Отидете към основна версия

2 283 26

Лидерите от Г-7 изразиха тревога от плановете на Русия за доставяне на ядрени ракети в Беларус

  • г-7-
  • русия-
  • беларус-
  • калининград-
  • ядрени ракети-
  • ядрено оръжие

Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ посочиха в съвместно изявление, че осъждат неоправданото използване от Русия на ядрена реторика и сигнали

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Лидерите на страните от Г-7 изразиха „сериозна тревога“ от заявлението на Русия, че може да прехвърли в Беларус ракети, способни да носят ядрено оръжие, предаде ДПА.

Лидерите на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ посочиха в съвместно изявление във втория ден от тридневната среща на върха на Г-7 в Баварските Алпи, че осъждат „неоправданото използване от Русия на ядрена реторика и сигнали“.

„Русия трябва да се придържа към международните си ангажименти, включително тези, които забраняват употребата на химически, биологически или ядрени оръжия“, заявиха те. „Призоваваме Русия да се държи отговорно и да проявява сдържаност и повтаряме, че всяко използване на такива оръжия би било неприемливо и би имало тежки последствия“, казаха лидерите.

Изявлението беше направено след като бе съобщено, че руският президент Владимир Путин е казал на беларуския си колега Александър Лукашенко, че в идните месеци Москва е готова да достави в Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 25 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: