Отидете към основна версия

39 321 107

Излизането от НАТО ще понижи цените на доматите и краставиците

  • нато

Турската партия „Родина“ е застъпник на евразийското пространство

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Турската партия Vatan (Родина) възнамерява да предложи на правителството на страната да се оттегли от НАТО. „Политиката срещу Алианса е важна за икономическото бъдеще на Турция“, каза генералният секретар на партията Догу Перинчек.

„Родина“, която не е представена във Великото народно събрание (парламента) на Турция, активно се застъпва за тясна политика на Турция с евразийското пространство и призовава Анкара да признае Крим за руски.

"Непрекъснато ще правим предложения на нашето правителство за приемане на политика в съответствие с независимостта и целостта на Турция спрямо НАТО. Възможна е корекция през следващата година. Мислим за Турция. Изходът на Турция от енергийната криза е възможен чрез напускане НАТО. Ако излезем от Алианса, цените на доматите и патладжаните ще паднат, защото НАТО няма дизелово гориво, електричество и природен газ", каза Перинчек, цитиран от вестник Aydınlık.

Перинчек подчерта също, че антинатовската политика е важна за икономическото бъдеще на Турция.

Турският президент Тайип Ердоган заяви, че Турция няма да разглежда в парламента одобрението на кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО, ако те не изпълнят задълженията си, залегнали в съответния меморандум в Мадрид.

Крим стана руски регион след референдум, проведен там през март 2014 г., на който 96,77% от кримчаните и 95,6% от жителите на Севастопол гласуваха за присъединяване към Русия. Украйна все още смята Крим за своя, но временно окупирана територия. Руското ръководство многократно е заявявало, че жителите на Крим демократично, в пълно съответствие с международното право и Устава на ООН, са гласували за обединение с Русия. Според руския президент Владимир Путин въпросът за Крим е „окончателно затворен“.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 190 гласа.

Свързани новини

  • Провалът на НАТО и триумфът на Ердоган

    Преди по-малко от година западният алианс изглеждаше окончателно сразен. Мисията в Афганистан завърши с провал, а най-силният военен съюз в света не б ...
    02.07.2022
    6 506
    35
Новини по държави: