Last news in Fakti

14 Юни, 2022 10:55 2 001 20

Две американски банки прекратиха операциите с руския държавен дълг

  • сащ-
  • jpmorgan chase-
  • банки-
  • русия-
  • държавен дълг-
  • goldman sachs

Две от големите американски банки JPMorgan Chase и Goldman Sachs са преустановили дейността си по обслужване на руския дълг

Две американски банки прекратиха операциите с руския държавен дълг - 1
Снимка: Shutterstock

Две от големите американски банки JPMorgan Chase и Goldman Sachs са преустановили дейността си по обслужване на руския дълг, съобщава Bloomberg.

Според източниците на агенцията JPMorgan Chase и Goldman Sachs Group са решили да се откажат от операции с руски дълг, след като Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ е забранила на американските пазарни участници да купуват както нови, така и съществуващи дългови и капиталови ценни книжа, емитирани от руски субект.

"В съответствие с актуализираните насоки на OFAC и прекратяването на дейностите на Goldman Sachs, свързани с Русия, фирмата вече няма да извършва определени дейности по поддържане на пазара по отношение на руски субекти", се казва в изявление на една от банките.

По-рано OFAC заяви, че лицензът, който позволяваше транзакции, необходими за получаване на плащания по дългове на руското Министерство на финансите и Банката на Русия до 25 май, няма да бъде подновен.

Решението на Министерството на финансите на САЩ да откаже удължаване на лиценза на инвеститорите за получаване на плащания по руски държавен дълг нарушава основно правата на чуждестранните инвеститори в руски дългови инструменти и подкопава доверието в западната финансова инфраструктура, се казва в изявление на Министерството на финансите на Русия.

"Руското министерство на финансите, като отговорен кредитополучател, потвърждава готовността си да продължи да обслужва и погасява всички дългови задължения. Предвид факта, че отказът за удължаване на срока на действие на посочения лиценз прави невъзможно по-нататъшното обслужване на държавния външен дълг в щатски долари, плащанията ще се извършват в руска валута с възможност за последващо конвертиране в оригиналната валута на задължението чрез Националния депозитар за разплащания АД (НДР) като агент по плащанията", заявиха от министерството.

"Сегашната ситуация няма нищо общо със ситуацията през 1998 г., когато Русия не разполагаше с достатъчно средства, за да изплати дълговете си. Сега парите са налице и желанието за плащане също е налице. Качеството на живот на руснаците няма да бъде засегнато от тази изкуствена ситуация, създадена от една враждебна страна", заяви руският министър на финансите Антон Силуанов.

Източник: Bloomberg


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    21 8 Отговор
    Глупаво и безмислено решение......
    За това ли харчат парите ни?!

    Коментиран от #18, #19

  • 2 Тапет Нула

    25 5 Отговор
    Трябва да се поддържа в готовност резервна драма, че току-виж войната свършила и какво ще ви правят тогава, не може просто да ви оставят да си живеете спокойно и да консумирате ресурсите им

    Коментиран от #12

  • 3 Някой

    34 5 Отговор
    Да, товмозът над европейските граждани се очаква да продължи. И да няма КОВИД, пак ще има тормоз.
    Сбъркан "съюз".
  • 4 Левски

    30 6 Отговор
    А рублата продължава да расте!

    Коментиран от #14

  • 5 Матрософ

    16 25 Отговор
    Още една стъпка към фалита, пък после обяснявай, че имаш
    пари и рублата расте.

    Коментиран от #7

  • 6 АУУУУУ

    14 6 Отговор
    САНКЦИИТЕ ЩЕ СА ЗА ДЪЛГИ ГОДИНИ....😂😂😂😂😂
  • 7 Тоя па, тоя пааа......

    20 3 Отговор

    До коментар #5 от "Матрософ":

    Е прав си де 27 трилиона дълг,нормално е да фалираш.И не е стъпка а е овчарски скок.

    Коментиран от #13, #15

  • 8 Урюрвкос

    15 2 Отговор
    Китай внимателно наблюдава ситуацията и си прави изводи
  • 9 Плюн берг

    22 7 Отговор
    Интересно всички демократични медии и организации си траят за укрообстрела на родилен дом в Донецк. И двата факта са чудовищни.
  • 10 Центче

    20 4 Отговор
    А кажи, че американците не правят всичко възможно и невъзможно за да фалират зорлем Русия. Само заради техните си глобалистични интереси са готови да вкарат целия свят в рецесия
  • 11 Коко

    10 2 Отговор
    Акционерите ще го отнесат, ама на кой му пука!?
  • 12 Пенчо

    3 1 Отговор

    До коментар #2 от "Тапет Нула":

    Спокойно, болните в Китай отново започнаха да се увеличават. Към края на август ще са при нас.

    Коментиран от #17

  • 13 БанкерЪ

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тоя па, тоя пааа......":

    Стара информация, колега. Трилионите вече са 32.2, а не 27 (Us debt clock, 12.06.22)!
  • 14 Това че....

    7 10 Отговор

    До коментар #4 от "Левски":

    Рублата расте и дебелее и руснаците стават по богати от щвейцарците го обясни на баба си.....

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Хамсал

    9 2 Отговор

    До коментар #14 от "Това че....":

    Нямаш си понятие от финанси! Рублато повече няма да расте, дори умишлено може да а свалят малко за да са ценово конкуренти руските стоки. Обяснявам ти го просто, за да вдянеш иначе целият анализ в Блумбърг!

    Коментиран от #20

  • 17 Матрософ

    3 9 Отговор

    До коментар #12 от "Пенчо":

    И какво от това? Този път никой нищо няма да затваря.
    Който се е ваксинрал - оцелява, останалите - естествен отбор.
  • 18 АУУУУУ

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    Да разбираме че си акционер в JPMorgan Chase и Goldman Sachs 😂😂😂😂😂😂
  • 19 Майстор на спорта

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    За тях не е глупаво. Ограничават загубите хората. Господарите на света са вътре от блокираните руски активи. Блокираха им американски ценни книжа за 300 млрд., НО с тях нищо не можеш да направиш преди падежа - ГРЕДА! Другите 300 млрд. са в злато - тук е иди/дойди, понеже ако го разподадеш ще срутиш пазара - ПАК ГРЕДА! Няма плащания по дълга, само в рубли - ГРЕДА СЛЕД ГРЕДА! "Дребните суми" кеш по кореспондентски сметки на националната банка на Русия, никой не ги брои.
  • 20 ЕС-бензиностанция без бензин

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "Хамсал":

    Въобще не се надявай на сваляне на курса! Това е икономическа теория, но в случая обслужва само балъците. Четете азиатските икономически сайтове, там няма пропаганда! Михаил Мишустин, руския икономист и политик, заемащ длъжността министър-председател на Русия е разпоредил до края на лятото рублата да достигне курс от 37,5 рубли за 1 долар. Очаква се тогава да се задейства пакет руски контрасанкции - всичко, което Русия изнася ще се плаща САМО в рубли!!! Т.е.износа за вражеските държави ще е скъп та знае ли се!!! За приятелските има плащания в национални валути. Останалото е просто кекс!!!