Отидете към основна версия

5 418 21

Путин и Лукашенко кроят общ план

  • путин-
  • лукашенко-
  • русия-
  • беларус-
  • блокада-
  • калининград-
  • план

Те обсъдиха възможен съвместен отговор на блокадата, наложена от Литва, върху транзита на стоки за Калининград

Снимка: БГНЕС

Президентите на Русия и Беларус Владимир Путин и Александър Лукашенко обсъдиха възможен съвместен отговор на блокадата, наложена от Литва, върху транзита на стоки за Калининград, съобщава ТАСС.

"Акцентът беше поставен върху ситуацията, свързана с незаконните ограничения, наложени от Литва върху транзита на стоки към Калининградска област. В този контекст бяха обсъдени някои възможни съвместни стъпки", се посочва в изявление на Кремъл, предаде news.bg.

Допълва се, че двамата лидери са обсъдили и "някои наболели въпроси от двустранното търговско-икономическо сътрудничество".

"Беше потвърдено взаимното намерение за последователно укрепване на руско-беларуските отношения на партньорство и съюзничество. Беше договорено да поддържаме тесни контакти", съобщава Кремъл.

По-рано днес стана ясно, че Литва разширява обхвата на забраната за транзит на стоки през нейната територия към руския ексклав, като в нея вече попада и транспортирането на бетон, дървени изделия, алкохол и промишлени химикали на алкохолна основа.

На 18 юни Литва обяви, че налага забрана за транзит на стоки към руския Калининград.

Москва заклейми хода на Литва, наричайки го "блокада", и обеща да отговори на забраната по такъв начин, че гражданите на балтийската страна да ги заболи.

Според Кремъл действията на Вилнюс са незаконни и противоречащи на международните споразумения. Литовските власти обаче твърдят, че страната не налагала едностранни или допълнителни ограничения, а само прилага последователно санкциите на ЕС.

Калининград, бивше пристанище на Кьонигсберг - столица на Източна Прусия, е превзет от Червената армия през април 1945 г. и е предаден на Съветския съюз след Втората световна война. Той е разположен между двете страни членки на НАТО - Полша и Литва.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: