Отидете към основна версия

4 518 18

Проблем! Очаква се стачка на норвежки платформи за офшорен добив на петрол и газ

  • норвегия-
  • петрол-
  • нефт-
  • газ

Заради стачката добивът на петрол във вторник ще намалее с 89 000 барела дневно, а на природен газ - с 4,4 милиона кубични метра газ на ден, съобщи норвежката енергийна компания "Екуинор“

Снимка: Shutterstock

Служители на офшорни петролни платформи в Норвегия най-вероятно ще стачкуват утре, което ще намали добива на петрол и на природен газ, съобщиха участници в преговорите между представители на профсъюзите и енергийните компании, предаде Ройтерс.

Работниците настояват за повишение на заплатите си на фона на покачващата се инфлация.

"По всичко изглежда, че през нощта ще започне стачка. Ситуацията е твърде комплицирана", заяви пред Ройтерс говорител на Норвежката петролна и газова асоциация (NOG).

Заради стачката добивът на петрол във вторник ще намалее с 89 000 барела дневно, а на природен газ - с 4,4 милиона кубични метра газ на ден, съобщи норвежката енергийна компания "Екуинор“ (Equinor).

От своя страна Норвежката петролна и газова асоциация обяви, че заради трудовия протест добивът на петрол в сряда ще спадне със 130 000 барела дневно, а този на природен газ се очаква да бъде с 13 процента под нормалното дневно равнище.

Норвегия е най-големият производител на петрол в Западна Европа, добивайки енергоносители, еквивалентни на около 4 милиона барела петрол на ден.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 20 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: