Отидете към основна версия

2 429 24

Украинските власти: нарастването на грабежите и престъпността в страната е пагубно

  • украйна-
  • война-
  • грабежи-
  • престъпност-
  • евгений енин

Министерството на вътрешните работи на Украйна говори за нарастването на измами и грабежи в страната

Снимка: БГНЕС

Първият заместник-председател на Министерството на вътрешните работи на Украйна Евгений Енин в интервю за РБК-Украйна каза, че картината около престъпността в страната се е променила драстично.

Според Енин след началото на руската спецоперация в страната на преден план изпъкнали грабежите, измамите и кражбите на автомобили и апартаменти. В първите дни полицаите от всички региони се сблъскали с опити на групи млади хора да ограбят бижутерийни магазини и автокъщи, но когато видяли, че служителите на реда са „готови да използват оръжие“ за спиране на безредиците, желанието им да разбият законът отшумяло много бързо.

Заместник-началникът на Министерството на вътрешните работи на Украйна подчерта, че през последните три месеца е започнато разследване за около осем хиляди наказателни производства в категорията „грабеж“ срещу военни и цивилни, пише Лента.ру.

„Сега сме изправени пред нарастване на престъпленията, свързани с употребата на оръжие. В бъдеще този проблем ще става все по-актуален“, прогнозира той. По-рано министърът на отбраната на Русия, генерал от армията Сергей Шойгу заяви, че освобождаването на затворници и безконтролното разпространение на оръжия в Украйна са довели до масово разрастнала се престъпност. Сред последиците от решението на Киев да въоръжи цивилното население, той обосновава нарастването на насилието, мародерствата, грабежите и кражбите.

През февруари президентът на Украйна Владимир Зеленски, след началото на специална операция на Русия, разреши издаването на оръжие на всички украинци, които искат да защитят страната. Той добави, че е готов да отмени санкциите на всички украинци, които преди това са били подложени на преследване от властите в Киев, ако се застъпят за Украйна, припомня Лента.ру.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 17 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: