Отидете към основна версия

5 255 44

САЩ знаят повече за Русия, отколкото за Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • войски-
  • сили-
  • информация

Украинските власти не разпространяват информация за действията на въоръжените си сили в открити източници по тактически и стратегически причини

Снимка: БГНЕС

САЩ знаят по-малко за ситуацията и плановете на украинските сили, отколкото за руските войски, пише в. "Ню Йорк Таймс", като се позовава на бивши и настоящи служители на американското разузнаване и правителствени източници, предаде dnes.bg.

Украинските власти не разпространяват информация за действията на въоръжените си сили в открити източници по тактически и стратегически причини. Те не публикуват и данни за загубите си. САЩ не получават подробна информация от украинската страна и по други канали, твърдят събеседниците на изданието.

Според американски правителствени източници украинските официални лица са споделили само част от плановете и оперативната информация, като са признали, че не са казали всичко на американците.

Американските разузнавателни служби събират информация за всички страни по света, включително и за Украйна. Украйна обаче се възприема като съюзник и през последните години на нея се обръща по-малко внимание, отколкото на Русия, която е приоритет на разузнаването на САЩ от 75 години, пише "Ню Йорк Таймс". В резултат на това, отбелязват събеседниците на изданието, разузнавателната общност знае повече за действията, плановете и загубите на Русия в тази война, отколкото за това, което се случва от украинска страна.

"Колко много знаем за това как стоят нещата в Украйна? Можете ли да намерите човек, който да ви каже със сигурност колко войници е загубила Украйна, колко единици техника е загубила Украйна?", заяви пред изданието Бет Санър, бивш високопоставен служител на разузнаването.

Украйна и Русия редовно публикуват данни за жертвите на противника, които е невъзможно да бъдат проверени, но не оповестяват редовно собствените си загуби. В интервю за американското издание "Newsmax" на 1 юни украинският президент, Володимир Зеленски, заяви, че всеки ден в Донбас загиват 60-100 украински войници, а 500 са ранени. Руското министерство на отбраната за последно публикува данни за жертвите си на 25 март, когато съобщи за 1351 загинали и 3825 ранени. От края на май открити източници съобщават за повече от 3000 руски военнослужещи са загинали в Украйна.

Американските разузнавателни служби смятат, че руските и украинските жертви са приблизително равни, но разузнавателното управление на Пентагона е много по-уверено в оценката си за руските жертви, отколкото за украинските.

Американската разузнавателна служба на свой ред предоставя на украинската страна информация за движението на руските войски в почти реално време. Тези данни се използват от украинските въоръжени сили за планиране на операции, нанасяне на удари и изграждане на защитни съоръжения. През май "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американското разузнаване предоставя на Украйна данни за движението на командните пунктове на руската армия. Освен това американските медии писаха, че САЩ са предоставили на Украйна данните, които са позволили на украинските войски да нанесат удар по ракетния крайцер "Москва" в началото на април.

Информацията за случващото се от украинска страна е особено важна в ситуация, в която САЩ предоставят на Киев военна помощ в размер на милиарди долари. Ръководителят на Националното разузнаване Аврил Хейнс, която говори на изслушване в Сената на САЩ през май, заяви, че е "много трудно да се каже" колко допълнителна помощ може да приеме Украйна. "Всъщност ние вероятно разбираме по-добре какво се случва от руска страна, отколкото от украинска", каза тя.

Украйна очаква западните държави да ѝ доставят по-мощни оръжейни системи, които да използва в битката в Донбас. Засега в Донбас, пише британският в. "Индипендънт", позовавайки се на доклад на разузнаването, руските войски превъзхождат украинските с 20 пъти в броя на оръдията и 40 пъти в броя на снарядите. В доклада се твърди, че украинските войски понасят тежки загуби, което се отразява негативно на техния морал, и че са известни случаи на дезертьорство.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че Украйна има основателни причини да не разкрива публично данни за състоянието на своите войски и ситуацията в зоната на бойните действия. Украинските власти искат да няма никакво съмнение както в страната, така и извън нея относно способността на украинските войски да победят в тази война.

"Не съм сигурен, че е в интерес на американската или украинската общественост украинците да бъдат откровени за загубите си, ако в крайна сметка това ще засили позициите на Русия на бойното поле", казва пред изданието Стивън Бидъл, професор по международни отношения в Колумбийския университет.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: