Отидете към основна версия

3 096 24

Пресата в Полша, Чехия и Словакия коментира отказа на Унгария да подкрепи шестия пакет санкции срещу Русия

  • унгария-
  • петрол-
  • роснефт-
  • санкции-
  • европейски съюз

Будапеща поиска изваждане на руския патриарх Кирил от санкционния списък и удължаване до три години вместо договорените 6 месеца на срока, през който дериватите на руски петрол ще могат да се реекспортират за трети страни

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Въпреки че на срещата на върха на ЕС 27 ръководители на страните членки взеха политическо решение за налагане на шестия пакет санкции срещу Русия, включително ембарго върху петрола, в сряда, по време на правните уточнения на рестрикциите, Унгария отново го блокира, като изложи нови претенции, пише днес полският интернет портал Dziennik.pl. Медиата пояснява, че политическото решение за забрана на вноса на руски петрол чрез транспорт, различен от тръбопроводи, е трябвало да бъде облечено в юридическа рамка, която вчера са очертавали посланиците на страните членки.

Неочаквано Будапеща поиска изваждане на руския патриарх Кирил от санкционния списък и удължаване до три години вместо договорените 6 месеца на срока, през който дериватите на руски петрол ще могат да се реекспортират за трети страни, посочва порталът. Той цитира източник от ЕС, според когото Европейската комисия и френското ротационно председателство са изтъкнали, че този тригодишен период не е обоснован. Днес, в четвъртък, предстои посланиците да се съберат наново в Люксембург, за да направят нов опит да постигнат споразумение.

Според Money.pl - друг полски интернет портал, посветен на икономика и финанси - в документ на ЕС руският патриарх Кирил е бил определен като "дългогодишен съюзник на президента Владимир Путин" и "един от главните привърженици на руската военна агресия срещу Украйна". Медиата цитира Гжегож Кучински, директор на Евразийската програма към "Уорсоу инститют", според когото Русия, изправена пред европейско петролно ембарго, "не иска и не може" да си позволи намаляване на добива на суровината, което би означавало големи разходи. "Значителна част от руския петрол е добиван от дълбоките кладенци в сибирските полета. В повечето случаи това е остаряла инфраструктура, а суровината и силно разводнена. Добивът трябва да бъде непрекъснат. Всяко спиране на работите създава риск от замърсяване на суровината и даже замръзване на кладенеца", казва експертът. По думите му задействането наново на инсталациите за добив, ако въобще е възможно, ще изисква сериозни разходи. Пшемислав Залески, вицепрезидент на полския петролен концерн "Орлен", казва пред Money.pl, че едно неколкомесечно спиране на добива заплашва с аварии, поради което Путин няма да спира добива и, както е ставал досега, добитият петрол ще се излива на земята, макар и да се рискува екологична катастрофа.

Чешкият "Хосподаржске новини" пише, че шестият пакет включва най-тежките досега санкции срещу режима на Путин. Изданието посочва, че ЕС ще спре да внася почти всичките количества руски петрол, но Чехия ще има изключение. Ако гледаме на "Туитър", продължава деловият вестник, можем да си помислим, че някои страни от ЕС, в частност големите като Германия и Франция, нямат друг избор освен да продадат Украйна и да оставят Путин на мира да си продължи агресията. Активистите от социалните мрежи обвиняват Берлин и Париж, че водят политика на умиротворяване на диктатора - подобно на провалилата се политика от 30-те години спрямо Адолф Хитлер.

Освен това активистите обикновено пишат за некомпетентността на европейските институции. Но чрез договореното сега петролно ембарго, макар и частично, Русия ще се лиши от стотици милиони евро дневно от страните членки, каквито санкции бяха немислими доскоро, подчертава пражкият "Хосподаржске новини".

Шестият пакет санкции срещу Русия засече заради Унгария и Кирил, извежда в заглавие братиславският вестник "Правда". Изданието припомня, че Европейската комисия е разработила проекта за този пакет още в началото на май. Първоначалният вариант е включвал пълна забрана за внос на руски петрол от началото на следващата година, но по унгарско настояване е било направено изключение за суровината по петролопровода "Дружба". Между страните, искащи отстъпки, още в понеделник бяха Словакия и Чехия. Прага получи отлагане на забраната за износ на продукти от руския петрола, дошъл по тръби, като иначе подкрепи санкционния пакет в цялост, пише "Правда".

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.

Свързани новини