10 Юни, 2013 11:10 2 729 0

29-годишен разкрил шпионирането

  • едуард сноудън-
  • подслушване

Дни след избухването на скандала с незаконното подслушване на американците стана и ясно кой е основният информатор, предаде Би Би Си.

Това е бившият служител на ЦРУ Едуард Сноудън. 29-годишния бивш техник избяга в Хонконг на 20 май. Оттам той даде интервю за британския в. „Гардиън“ за Американската агенция за национална сигурност за незаконното подслушване. Едуард Сноудън отбелязва, че го е направил патриотични подбуди.

Едуард Сноудън обяснява, че не се страхува от отмъщение на американското правителство и че разкриването на тази информация е въпрос на принцип. Той е уверен в своята правота и искрено смята, че обществото трябва да има информация за секретните програми, с които се занимават специалните служби на САЩ. Преди да изпрати информацията на пресата, той е изучил внимателно всеки документ и се убедил, че разкриването им няма да нанесе вреда на нито един сътрудник или агент на разузнаването.

Разгласена е само техническа информация.

Министерството на правосъдието на САЩ започна разследване на незаконно изтичане в медиите на секретна информация за програми за наблюдение.

Прокуратурата отказа коментар.

Американското правителство явно притежава личните данни на милиони юзъри, набавени от платформи като Google, Microsoft, Facebook и други. Националната агенция за сигурност (NSA) и ФБР имат достъп до личните данни и на абонатите на телефонния концерн Verizon.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА