машини на пехотата "Пираня" III на Украйна, съобщи SRF, позовавайки се на потвърждение от агенцията, която отказа коментар.

Неутрална Швейцария изисква чуждите страни, които купуват швейцарско оръжие, да търсят разрешение за реекспорта им.

През април тя наложи вето върху реекспорта на швейцарски боеприпаси, използвани в зенитни машини, които Германия изпраща в Украйна. Берн също така отхвърли молбата на Полша за изпращане на оръжие в помощ на съседна Украйна.

Швейцария се отказа от досегашната си практика да следва абсолютен неутралитет и прие санкциите на Европейския съюз заради руската агресия в Украйна, но това предизвика бурни вътрешни дебати за това как да се тълкува политиката, която предпази Швейцария от двете световни войни през 20-ти век.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: