Тема: Украйна

12 Юни, 2022 15:33 5 241 44

САЩ знаят повече за Русия, отколкото за Украйна

  • сащ-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • войски-
  • сили-
  • информация

Украинските власти не разпространяват информация за действията на въоръжените си сили в открити източници по тактически и стратегически причини

САЩ знаят повече за Русия, отколкото за Украйна - 1
Снимка: БГНЕС

САЩ знаят по-малко за ситуацията и плановете на украинските сили, отколкото за руските войски, пише в. "Ню Йорк Таймс", като се позовава на бивши и настоящи служители на американското разузнаване и правителствени източници, предаде dnes.bg.

Украинските власти не разпространяват информация за действията на въоръжените си сили в открити източници по тактически и стратегически причини. Те не публикуват и данни за загубите си. САЩ не получават подробна информация от украинската страна и по други канали, твърдят събеседниците на изданието.

Според американски правителствени източници украинските официални лица са споделили само част от плановете и оперативната информация, като са признали, че не са казали всичко на американците.

Американските разузнавателни служби събират информация за всички страни по света, включително и за Украйна. Украйна обаче се възприема като съюзник и през последните години на нея се обръща по-малко внимание, отколкото на Русия, която е приоритет на разузнаването на САЩ от 75 години, пише "Ню Йорк Таймс". В резултат на това, отбелязват събеседниците на изданието, разузнавателната общност знае повече за действията, плановете и загубите на Русия в тази война, отколкото за това, което се случва от украинска страна.

"Колко много знаем за това как стоят нещата в Украйна? Можете ли да намерите човек, който да ви каже със сигурност колко войници е загубила Украйна, колко единици техника е загубила Украйна?", заяви пред изданието Бет Санър, бивш високопоставен служител на разузнаването.

Украйна и Русия редовно публикуват данни за жертвите на противника, които е невъзможно да бъдат проверени, но не оповестяват редовно собствените си загуби. В интервю за американското издание "Newsmax" на 1 юни украинският президент, Володимир Зеленски, заяви, че всеки ден в Донбас загиват 60-100 украински войници, а 500 са ранени. Руското министерство на отбраната за последно публикува данни за жертвите си на 25 март, когато съобщи за 1351 загинали и 3825 ранени. От края на май открити източници съобщават за повече от 3000 руски военнослужещи са загинали в Украйна.

Американските разузнавателни служби смятат, че руските и украинските жертви са приблизително равни, но разузнавателното управление на Пентагона е много по-уверено в оценката си за руските жертви, отколкото за украинските.

Американската разузнавателна служба на свой ред предоставя на украинската страна информация за движението на руските войски в почти реално време. Тези данни се използват от украинските въоръжени сили за планиране на операции, нанасяне на удари и изграждане на защитни съоръжения. През май "Ню Йорк Таймс" съобщи, че американското разузнаване предоставя на Украйна данни за движението на командните пунктове на руската армия. Освен това американските медии писаха, че САЩ са предоставили на Украйна данните, които са позволили на украинските войски да нанесат удар по ракетния крайцер "Москва" в началото на април.

Информацията за случващото се от украинска страна е особено важна в ситуация, в която САЩ предоставят на Киев военна помощ в размер на милиарди долари. Ръководителят на Националното разузнаване Аврил Хейнс, която говори на изслушване в Сената на САЩ през май, заяви, че е "много трудно да се каже" колко допълнителна помощ може да приеме Украйна. "Всъщност ние вероятно разбираме по-добре какво се случва от руска страна, отколкото от украинска", каза тя.

Украйна очаква западните държави да ѝ доставят по-мощни оръжейни системи, които да използва в битката в Донбас. Засега в Донбас, пише британският в. "Индипендънт", позовавайки се на доклад на разузнаването, руските войски превъзхождат украинските с 20 пъти в броя на оръдията и 40 пъти в броя на снарядите. В доклада се твърди, че украинските войски понасят тежки загуби, което се отразява негативно на техния морал, и че са известни случаи на дезертьорство.

"Ню Йорк Таймс" отбелязва, че Украйна има основателни причини да не разкрива публично данни за състоянието на своите войски и ситуацията в зоната на бойните действия. Украинските власти искат да няма никакво съмнение както в страната, така и извън нея относно способността на украинските войски да победят в тази война.

"Не съм сигурен, че е в интерес на американската или украинската общественост украинците да бъдат откровени за загубите си, ако в крайна сметка това ще засили позициите на Русия на бойното поле", казва пред изданието Стивън Бидъл, професор по международни отношения в Колумбийския университет.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    68 14 Отговор
    Руснаците заловиха чисто нов български танк с пробег само 19 км.От тези дето товариха на Враждебна.

    Коментиран от #11, #24, #33

  • 2 Хаха

    26 64 Отговор
    Рашиски тролове тоя Севедодонецк що още не е превзет?Станаха два месеца.Айде че после има още шест големи града в Данецка област.С тая скорост ще отиде догодина ако останат живи орки до тогава.

    Коментиран от #5, #23

  • 3 ГОЛЯМ СМЯХ

    37 9 Отговор
    знаят щото треперят от страх
  • 4 Лост

    19 5 Отговор
    Да питат великия комуникатор.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 денис

    55 17 Отговор
    слава на русия, слава на руската армия,
  • 7 Колко трогателно...!

    39 7 Отговор
    ,,САЩ знаят повече за Русия, отколкото за Украйна"
    И то с гриф-,,Новина на часа"...!

    Коментиран от #9

  • 8 Соломон

    65 10 Отговор
    НОРМАЛНО е, КОГАТО ВОЮВАШ срещу една държава, да ЗНАЕШ ПОВЕЧЕ за нея !

    САЩ от годи ВОЮВАТ срещу Русия !
    За ВОЙНАТА в Украйна, са ВИНОВНИ САЩ, които отдавна са на ГРАНИЦАТА на Русия !
  • 9 Амчи кво да ти кажа...?!

    12 5 Отговор

    До коментар #7 от "Колко трогателно...!":

    Тъпотийки братчед...
  • 10 От много знаене

    23 4 Отговор
    Са на тва дереже
  • 11 Извенземна кратунка

    8 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Може ли линкче? Благодаря!
  • 12 Колега

    44 10 Отговор
    Ще си мият нааканото със Зеленски и ще го жертват в най-скоро време. Обира парсата и отича в канала този глупак. Заради него няма да има и Украйна. Слушаше ги да не изпълнява минските договорености и им вярваше.
    Това е Русия глупако!

    Коментиран от #14, #15

  • 13 Няма по-гнусна паплач

    13 40 Отговор
    От русофилистика в България.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Скотовете в азиатската кочина

    13 26 Отговор

    До коментар #12 от "Колега":

    Ще се молят за помощи до края на годината
  • 16 ФБР

    15 36 Отговор
    Американските разузнавателни служби вече знаят че войната ще дълга и през есента ще настъпи обрат във войната, Русия все повече изтощено ще затъва в Украйна и ще дава много жертви както в Афганистан и ще е принудена да отстъпва , а Украйна ще си възстановява окупираните сега от Русия територии...!!!!

    Коментиран от #17, #40

  • 17 ДИД

    24 12 Отговор

    До коментар #16 от "ФБР":

    Събуди се от розовите си сънища.

    Коментиран от #18

  • 18 Запознат

    13 19 Отговор

    До коментар #17 от "ДИД":

    той се е събудил, ама ти още спиш с чорапите.
  • 19 соломон напасания

    18 6 Отговор
    Фатки вас ви чета само когато искам да се посмея така да се каже на чужд гръб . Едно време тази роля беше на в-к Стършел сега вие сте му достоен заместник .

    Коментиран от #38

  • 20 ПараШут

    33 9 Отговор
    Ако след три месеца военна операция при 150 хиляди руснаци срещу 600 хиляди украинци това, което виждаме като резултат е в следствие на вашето знание по отношение на Русия, по-добре го закривайте това смешно разузнаване !
  • 21 витоша

    6 10 Отговор
    ХА ХА ...ЗАЩОТО САЩ ПОЛУЧАВАТ ИНФОРМАЦИЯ ДИРЕКТНО ОТ ТЕХНИЯ ГЕНЕРАЛЕН ЩАБ НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

    Коментиран от #30

  • 22 хихи

    8 5 Отговор
    Статията е словоблудство...
  • 23 проста

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Хаха":

    Не ги мисли рашките бавно и методично.

    Коментиран от #25

  • 24 Катъра на хана

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Верно ли ? Радваш хората с твоите истории хахаха
  • 25 Папуняк

    1 1 Отговор

    До коментар #23 от "проста":

    отстъпват.
  • 26 Урюрвкос

    15 4 Отговор
    информационната и медийна подръжка, оръжието, целите и задачите, разузнавателната информация, инструкторите, облеклото, храната и боеприпасите от Щатите само плаца и месото украински. Въпрос===с кого воюва Русия===?
  • 27 Кракен

    8 6 Отговор
    За базата на Вагнер ,нали знаем откъде имат информация .
    Стадиона в Стаханов гори ли още . Угасиха ли пожара ?
    300 + вагнеровци гледат концерта на Кобзон. Имат привилегията да са на първи ред .
  • 28 Хаха руската

    9 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Баба Меца е баба и не може да бърза и да иска хаха
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 фейк нюз нонстоп

    9 3 Отговор
    Мисиpката написала този манипулативен бълвoч не заслужава дипломата дето са и подарили!!! Фaщ командва дистанционно усpайнските нaцита който им се подчиняват и изпълняват всичко наредено от нaглосаксанското командване...очевадна лъжа и манипулация, че видите ли ние незнаем и не ще им казваме как нaцитата да използват модерните ни ракети за залпов огън и голям обхват който ще им изпратим, та дано руснаците да не ни нападнат...Руснаците си го казаха в прав текст,че ще бомбят командните центрове извън усpaйна ако това се случи така ,че ядрената зима скоро ще спре глобалното затопляне ...
  • 32 Бесен _Язовец

    5 4 Отговор
    Ук.рофашистите имат една и съща тактика криене в мазето и бегание по някое време ако е възможно.

    Коментиран от #34

  • 33 Първият Софиянец

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Аман от глупостите ти! Човек без работа, чудещ се как да се "изяви".
  • 34 И ти ли, бе?

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Бесен _Язовец":

    Аман от глупостите ти! Трол без работа, чудещ се как да се "изяви".
  • 35 Катъра на хана

    5 0 Отговор
    Наши военные хорошо знают, что США, Великобритания и НАТО постоянно снабжают украинскую армию данными разведки и другими параметрами. Это общеизвестно....

    Лично казано от говорителя на Путлер. Песков .
    Без коментар.

    Коментиран от #36

  • 36 Дополнение...

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Катъра на хана":

    Наши военные знают все, что дети всего мира знают!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 стоян

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    До 5 ком -руската гладна мечка е вързана на американски синджир и скоро ще и опадат зъбите
  • 40 Беее

    0 3 Отговор

    До коментар #16 от "ФБР":

    Мечтите са безплатни
  • 41 Инфо

    2 0 Отговор
    САЩ знаят вече доста неща за реснаците и техните обичаи. Веча знаят имената на бившите им владетели. Разбрали как е малкото име на Путин. Поставили са за цел и второто му име да научат. Внедрили кадри в най-близкото му обкъжение. Жена му и децата му. Един от семейството е ухо на САЩ.
  • 42 БУК

    3 1 Отговор
    ТЕ И УКРАЙНА НЕ ЗНАЯТ ЗА ПЛАНОВЕТЕ СИ ОЩЕ!!!
  • 43 Крали Марко

    2 1 Отговор
    Разузнавателна информация събират защото си мислят , а те със сигурно са се подвели, че англосаксонците ще доминират в света. Един от методите им е да направят другите народи приятели за да може тъй да ги контролират, но уви. Скоро часа ще удари и Русия ще отърве света от тяхното робство.

    Коментиран от #44

  • 44 Така е

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "Крали Марко":

    Само ватниците да успеят да си направят работеща икономика, която не разчита на изкопаеми, а всъщност произвежда нещо. И да си построят и пътища, и да се отърват от свирепата корупция, и да се отърват и от владетеля си. И тогава ще покажат на гнилият запад, кон боб яде ли. Още 200-300 години най-много!
Новини по държави: