Отидете към основна версия

3 517 12

Криза! Над 2 процента от световния капацитет за морски превози е блокиран в Северно море

  • морски транспорт-
  • северно море-
  • търговия-
  • корабоплаване

Недостигът на капацитет за морски превози не е бил толкова голям от началото на пандемията от COVID-19 преди малко повече от две години

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Над 2 процента от световния капацитет за морски товарни превози в момента е парализиран в Северно море, заяви Винсент Щамер, специалист от института за световната икономика И Еф Ве (IfW) в Кил, цитиран от Ройтерс. Според него ситуацията е "твърде необичайна".

"Засега не е ясно кога ще спре това задръстване при транспорта на контейнери", изтъкна Щамер, като подчерта, че се увеличават блокираните капацитети и в морето край китайските пристанища.

"За Германия и Европейския съюз това засяга международната им търговия, най-вече с Азия, откъдето се изпраща например електроника за масова употреба, мебели и текстил", допълни той.

Големите компании за морски товарни превози и логистика от месеци срещат затруднения да намалят "задръстването" от контейнеровози, свързано с войната в Украйна и локдауните в Китай.

Германската група ХХЛА (HHLA) призова миналия месец всички брънки от логистичната верига, клиентите и железопътните компании да се координират по-добре, за да преодолеят тези транспортни затруднения.

В Червено море, най-големият морски път между Европа и Азия, контейнеровозите в момента са с 20 на сто по-малко от обичайното, според института в Кил.

Недостигът на капацитет за морски превози не е бил толкова голям от началото на пандемията от КОВИД-19 преди малко повече от две години, отбеляза Щамер.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: