Отидете към основна версия

2 929 60

Държавната дума гласува за излизане на Русия от Европейския съд по правата на човека

  • русия-
  • кремъл-
  • държавна дума-
  • европейски съд по правата на човека

Законодателният пакет предвижда да не бъдат прилагани решенията на съда, постановени след 15 март, когато Русия подаде заявление за излизане от Съвета на Европа

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавната дума (долната камара на руския парламент) прие днес пакет от законопроекти за неизпълнение в Русия на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), предадоха световните агенции.

Депутатите одобриха два законопроекта – един за изваждане на Русия от юрисдикцията на съда и друг, който определя 16 март като дата за прекъсване на отношенията.

Законодателният пакет предвижда да не бъдат прилагани решенията на съда, постановени след 15 март, когато Русия подаде заявление за излизане от Съвета на Европа.

Предвижда се също така изплащането на обезщетения по решения на ЕСПЧ да става само в рубли и само по сметки в руски банки. Освен това генералната прокуратура на Русия може до 1 януари 2023 г. да извършва изплащане на парични обезщетения на ищци по постановени от съда решения.

"Европейският съд по правата на човека се превърна в инструмент за политическа борба срещу нашата страна в ръцете на западните политици. Някои негови решения бяха в пряко противоречие с Конституцията на Руската федерация, с нашите ценности и традиции", заяви председателят на Държавната дума Вячеслав Володин.

Той припомни, че по-рано ЕСПЧ е поискал Русия да признае еднополовите бракове. По думите му множество подобни решения са били постановявани от съда. "Ние не можем да се съгласим с тях", каза Володин и уточни, че решенията на руските съдилища ще имат предимство пред постановленията на ЕСПЧ.

На 15 март Комитетът на министрите на Съвета на Европа реши да изключи Русия от организацията, от която ЕСПЧ е част. Решението беше взето в отговор на руското нахлуване в Украйна през февруари.

Русия казва, че независимо е решила да напусне Съвета на Европа. Според бившия руски президент Дмитрий Медведев излизането на страната от организацията е възможност за възобновяване на смъртното наказание, което е забранено съгласно правилата на СЕ.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 45 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания