Отидете към основна версия

1 478 31

Швейцарската технологична корпорация АВВ прекратява изцяло дейността си в Русия

  • швейцарска-
  • технологична-
  • корпорация-
  • швейцария-
  • русия

Поради продължаващата война в Украйна и западните санкции срещу Москва

Източник: БГНЕС

Швейцарската технологична корпорация А Бе Бе (АВВ) обяви, че прекратява изцяло дейността си в Русия поради продължаващата война в Украйна и западните санкции срещу Москва, съобщи ДПА.

Компанията съобщи, че решението ѝ да се изтегли напълно от руския пазар води до допълнителни разходи в размер на 57 милиона долара, които са отразени във финансовия ѝ отчет за второто тримесечие, предаде БТА.

А Бе Бе, която произвежда индустриални роботи и зарядни станции за електрически автомобили, обяви, че не е приела нито една нова поръчка в Русия, откакто тя нахлу в Украйна на 24 февруари. Швейцарската компания обаче е довършила няколко проекта с руски клиенти, като това е станало в съответствие със санкциите, наложени на Москва.

Повечето от около 750-те ѝ служители в Русия са в отпуск от март тази година, съобщи А Бе Бе. Преди войната в Украйна нейният бизнес там е генерирал едва между един и два процента от годишните ѝ продажби.

Швейцарската корпорация информира, че и през второто тримесечие на годината е регистрирано повишено търсене на нейните продукти и услуги. Поръчките са се увеличили с 10 процента до 8,81 милиарда долара. Продажбите на А Бе Бе обаче са намалели с три процента до 7,25 милиарда долара на годишна база. Компанията отчита спад на нетната си печалба с 50 процента до 379 милиона долара.

Намалението на продажбите се дължи най-вече на нарушените вериги на доставки на компоненти, отчитат от компанията.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: