Отидете към основна версия

1 524 8

Финансовите ръководители от Г-20 постигнаха "силен консенсус", но не публикуваха официално комюнике

  • финансовите ръководители-
  • г-20-
  • индонезия-
  • русия -
  • украйна-
  • сащ

Финансовите ръководители от групата на големите световни икономики Г-20 постигнаха, по думите на един от тях, "силен консенсус" на двудневна среща в Индонезия

Снимка: БГНЕС

Финансовите ръководители от групата на големите световни икономики Г-20 постигнаха, по думите на един от тях, "силен консенсус" на двудневна среща в Индонезия, на която бяха обсъдени въпроси, включващи световната продоволствена сигурност, но останаха разделени относно войната на Русия в Украйна, предаде Ройтерс.

Министърката на финансите на САЩ Джанет Йелън каза, че разногласия са попречили на министрите на финансите и централните банкери да публикуват официално комюнике, но групата се е съгласила, че трябва да се вземат мерки за справяне с влошаващата се криза на продоволствената сигурност. Анализатори казаха, че провалът да бъде публикувано комюнике отразява слабостта на някога могъщата икономическа група.

Министърката на финансите на Индонезия Сри Муляни, която председателства срещата, се надяваше, че делегатите ще предприемат съвместни мерки за справяне с повишаващите се цени на стоките, ескалиращата продоволствена криза и техните вторични ефекти върху платежоспособността по заеми на бедни страни.

Джанет Йелън заяви пред репортери днес, че САЩ ще се възползват от всички възможности за по-нататъшното придвижване на споразумението за въвеждане на минимален световен корпоративен данък, въпреки опозицията от страна на ключовия сенатор демократ Джо Манчин, който се противопоставя на каквото и да било вдигане на данъци. Опозицията от страна на Манчин би могла да попречи на приемането на законодателство, с което САЩ да поемат ангажимент за въвеждането на минимален световен корпоративен данък от 15% - ключова част от споразумението с почти 140 страни, което Йелън договори миналата година.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини