Отидете към основна версия

4 659 71

Най-голямата геополитическа промяна на този век ще дойде от Китай, а не от Русия

  • китай-
  • русия-
  • стратегическа-
  • промяна-
  • сила

Заяви бившият британски премиер, Тони Блеър

Източник: БГНЕС

"Войната в Украйна показва, че доминацията на Запада е към своя край, тъй като Китай се издига до статут на суперсила в партньорство с Русия в една от най-значимите преломни точки от векове", каза бившият британски премиер, Тони Блеър, предаде Ройтерс.

"Светът", отбеляза Блеър, "се намира в повратна точка в историята, сравнима с края на Втората световна война или разпадането на Съветския съюз: но този път Западът очевидно не е във възход."

„Идва края на западното политическо и икономическо господство.“

„Светът ще бъде поне двуполюсен и вероятно многополюсен“, каза Блеър. „Най-голямата геополитическа промяна на този век ще дойде от Китай, а не от Русия."

Руската инвазия в Украйна уби хиляди и предизвика най-сериозната криза в отношенията между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г., когато много хора се страхуваха, че светът е на ръба на ядрена война.

Президентът Владимир Путин казва, че Западът е обявил икономическа война, опитвайки се да изолира икономиката на Русия със санкции, а Кремъл казва, че Русия ще се обърне към сили като Китай и Индия.

Войната в Украйна, каза Блеър, е изяснила, че Западът не може да разчита на Китай "да се държи по начина, по който смятаме за рационален".

Китайският президент Си Дзинпин продължи да подкрепя Путин и критикува "злоупотребата" със санкциите от страна на Запада. Путин изгради това, което той нарича "стратегическо партньорство" с Китай.

Китай през 1979 г. имаше икономика, която беше по-малка от тази на Италия, но след като се отвори за чуждестранни инвестиции и въведе пазарни реформи, тя се превърна във втората по големина икономика в света.

Прогнозите са, че нейната икономика ще изпревари Съединените щати в рамките на едно десетилетие и води в някои технологии от 21-ви век като изкуствен интелект, регенеративна медицина и проводими полимери.

„Мястото на Китай като суперсила е естествено и оправдано. Това не е Съветският съюз“, каза Блеър, който беше министър-председател от 1997 до 2007 г. Неговите съюзници вероятно ще бъдат Русия и Иран.

"Западът не трябва да позволява на Китай да го изпревари във военно отношение."

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: