Отидете към основна версия

2 011 20

Две американски банки прекратиха операциите с руския държавен дълг

  • сащ-
  • jpmorgan chase-
  • банки-
  • русия-
  • държавен дълг-
  • goldman sachs

Две от големите американски банки JPMorgan Chase и Goldman Sachs са преустановили дейността си по обслужване на руския дълг

Снимка: Shutterstock

Две от големите американски банки JPMorgan Chase и Goldman Sachs са преустановили дейността си по обслужване на руския дълг, съобщава Bloomberg.

Според източниците на агенцията JPMorgan Chase и Goldman Sachs Group са решили да се откажат от операции с руски дълг, след като Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ е забранила на американските пазарни участници да купуват както нови, така и съществуващи дългови и капиталови ценни книжа, емитирани от руски субект.

"В съответствие с актуализираните насоки на OFAC и прекратяването на дейностите на Goldman Sachs, свързани с Русия, фирмата вече няма да извършва определени дейности по поддържане на пазара по отношение на руски субекти", се казва в изявление на една от банките.

По-рано OFAC заяви, че лицензът, който позволяваше транзакции, необходими за получаване на плащания по дългове на руското Министерство на финансите и Банката на Русия до 25 май, няма да бъде подновен.

Решението на Министерството на финансите на САЩ да откаже удължаване на лиценза на инвеститорите за получаване на плащания по руски държавен дълг нарушава основно правата на чуждестранните инвеститори в руски дългови инструменти и подкопава доверието в западната финансова инфраструктура, се казва в изявление на Министерството на финансите на Русия.

"Руското министерство на финансите, като отговорен кредитополучател, потвърждава готовността си да продължи да обслужва и погасява всички дългови задължения. Предвид факта, че отказът за удължаване на срока на действие на посочения лиценз прави невъзможно по-нататъшното обслужване на държавния външен дълг в щатски долари, плащанията ще се извършват в руска валута с възможност за последващо конвертиране в оригиналната валута на задължението чрез Националния депозитар за разплащания АД (НДР) като агент по плащанията", заявиха от министерството.

"Сегашната ситуация няма нищо общо със ситуацията през 1998 г., когато Русия не разполагаше с достатъчно средства, за да изплати дълговете си. Сега парите са налице и желанието за плащане също е налице. Качеството на живот на руснаците няма да бъде засегнато от тази изкуствена ситуация, създадена от една враждебна страна", заяви руският министър на финансите Антон Силуанов.

Източник: Bloomberg

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.

Свързани новини