Отидете към основна версия

7 025 121

Лавров: Целите на Русия в Украйна вече надхвърлят Донбас

  • лавров-
  • русия-
  • украйна-
  • цели-
  • донбас

Лавров добави, че целите на Русия ще се разширят още повече, ако Западът достави оръжия с голям обсег на Киев

Източник: БГНЕС

Руският външен министър, Сергей Лавров, каза днес, че географските цели на "специалната военна операция" на Москва в Украйна вече не се ограничават до района на Източен Донбас, а включват редица други територии, съобщи руската държавна информационна агенция РИА Новости, предаде Ройтерс.

Лавров добави, че целите на Русия ще се разширят още повече, ако Западът достави оръжия с голям обсег на Киев, посочва агенцията.

Когато Русия нахлу в Украйна на 24 февруари, президентът, Владимир Путин, отрече каквото и да е намерение да окупира украински територии, като каза, че целта му е да демилитаризира и „денацифицира“ страната – изявление, отхвърлено от Киев и Запада като претекст за война в имперски стил на разширяване.

След като беше отблъснат в първоначалния си опит да превземе столицата Киев, руското министерство на отбраната заяви на 25 март, че първата фаза на специалната операция е завършена и сега тя ще се фокусира върху „постигането на основната цел, освобождаването на Донбас“.

Близо четири месеца по-късно тя превзе Луганск, един от двата региона, съставляващи Донбас, но остава далеч от превземането на целия друг, Донецк.

Неговите сили обаче вече са превзели територия далеч отвъд Донбас, особено в южната Запорожка и Херсонска област, и продължават да нанасят ракетни удари по градове в Украйна.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 65 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: