Отидете към основна версия

1 137 0

Едуард Сноудън официално обвинен в шпионаж

  • шпионаж-
  • подслушване-
  • екстрадиране
Снимка ЕПА/БГНЕС

Властите в САЩ повдигнаха обвинение в шпионаж и кражба на Едуард Сноудън. Мъжът издаде тайни за съществуването на секретни американски програми за електронно следене и подслушване. Прокурори поискаха Сноудън да бъде наказан и за злоупотреба с правителствена собственост, съобщиха световните агенции.

Трите обвинения, по които Сноудън трябва да отговаря се наказват с до 10 години затвор. САЩ са поискали от Хонконг, където мъжът се намира в момента, да задържи бившия подизпълнител на Агенцията за национална сигурност с временна заповед за арест, пише вестник "Вашингтон пост".

Искът с дата 14 юни е внесен в съда на Източния окръг на щата Вирджиния, където се намира централата на доскорошния работодател на Сноудън - консултантската компания "Буз Алън Хамилтън".

Внасянето на иск дава възможност на американските власти да съдят Сноудън и да поискат екстрадирането му. Анализатори смятат, че той може да оспори искането пред съда с аргумента, че е преследван по политически причини.

Делото може да стигне до Върховния съд на Хонконг и да се проточи с месеци. Между САЩ и Китай има договор за екстрадиция, но в него се прави изключение за политическите въпроси, към които спада и шпионажът.

Исландски бизнесмен, свързан с WikiLeaks, съобщи, че подготвя частен самолет, за да прибере Сноудън, ако властите в Рейкявик му дадат убежище. Исландия няма споразумение със САЩ за екстрадиране.

Повдигането на обвиненията срещу Сноудън стана в момент, когато президентът на САЩ Барак Обама се срещна в Белия дом с представители на гражданското общество. Държавният глава целеше да ги увери, че американските специални служби не подслушват телефонни разговори и не преглеждат електронната поща на американските граждани.

29-годишният Сноудън до 2009 г. работи на различни длъжности в ЦРУ и Агенцията по национална сигурност (АНБ), а после като анализатор в частни компании, в това число и такива, сътрудничещи си по договор със спецслужбите.

Името му стана известно на 9 юни чрез американския вестник "Вашингтон поуст" и британския "Гардиан", на които Сноудън предоставял секретна информация. По това време Сноудън се е намира в Хонконг, където и е в момента.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини